Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
8. april: Svetski dan Roma
Postavljeno: 08.04.2016.


Srbija je ostvarila pomake kada je u pitanju položaj pripadnika romske nacionalne zajednice, izjavio je predsednik Nacionalnog saveta Roma Vitomir Mihajlović.

Osim toga, on je istakao da su najveći problemi sa kojima se Romi i dalje suočavaju visoka nezaposlenost i spora integracija.
 
"Ako govorimo o ostvarivanju prava Roma mislim da je Srbija u mnogome unapredila neke stvari, pre svega u oblasti obrazovanja, zakonskoj regulativi koja obuhvata prava nacionalnih manjina", rekao je Mihajlović za RTS. 
 
Napretku u položaju Roma doprinele su, prema njegovim rečima, određene mere Vlade Srbije, poput one o upisu studenata i učenika, uvođenja pedagoškog asistenta u osnovnim školama, koordinatora u lokalnim samoupravama... 
 
To, kako je rekao, daje nadu da će situacija biti još bolja. 
 
Mihajlović kao najveće probleme Roma u Srbiji vidi visoku stopu nezaposlenosti, budući da 95 odsto Roma nije zaposleno i isto toliko koristi materijalnu pomoć, ali i sporu integraciju i to što ih nema na ključnim mestima na kojima se rešavaju njihovi problemi. 
 
Kada je u pitanju Strategija za unapređenje Roma u Srbiji, Mihajlović kaže da je to veoma važan strateški dokument, koji je sastavni deo Akcionog plana za poglavlje 23, a da je na njemu radila ekspertska grupa u koju su po prvi put bili uključeni predstavnici Roma. 
 
Strategija je, kako je objasnio, izgrađena na osnovu prethodne, koja je doneta 2009. i trajala do 2015. godine, a cilj je da se novom isprave svi nedostaci uoči u prethodnom dokumentu. 
 
Mihajlović najavljuje da će do 3. juna biti izrađen i Akcioni plan. 
 
Nizom akcija u Srbiji će danas biti obeležen 8. april - Međunarodni dan Roma, a cilj je da se još jednom upozori na izuzetno težak društveni i ekonomski položaj te nacionalne manjine. 
 
Kao svetski Dan Roma odabran je 8. april, u spomen na datum održavanja prvog svetskog kongresa Roma 1971. godine u Londonu. 
 
Datum je zvanično odabran 1990. godine, a obeležavanje tog dana je ustanovljeno kako bi se ukazalo na težak položaj Roma i kako bi se podstakle države u kojima žive da obrate posebnu pažnju unapređivanju njihovog položaja. 
 
Tada je za romsku himnu proglašena pesma "Đelem, delem", a ustanovljena je i romska zastava sa točkom kao centralnim simbolom.


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 18.06.2018.
Koja su najekstremnija mesta na svetu?
NAJTOPLIJE, NAJHLADNIJE, NAJVLAŽNIJE: Ovo su naj mesta na Zemlji
Postavljeno: 18.06.2018.
Počelo polaganje završnih ispita male mature za učenike osmih razreda
Polažu se testovi iz maternjeg jezika, matematike i kombinovani
Postavljeno: 18.06.2018.
Štab za vanredne situacije: Šteta od nevremena u palanačkoj opštini veća od 2 milijarde dinara
Ukupna šteta na stambenim i poljoprivrednim objektima je veća od dva godišnja budžeta palanačke opštine
 

 
 
Kursna lista