Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Ekonomija
Besplatan odlazak u banju za 12.000 penzionera
Postavljeno: 12.04.2016.


Najstariji čija su primanja za februar bila niža od 23.463 dinara, a pet godina nisu bili na rehabilitaciji, mogu da se jave na konkurs PIO fonda.

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje izdvojio je za ovu godinu 360 miliona dinara za društveni standard penzionera, od čega je najveći deo 93,3 odsto, namenjen za besplatnu rehabilitaciju penzionera u banjama.
 
Preostali novac biće upotrebljen za solidarnu pomoć u hrani, lekovima, ogrevu, kažu u PIO fondu.
 
Konkurs za prijavu penzionera trajaće narednih 15 dana, a pravo na besplatnu rehabilitaciju od 10 dana imaju svi penzioneri – starosni, invalidski i korisnici porodičnih penzija, koji žive u Srbije.
 
Uslov da konkurišu za neku od banja imaju penzioneri čija su primanja za februar 2016. godine bila niža od 23.463 dinara. Planirano je da ove godine oko 12.000 penzionera iskoristi pravo na besplatno lečenje, što je više nego prošle godine.
 
Fond može da izdvoji više para za pomoć najstarijima jer je naplatio više izvornih prihoda, nego što je bilo planirano. Osim toga cene u ovim rehabilitacionim centrima su u poslednje tri godine nepromenjene.
 
Penzioneri koji se prijavljuju na konkurs potpisuju izjavu, da pod punom odgovornošću, osim penzija, nemaju druga lična primanja i da pravo na besplatnu rehabilitaciju nisu koristili u poslednjih pet godina.
 
Prijave se podnose penzionerskim organizacijama prema mestu prebivališta, a korisnici sa teritorije KiM sa prebivalištem, odnosno boravištem van teritorije ove južne srpske pokrajine, prijave podnose najbližoj filijali Fonda.
 
Uz prijavu, potrebno je podneti i penzijski ček za februar 2016. godine, dokaz o visini penzije ostvarene po međunarodnim ugovorima (izvod banke ili potvrda inostranog nosioca socijalnog osiguranja), fotokopiju lične karte, postojeću medicinsku dokumentaciju i pisanu izjavu.
 
Na pitanje da li i pratilac za teške bolesnike ima pravo na besplatnu rehabilitaciju, u Fondu odgovaraju, da to pravo ima samo invalidno dete i porodični penzioner, koji nisu u stanju da brinu o sebi.
 
Penzioneri koji koriste novčanu naknadu za tuđu negu i pomoć imaju mogućnost da povedu pratioca, ali o sopstvenom trošku. Fond PIO ne snosi troškove banjskog lečenja, već obezbeđuje rehabilitaciju i oporavak penzionerima koji zbog visine primanja to sebi teško mogu da obezbede.
 
Fond plaća troškove smeštaja, prevoza i pun pansion. Na odluku ko će moći besplatno u banju utiče na prvom mestu visina penzije, broj godina staža osiguranja, koliko dugo koristi penziju, da li neko ima ili nema pravo na tuđu negu i pomoć, ili porodičnu penziju.


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 24.05.2018.
Velika Plana: Produžen rok za prihavu na javni poziv Komesarijata za izbeglice
Rok za prijavu produžen do 11. juna
Postavljeno: 24.05.2018.
Apel za pomoć u lečenju Miloša Stojanovića koji boluje od tumora
Uporedo sa bolešću, porodica Stojanović se bori i sa siromaštvom
Postavljeno: 24.05.2018.
U subotu se održava drugi "Blanik kup" aero-kluba "Jasenica"
Pored Srbije učesnici takmičenja biće i susesdne države
 

 
 
Kursna lista