Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
Danas su Blagovesti: Evo šta kažu verovanja
Postavljeno: 07.04.2016.


Srpska pravoslavna crkva slavi danas Blagovesti, praznik posvećen susretu device Marije i arhangela Gavrila, koji joj je saopštio da će roditi spasitelja ljudskog roda – Isusa Hrista.

Blagovesti spadaju u Bogorodičine praznike. Praznuju se od prvih dana hrišćanske propovedi, a smatra se da je objavom te vesti počela i hrišćanska istorija spasenja.

Prema crkvenom predanju, kada je Marija napunila 15 godina, nakon 11 godina služenja u jerusalimskom hramu, sveštenici su joj saopštili da po zakonu ne može da ostane tu, već da treba da stupi u brak.

Iznenađena, Marija im je odgovorila da se posvetila Bogu i da želi da ostane devojka do smrti. Tada je prvosveštenik Zaharija, otac Jovana Krstitelja, okupio 12 ljudi iz plemena Davidova kako bi jednom od njih uručio Mariju na čuvanje. I tako je poverena na staranje pravednom Josifu, koji je tada imao 84 godine.

Pola godine pošto je prvosvešteniku Zahariji projavio da će u dubokoj starosti dobiti sina koji će biti Gospodnji Preteča (Jovan Krstitelj), isti arhanđeo Gavrilo javio se devici Mariji u Nazaretu.

Prema Jevanđelju, arhangel Gavrilo se javio devici Mariji obasjan arhangelskom svetlošću, kada je ona držala otvorenu knjigu proroka Isajije i razmišljala o njegovom proročanstvu, i saopštio joj da će roditi sina Božijeg.

Rečima arhangela Gavrila "Raduj se, blagodatna. Gospod je s tobom", otvara se istorija Novog Zaveta i počinje preobražaj čovečanstva.

Za Blagovesti se vezuje i radosni običaj ranilo – kada se ustaje rano, a dan treba da počne pesmom devojaka, koje su sakupljale grane od kojih se pali vatra.

Uz vatru se vesele i žene i muškarci, i mladi i stari. Običaji su i da se ta vatra preskače, odnosno, onaj ko preskoči vatru je zaštićen od zmija, jer, prema verovanju, na Blagovesti se bude gmizavci iz zimskog sna.

Prema verovanju, na današnji dan ne valja pričati o zmijama. U nekim krajevima Srbije upražnjavalo se da deca idu oko kuće, lupaju u gvozdene predmete i viču “Bežite zmije i gušteri”Smatra se da od Blagovesti kreće setva jarih žita, a veruje se i da je današnji dan srećan za kalemljenje voća. 

Takođe, postoji i verovanje da se žene na današnji dan ne češljaju, a valjalo bi se umiti u reci ili na nekom izvoru. Blagovesti spadaju u Bogorodičine praznike, koji su ženski, pa se mnoge žene na današnji dan mole Bogorodici za potomstvo.

Blagovesti se slave uvek 7. aprila, devet meseci pre Božića – Hristovog rođenja.

Dan posle Blagovesti, SPC slavi arhangela Gavrila, koji je, prema predanju zadužen za radosne vesti.

U ikonografiji, arhangel Gavrilo se prikazuje i pred praznim Hristovim grobom kako objavljuje njegovo vaskrsenje, ukazujući tako na novu veru i smisao života po Jevanđelju zbog čega spada u velike i radosne praznike.

 Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 24.04.2017.
Nedeljni program: Opština Velika Plana obeležava svoj dan
Od ponedeljka, 24. aprila do nedelje 30. aprila biće organizovane brojne aktivnosti i svečanosti kako bi se na adekvatan način obeležio dan opštine.
Postavljeno: 24.04.2017.
Poskupljenje goriva u Srbiji diktiraju globalne cene
Nestabilne cene goriva u Srbiji su uslovljene globalnim poremećajima i berzanskim kretanjima sirove nafte, izjavio je danas generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.
Postavljeno: 24.04.2017.
JKP Vodovod: Bez restrikcija u vodosnabdevanju, radovi na sanaciji kvarova
Moguća su povremena isključenja vode u delovima grada, gde se radi na sanaciji kvarova na mreži
 

 
 
Kursna lista