Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
Završena vakcinacija goveda u palanačkoj opštini: Nije registrovano nijedno grlo obolelo od nodularnog dermatitisa
Postavljeno: 10.08.2016.


Savetuje se dalji oprez uzgajivača stoke i praćenje svih promena na životinjama.

Bolest kvrgave kože goveda ili nodularni dermatitis koji se nedavno pojavio u Srbiji, počeo se da se širi velikom bržinom pa je na teritoriji palanačke oštine sprovedena akcija vakcinacije grla u cilju prevencije eventualne pojave oboljenja koje nije moguće izlečiti.  Na teritoriji naše opštine ima skoro 12.000 grla, od teladi do odrasle stoke, i sva grla su bez obzira na uzrast obuhvaćena procesom vakcinacije. Imunizaciju su obavljale tri ovlašćene vetereninaske službe: Veretinarska stanica „Rašić“ iz Azanje, Veterinarska stanica „Itas-Vet“ i Veterinarska stanica „Savić“ iz Palanke. Najvažniju ulogu u širenju virusa imaju ujedi insekata pa su i infekcije učestalije tokom vlažnih letnjih meseci, kada je i aktivnost insektata najveća.

Nakon završene akcije najvažniji je podatak da na teritoriji cele opštine nije registrovano nijedno obolelo grlo, ali je preporučljivo da se oprez i detaljnije praćenje eventualnih promena na životinjama i dalje primenjuju. Ovu virusnu bolest karakteriše pojava čvorića, krasta ili rana na koži, uključujući nos, usta, vime i vulvu kod krava, kao i skrotum kod bikova. Noge postaju otečene i razvijaju se rane, javlja se obilno curenje iz nosa, dolazi do neplodnosti kod krava i bikova, javlja se infekcija oka pa čak i slepilo, groznica, iscrpljenost usled gubitka mase zbog nedostatka apetita, posledica je i trajno oštećenje kože kod životinja. U slučaju da se bilo koji od ovih simptoma uoči neophodno je brzo reagovati po uputstvima stručnjaka. 

U Veterinsrskoj stanici „Savić“ kažu da se u slučaju postavljanja dijagnoze nodularnog dermatitisa moraju usmrtiti sva grla iz jednog objekta, ne samo ono koje je trenutno obolelo jer se bolest vrlo brzo prenosi sa jedne na drugu životinju. Oprez uzgajivača na samom domaćinstvu je od velikog značaja za sprečavanje epidemije, napominju veterinari.

Prevencija je najjeftiniji i najbolji način kontrole ove bolesti. Preporuka za uzgajivače je redovna upotreba repelenata koji deluju na insekte. Naodularni dermatitis je virusno oboljenje isključivo goveda i ne prenosi se na ljude. 

Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 22.06.2018.
Donacija Instituta za kukuruz za ugrožena domaćinstva od nevremena dopermljena u Lozovik
Donacija obuhvata 1400 setvenih jedinica kukuruza
Postavljeno: 22.06.2018.
Počinje prodaja mesečih karata za sezonsku liniju Smederevo-Smed. Palanka-Herceg Novi
Linija počunje sa radom 30.06 i radiće do 01.09.
Postavljeno: 22.06.2018.
Sajam zapošljavanja u Palanci(ponedeljak, 10 sati)
Svoju ponudu slobodnih poslova predstaviće 24 poslodavca sa potrebama za više od 300 radnika različitih profila i stepena kvalifikacija mašinske, metalske, metaloprerađivačke ugostiteljske , trgovačke , ekonomske i drugih struka .
 

 
 
Kursna lista