Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
30. jul - Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima
Postavljeno: 30.07.2016.


Prevencija i edukacija građana su kljucni faktori kako bi se izbegla poražavajuća statistika.

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija 30. jul je ustanovljen kao Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima u cilju skretanja pažnje globalne javnosti na sveprisutnost ovog problema.

Pre tačno mesec dana, američki Stejt department je u Izveštaju o trgovini ljudima za 2016. godinu ocenio da Vlada Republike Srbije nije ispunila minimalne standarde u borbi protiv trgovine ljudima i zaštite žrtava ovog krivičnog dela, te je stavljena na „listu za posmatranje”. Tokom 2015. godine primetan je značajan pad u broju identifikovanih žrtava trgovine ljudima, kao i neusklađenost usluga socijalne zaštite sa potrebama žrtava. Zabrinjavaju i podaci da u sudskim postupcima izostaje pristup koji bi bio u potpunosti orijentisan na prava žrtve, te su one često izložene ponovnoj traumi i pretnjama, dok naknada štete gotovo u potpunosti izostaje. I dalje se suočavamo sa čestim kršenjem perioda refleksije za žrtave, neadekvatnim smeštajem, nepostojanjem programa reintegracije i socijalne inkluzije. Organizacije civilnog društva nisu u dovoljnoj meri uključene u proces identifikacije i pružanja pomoći žrtava trgovine ljudima. – stoji na sajtu nevladine organizacije koja se bavi borbom protiv svih oblika trgovine ljudima (ASTRA).

Statistika govori da je tokom prvih šest meseci 2016. godine, putem ASTRA SOS telefona primljeno je preko 1800 poziva i identifikovano 10 žrtava različite vrste eksploatacije.

S druge strane, direktorka Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, Sanja Kljajić, navodi da je u Srbiji od početka godine identifikovano 30 žrtava, od kojih je 10 maloletnika, dok je prošle godine identifikovano ukupno 40 žrtava.

''Prošlu godinu je obeležio nešto manji broj identifikovanih žrtava, a pretpostavljamo da je uzrok tome migrantska kriza, jer su najznačajniji resursi koji obavljaju preliminarnu idemntifikaciju žrtava bili usmereni upravo na tu grupu'', rekla je Tanjugu Kljajić, koja upozorava i da je jedna od manjkavosti sistema što počinioci složenog, gnusnog, krivičnog dela ne bivaju adekvatno kažnjeni.

Takođe, navodi i da se može reći da je u Srbiji seksualna eksploatacija najzastupljeniji vid.

''I kod maloletnika, takođe, preovlađuje seksualna eksploatacija pa tako imamo pet devojčica koje su žrtave trgovine ljudima'', rekla je Kljajić, koja navodi da su prisutni i ostali vidovi eksploatacija - radna, među maloletnicima prinuda na prošnju, prinudni brak.

Kako se broj žrtava iz godine u godinu ne bi povećavao, neophodna edukacija građana, posebno najmađih, kako ne bi postali žrtve trgovine ljudima.
 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 23.04.2018.
Nagrade za palanačke glumce u predstavi "Kokoška" na Festivalu glumačkih ostvarenja u Loznici
Za najboljeg glumca festivala proglašen Aleksandar Stošić, dok je Dejan Gligorijević proglašen za glumca večeri. Publika ovacijama ispratila predstavu u režiji Pavla Jozića
Postavljeno: 23.04.2018.
Elektrodistribucaija: Deo Ratara bez struje u utorak od 9 do 14 sati
Razlog su radovi na elektroenergetskoj mreži
Postavljeno: 23.04.2018.
Obeležavanje Dana opštine Velika Plana od 24. do 30. aprila
Svečana sednica SO zakazana za petak, 27. april
 

 
 
Kursna lista