Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Kultura
Svečano otvoren festival "Teatar u tvrdjavi" u Smederevu
Postavljeno: 07.07.2016.


prestižnu manifestaciju pod pokroviteljstvom grada Smedereva, otvorio Radoslav Pavlović


Pozorišni festival „Teatar u tvrđavi“, u svom trećem izdanju, kao i prethodne dve godine, održava se u periodu od 6. do 11. jula u prostoru Malog grada Smederevske tvrđave, pod sloganom „Dobro došli u pozorište“. Festival je svečano otvoren, na prigodan način u izuzetnom ambijentu. To je učinio Radoslav Pavlović, selektor festivala i predsednik Organizacionog odbora.

Pokrovitelj festivala je grad Smederevo, a gradonačelnica Dr Jasna Avramović je, za TV Jasenicu, potvrdila, da je ovakav dogadjaj čast i obaveza za Smederevo, da je značajan i za kulturu i pozorišnu umetnost Srbije i da se Smederevci ponose takvom manifestacijom.

 Publika će moći da prati pozorišne predstave nastale po delima velikana kakvi su Vilijam Šekspir i Bertolt Breht, uglednog autora Majkla Frejna, i značajnih domaćih stvaralaca: Brane Crnčevića, Dobrice Ćosića i Branka Ćopića.

Na dan otvaranja festivala, 6. jula, Narodno pozorište „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina gostovalo je na letnjoj sceni u Malom gradu sa predstavom „Čovek je čovek“ (epizoda 2) po scenariju Bertolta Brehta, a u režiji Anđelke Nikolić. Predstava tematizuje sudbinu čoveka u okolnostima obeleženim imperijalnim i kolonijalnim pretenzijama i delovanjima, i suočava sa pitanjima mehanizama moći i čovekove potlačenosti.

Kao „porodični dan“ u programskoj ponudi trećeg „Teatra u tvrđavi“ označen je 7. jul, kada će se igrati predstava „Magareće godine“ po delu Branka Ćopića, u izvođenju Pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda i u režiji Marka Manojlovića. Predstava vodi gledaoce putem evociranja mladalačkog i nepomućenog osećaja za pravedno i namenjena je publici od 8 godina pa naviše, tako da je zajednički mogu pratiti roditelji i deca.

Narednog dana, 8. jula, Pozorište „Boško Buha“ ponovo će gostovati u Smederevu, sa predstavom „Iza kulisa“ koju je prema delu Majkla Frejna, jednom od najigranijih komada svetske dramaturgije, režirao Jug Radivojević. Duhovita posveta pozorištu, predstava „Iza kulisa“ u kojoj glumci tumače glumce na zabavan i komičan način prikazuje kako zbivanja na sceni, tako i život glumaca van njihovih pozorišnih uloga.

Predstava „Julije Cezar“ po tragediji klasika Vilijema Šekspira od čije se smrti ove godine navršava četiri veka, rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor, Grad Teatra Budva i Centra za kulturu Svilajnac, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića, na repertoaru „Teatra u tvrđavi“ je 9. jula. Likovi ove tragedije, u kojoj možemo prepoznati našu savremenost, protagonisti su priče o krahu revolucionarnih htenja, o revoluciji i političkom prevratu koji se, kako će reći Kokan Mladenović, „kompromituju u sopstvenoj nemoći, obesmišljavajući tako fenomen istinske demokratije“. „Kafanica, sudnica, ludnica“ ili „satirično kabaretsko farsična alegorija o uzrocima posrtanja kroz vreme našeg malog naroda“ Brane Crnčevića, rediteljsko ostvarenje Miroslava Trifunovića, pozorišnu publiku očekuje 10. jula. Sa tom predstavom koja se bavi našim mentalitetom, odnosom prema sebi, državi, vlasti Šabačko pozorište nastupa na ovogodišnjem festivalu. Poslednja u nizu predstava koje će se igrati na trećem „Teataru u tvrđavi“ je„Valjevska bolnica“, nastala prema trećem delu romana – sage „Vreme smrti“ Dobrice Ćosića. Prema rečima Radoslava Pavlovića, radi se o piscu koji nas je „podsetio na stradanje i junaštvo naših bliskih predaka“, čini se, posle sto godina zaboravljenih, „zbog čega možda danas i stradamo“. Predstavu „Valjevska bolnica“ rađenu u koprodukciji Kruševačkog pozorišta i Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice režirao je Slavenko Saletović, a delo koje će se igrati u Smederevu 11. jula, prema uverenju reditelja predstava je kakvu Ćosić zaslužuje, moderna i prijemčiva, nešto što se tiče svih Srba i svih ljudi.

Sve predstave su u konkurenciji za nagradu za NAJBOLjU PREDSTAVU FESTIVALA po oceni stručnog žirija. Dobitniku se dodeljuje statueta sa likom despota Đurđa Brankovića. Osim te nagrade, na „Teatru u tvrđavi“ dodeljuju se još i nagrada MLADA NADA po oceni stručnog žirija (dobitniku pripada statueta sa likom Mare Branković) i nagrada za NAJBOLjE GLUMAČKO OSTVARENjE po oceni publike (dobitniku se dodeljuje statueta Tvrđave). Po završetku festivala 12. jula u 12.00 časova na Konferenciji za novinare biće proglašeni dobitnici festivalskih priznanja.

U stručnom žiriju trećeg „Teatra u tvrđavi“ biće dramska umetnica Nina Janković, dramski umetnik Miodrag Radonjić i pijanistkinja Dragana Dimić.

Cena ulaznice za svaku festivalsku predstavu je 200 dinara, a komplet ulaznica za šest predstava biće u prodaji po ceni od 1000 dinara.


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 21.01.2018.
MUP: Hapšenje zbog ozbiljnih telefonskih pretnji osoblju Doma zdravlja u Palanci
U saopštenju Policijske uprave Smederevo se navodi da je T. M. (63) uhapšen zbog ugrožavanja sigurnosti
Postavljeno: 21.01.2018.
Palanački Dom zdravlja obeležava Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice(VIDEO)
Za ponedeljak, u 13 sati, u opštinskoj sali, zakazano stručno predavanje
Postavljeno: 21.01.2018.
Pobeda palanačkih košarkaša na gostovanju u Aleksincu: Napredak- Mladost 67:72
Palančani ostvarili veoma važan trijumf u borbi za najviši plasman u Drugoj ligi Srbije
 

 
 
Kursna lista