Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Politika
Do 15. maja mandati poslanicima, potom prva sednica novog saziva Narodne skupštine Srbije
Postavljeno: 07.05.2016.


Prva sednica Narodne Skupštine treba da se održi najkasnije 5. juna

Republička izborna komisija najkasnije do 15. maja mora da dodeli mandate novoizabranim poslanicima republičkog parlamenta, čime će se stvoriti uslovi za održavanje prve, konstitutivne sednice republičkog parlamenta.  Rokovnik za vršenje izbornih radnji predviđa da RIK u roku od 10 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora mora da dodeli mandate kandidatima sa izbornih lista, po redosledu na izbornoj listi, počev od prvog na listi. 


Prema Ustavu Srbije, prvu sednicu novog saziva parlamenta zakazuje predsednik Narodne skupštine iz prethodnog saziva - Maja Gojković, tako da se sednica održi najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora. Na prvoj sednici se potvrđuju poslanički mandati, a parlament je konstituisan potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika. 


Na prvoj sednici novog saziva parlamenta treba da budu izabrani predsednik i potpredsednici i imenovan generalni sekretar parlamenta.  Do izbora novog rukovodstva republičkog parlamenta sednicom predsedava najstariji poslanik, a ako on to ne želi ili ne može - sednici predsedava sledeći najstariji prisutni narodni poslanik. Najstariji poslanik u novom sazivu je Dragoljub Mićunović iz DS, rođen 1930 godine, a najmlađi su: sa liste SNS Ivana Nikolić I Ognjen Pantović, rođeni 1989. godine, na listi SPS-JS Stefana Miladinović i Marija Jevđić, rođene 1981. godine, na listi SRS Aleksandra Belačić, rođena 1986. godine, na listi DS Radoslav Milojčić (1984.), na listi “Dosta je bilo” Ana Stevanović, takođe 1984. godište…  


Ukoliko se desi da neko od poslanika koji dobiju mandat kasnije preuzmu funkciju u vladi, njihovi mandati se dodeljuje prvom sledećem kandidatu na izbornoj listi kome nije bio dodeljen mandat - pripadniku iste političke stranke. U parlament je posle izbora održanih 24. aprila, a koji su 4. maja ponovljeni na 15 biračkih mesta, ušlo ukupno 12 izbornih lista, od kojih je lista oko SNS osvojila najviše - 131 mandat. 


Slede SPS-JS sa 29 mandata, SRS 22 mandata, "Dosta je bilo" ima 16 mandata, koliko i DS, koalicija Dveri-DS S ima 13 mandata, kao i koalicija LDP-LSV-SDS, SVM četiri mandata, lista Muamera Zukorlića dva, SDA Sandžaka dva mandata, dok će po jedan mandate imati Zelena stranka i Partija za demokratsko delovanje.Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 29.04.2017.
Bokser Goše Dušan Janjić namučio evropskog prvaka na Beogradskom pobedniku: Sudije pomogle Abramovu!
Jedan od najtalentovanijih boksera u zemlji bio u najmanju ruku ravnopravan ruskom asu, ali su sudije bodovala 3:2 za Abramova. Janjić ozbiljan kandidat za Evropsko prvenstvo
Postavljeno: 29.04.2017.
IN MEMORIAM: Bora Vrbljanac (1936- 2017)
Poznati i priznati profesor, društveni i sportski rafdnik biće sahranjen u nedelju u 12 sati na Novom groblju Kamenac u Palanci
Postavljeno: 28.04.2017.
Državni sekretar Nino Brajović i urednici RTS-a Branko Stanković i Dragan Stojanović u poseti Vodicama: Odata počast Nenadu J. Ristiću (VIDEO)
Najavljena završna manifestacija Dana Pere Todorovića za 18. maj
 

 
 
Kursna lista