Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Politika
Održana druga sednica SO S. Palanka: Šest sati rada, verbalni dueli, napuštanje sednice, pauze, utvrdjivanje kvoruma, spor oko legitimiteta, izbor v.d direktora......
Postavljeno: 06.07.2016.


Sednica trajala šest sati, a na kraju su, uz dosta bure, sve odluke predvidjene dnevnim redom usvojene

Druga sednica novog saziva Skupštine opštine Smed. Palanka, ući će u anale lokalnog pralamentarizma kao jedna od najdužih od uvodjenja višestranačkog sistema. Trajala je oko šest sati, bilo je žestokih  verbalnih duela, višestrukog utvrdjivanja kvoruma, pauza napuštanja sednice, osporavanja legitimiteta.... Na kraju, sve odluke predvidjene dnevnim redom su usvojene.

Da će sednica biti burna, videlo se već u uvodnom delu, prilikom utvrdjivanja dnevnog reda i usvajanja zapisnika. Prisutno je bilo 44 odbornika, od kojih 24 vladajuće koalicije oko SNS-a. Iz opozicije su tražili da se za odluke oko usvajanja zapisnika glasa prozivkom i u jednom trenutku su napustili sednicu očekujući prekid zbog nedostatka kvoruma, nadpolovične većine od 25. Medjutim, u sali je ostao Radiša Stanojlović (JS), koji je najavio da će nastupati samostalno, a ne kao odbornik koalicije oko SPS, što je bilo dovoljno za kvorum i nastavak zasedanja i on je do kraja sednice uglavnom podržao sve odluke vladajuće koalicije oko SNS.

Potvrdjeni su mandati odbornicima Ivanu Nikodijeviću i Dr Nikoli Ristiću sa liste Aleksandar Vučić- Srbija pobedjuje, Marku Pavkoviću sa liste DS i Dobrici Joziću sa liste SPO-DSS. Šef Odborničke grupe DS biće Radoslav Milojičić- Kena, a liste Aleksandar Vučić- Srbija pobedjuje Ivan Nikodijević.

Skupštini je podneta informacija o zatečenom stanju u opštini, nakon konstituisanja novog saziva. Podneo ju je predsednik opštine Petar Milić, koji je naglasio da je, na osnovu izveštaja nadležnih službi, dug opštine oko 2,4 milijarde dinara ili oko tri opštinska budžeta i da se mnogo trošilo nenamenski. Predstavnici DS-a nisu se složili sa tom informacijom, zahtevali detaljan i potpisan pismeni akt.

Uz glasove i opozicije usvojen je predlog odluke o angažovanju revizora za vršenje revizije završnog računa budžeta za 2015. godinu. Usvojen je, uz izmene oko rada privatnih stomatoloških ordinacija i apoteka, i predlog o rasporedu radnog vremena u oblasti prometa na malo, ugostiteljstva, turizma, zanatstva i drugih uslužnih delatnosti. Radno vreme ugostieljskih objekata u gradu, tokom leta, biće od 06 do 02 sata svakog dana.

Formirana su radna tela Skupštine opštine. Predsednik Komisije za administrativna pitanja, radne odnose i društvena priznanja je Milica Despotović, pedsednik Mandatsko- imunitetske komisije je Stojan Krstić, dok će na čelu Saveta za poljoprivredu biti Snežana Petrović. Predsednik Saveta za zdravstvo je Dr Nikola Ristić, a Saveta za pravna pitanja, predstavke i žalbe Toplica Pintorović. Na čelu Saveta za urbanizam, uredjenje grada, turizam i komunalna pitanja biće Dragan Minić, dok će predsednik Saveta za finansije  biti Vladan Vuković.

 Izabrani su i v.d. direktori u većini Javnih preduzeća i ustanova, a prethodno razrešeni dosadašnji. Po preduzečima i ustanovama v.d. direktori su:
JP Palanka-  Emil Nikodijević
JKP Vodovod- Dušan Vuković
Opštinska turistička organizacija- Marija Nikodijević
GFK Jasenica 1911- Jovan Cvetković
JKP Pijace, zelenilo i čistoća- Violeta Vasiljević
Centar za razvoj sporta- Nenad Živković
Dom zdravlja- Dr Ivana Djurdjević- Starović
JKP Opštinska groblja- Dragana Djurdjević

Novi problem , koji je izazvao dvočasovnu raspravu, nastao je oko legitimiteta Komisije za administrativna pitanja, radne odnose i društvena priznanja da predloži v.d. direktore i članove Upravnih i Nadzornih odbora Javnih preduzeća i Ustanova i da ih Skupština izabere. Naime, šef Odborničke grupe DS Radoslav Milojičić- Kena je tvrdio i ostao uporan u zahtevu da odluke nisu legitimne, jer Komisija nema rešenje o imenovanju, koje treba da bude objavljeno u Medjopštinskom službenom listu i nema ovlašćenja za rad. Tražio je i zapisnik sa sednice te Komisije, pa su zbog, kako je rekao, nedobijenih traženih dokumenata, odbornici opopzicije i napustili sednicu.

Nakon toga, sekretar SO Sladjana Mrvović je dostavilka zapisnik sa sednice Komisije i naglasila da se radi po zakonima, na osnovu kojih su izabarani v.d. direktori.

Bez odbornika opozicije, izabrani su na kraju sednice i članovi Nadzornih i Upravnih odbora, predstavnici lokalne samouprave (osnivača) Javnih preduzeća i ustanova, kao i članovi Štaba za vanredne situacije, čiji će komandant biti predsednik Opštine Petar Milić.
Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 24.06.2018.
Domaćinstvo Sanje Petković iz Velike Plane su "laste izabrale": Nagrada za 80 gnezda!
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) dobilo je novog pobednika. U domaćinstvu Sanje Petković iz Velike Plane seoske laste su ove godine svile čak 80 gnezda. Porodica Petković će pored priznanja dobiti i nagradu od jedne tone kukuruza.
Postavljeno: 23.06.2018.
Bokser Goše Dušan Janjić u reprezentaciji Srbije na Mediteranskim igrama u Španiji!
Talentovani Palančanin sa još trojicom boksera biće učesnik velikog takmičenja
Postavljeno: 23.06.2018.
Predstava "Kokoška" palanačkog Gradskog pozorišta pobednik Republičkog festivala amaterskih pozortišta Srbije u Kuli
Predstava u režiji Pavla Jozića dobila ukupno 5 nagrada na prestižnoj 60. po redu manifestaciji
 

 
 
Kursna lista