Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Zanimljivosti
Nemate klimu? Evo šta sve možete da uradite da sebi olakšate vrele dane i noći!
Postavljeno: 24.06.2016.


Budući da su paklene vrućine ovih dana u Srbiji, nije loše znati kako da se rashladite ako u kući nemate klimu.

Za vreme paklenih vrućina ovi trikovi mogu biti veoma korisni, pogotovo ako kod kuće nemate klimu. Evo odličnih saveta kako da se rashladite.

Dva ventilatora oponašaju efekat klime, samo ako ih dobro postavite – svaki na svoj kraj prostorije, ali tako da “teraju” vazduh u istom smeru.
 
Osećaj toplote se dodatno povećava ako je u kući vlaga – pa posle tuširanja ili kuvanja provetrite, da se vlažan vazduh zameni suvim.
 
U kućama i stanovima donji prozori na zapadu i gornji na istoku bi svakako trebalo da budu otvoreni, jer će tako hladniji vazduh ulaziti unutra, a topao izlaziti. Ipak, kad su baš velike vrućine, bolje je ne otvarati prozore sve dok ne padne mrak, već stan u potpunosti zamračite.

Noću otvorite sve prozore, a strujanje vazduha pojačajte ventilatorom. Čak i ako imate klimu, ventilator će pomoći kako bi se hladni vazduh bolje raspršio.
 
Ako nemate klimu – improvizujte je tako što ćete ispred ventilatora stavite posudu sa ledom koji će ubrzati hlađenje. Najbolje mesto za ventilator je uz najveći zid u prostoriji i na podu gde je vazduh najhladniji.
 
Kućni aparati čak i u stanju mirovanja proizvode toplotu pa ih je leti bolje u potpunosti isključiti. Tako ćete izbeći nepotrebno grejanje prostora, ali i uštedeti na računima za struju.

Tokom vrućina nemojte bespotrebno zagrevati vazduh paljenjem svetla u stanu. Uživajte u svežem voću i povrću i sladoledima, a pomoći će vam i kuvanje u mikrotalasnoj koja ne proizvodi toliko toplote.
 
Ako stavite tendu ispred prozora, temperaturu u prostoriji možete smanjiti za oko 5° C. Za zamračivanje će bolje od roletne ili zavese poslužiti i beli “venecijaneri” – svetlo se lakše dozira, a bela boja dodatno odbija toplotu. Veliki grejači su monitori i televizori pa ih isključujte iz struje ako ih ne koristite, a klasične sijalice zamenite štednim – kod obišnih se čak 90 odsto struje pretvara u toplotu.
 
Leti su lan i svila bolji od pamuka. Koristiti lanene čaršave koje su dvostruko hladniji od pamučnih. Možete pokušati premestiti dušek na pod, gde je često i za stepen hladnije. Dobra opcija je i svilena posteljina koja koži omogućuje da diše.Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 20.07.2017.
Počeli pregovori predstavnika Štrajkačkog odbora Goša FŠV i poslovodstva fabrike u Ministarstvu privrede u Beogradu
Konačan dogovor nije postignut, pregovori se nastavljaju sutra. Nastavlja se štrajk glađu
Postavljeno: 20.07.2017.
Počelo sečenje dvoreda u okviru sanacije ulice Vuka Karadžića
Uklanjanje stabala lipe počelo od zgrade Suda i Palanačke gimnazije do zgrade Vodoprivrede. Grupa građana i dalje okupljena i pokušava da zaustavi sečenje.
Postavljeno: 20.07.2017.
AMSS: Smena turista, gužve prema morskim destinacijama
Kako navode iz AMSS-a, najopterećeniji su putevi koji vode ka Jadranskom, Egejskom i Crnom moru.
 

 
 
Kursna lista