Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Ekonomija
Nakon praznika počinje puna primena Zakona o inspekcijskom nadzoru
Postavljeno: 02.05.2016.


Ovaj Zakon stupio je na snagu krajem jula prošle godine

Puna primena Zakona o inspekcijskom nadzoru startuje nakon vaskršnjih praznika, a od implementacije tog propisa očekuje se, pre svega, smanjenje sive ekonomije i rada na crno, ali i bolji način postupanja inspekcija i bezbednije poslovanje.
 
Ovaj Zakon predviđa bolje uslove rada i zaštitu radnika, kao i borbu protiv sive ekonomije i rada na crno. U Vladi kažu da je zahvaljujući njemu smanjen rad na crno za pet odsto i registrovano je 4,5 hiljada firmi iz sive zone.
 
Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Željko Ožegović rekao je da se od pune primene tog zakona očekuje, pre svega, bolja koordinacija između samih inspekcija, kao i njihov transparentniji rad.

"Očekujemo dalju saradnju sa privredom jer se zakon ne donosi samo zbog toga  da bi se privreda kažnjavala već on donosi i neke podsticajne mere jer želimo da one, koji posluju u sivoj zoni prevedemo u legalne tokove i tako  obezbedimo konkurentnije okruženje u samoj državi", rekao je Ožegović.

On je naveo da je to glavni cilj donošenja zakona, odnosno uvođenje reda budući da je ranije bilo dosta žalbi na postupanje samih inspekcija, transparentnost i neobučenost.
"Zato smo u glavni fokus stavili sve te segmente prilikom donošenja zakona i pripreme i obuka", rekao je Ožegović.
Ožegović je poručio da svi oni koji su radili do sada u sivoj zoni treba da registruju svoje poslovanje.

On je podsetio da je primena dela zakona koji se odnosi na neregistrovane subjekte počela pre devet meseci, tačnije od avgusta prošle godine navodeći da su zabeležni dobri rezultati.

"U proseku smo imali povećanje registrovnih subjekata za oko 15, 5 odsto, a podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je došlo do smanjenja neformalnog rada na crno za oko pet odsto", rekao je Ožegović.

On je naveo i da je inspekcija rada takođe doprinela dobrim rezultatima jer je u prethodnoj godini registrovano oko 12. 200  ranika koji nisu bili prijavljeni.
 
 Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 23.05.2017.
Sajam zapošljavanja u Velikoj Plani (četvrtak, 10 časova)
Svoju ponudu predstaviće 21 poslodavac, sa potrebama za više od 120 radnika
Postavljeno: 23.05.2017.
Kako do besplatnog putnog osiguranja?
Ako nameravate da putujete na godišnji odmor u inostranstvo potrebno je da obezbedite zdravstveno osiguranje. Taj se posao obavlja brzo u nekoj agenciji za osiguranje, dovoljno je da kod sebe imate pasoš i novac. Novac biste mogli da uštedite jer građanima Srbije posebno putno osiguranje za većinu evropskih zemalja ne treba.
Postavljeno: 23.05.2017.
Beogradska predstava "Primadone" na sceni Gradskog pozorišta u Palanci (sreda, 20 časova)
Predstava je u režiji Irfana Mensura, a u izvedbi Tanje Bošković i Rade Đuričin
 

 
 
Kursna lista