Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Politika
Petar Milić, pred. Opštine, za Tv Jasenica: Saradnja sa resornim ministarstvima ključna za rešavanje gorućih problema u S. Palanci
Postavljeno: 10.08.2016.


Rešavanje problema Opštine obaviće se sistemskim putem. Prvi cilj je uredno, dvadesetčetvoročasovno, snabdevanje grada vodom.

Na poslednjoj sednici SO S. Palanka, koja je održana pre nešto više mesec dana, izabrani su novi vršioci dužnosti direktora u većini Javnih preduzeća i ustanova. Situacija u ovom periodu je takva da se trenutno procenjuje zatečeno stanje u preduzećima, a prema rečima čelnika lokalne samouprave ono je poprilično teško i nezahvalno kako za same zaposlene tako i za opštinu.
 
Ipak, najveći problemi sa kojima se susrela nova vlast Smederevske Palanke, jesu u JKP "Vodovod" koje je od vitalnog značaja za funkcionisanje grada.
 
„Mi od prošle nedelje, od kada smo imali sastanke sa predstavnicima Vodovoda i sindikata, radimo na tome da taj materijalni momenat zaposlenih u ovom Javnom preduzeću rešimo na obostrano zadovoljstvo i u skladu sa zakonskim regulativama koje do sada nisu poštovane“, rekao je predsednik opštine Petar Milić.  
 
Čelnik lokalne samouprave istakao je da on i njegovi saradnici ni jednim svojim gestom nisu doprineli trenutnoj situaciji u Vodovodu, odnosno zaduženju koje iznosi oko 500 miliona dinara dok ukupna vrednost ovog Javnog preduzeća iznosi oko 150 miliona.
 
Ipak, cilj opštinske vlasti je da se problemi u kojima se nalazi „Vodovod“ reše sistemskim putem. Najpre se radi na tome da zaposleni u ovom Javnom preduzeću počnu da dobijaju redovne isplate, a zatim i da se građanima ukinu restrikcije u vodosnabdevanju. Jedan od načina za rešavanje tog problema svakako je i fabrika vode, koja je zajednički projekat sa opštinom Velika Plana.
 
„Ja ne smatram da smo moji saradnici i ja u ovom kratkom vremenskom periodu učinili nešto epohalno, ali ću to smatrati onog trenutka kada grad bude imao 24 časa vodu. To je u veoma doglednoj budućnosti, neću precizirati datum, ali se nadam da će to biti za mesec ili dva“, naglasio je predsednik Opštine.
 
Petar Milić je istakao i da je ideja se smanji broj javnih preduzeća, kojih u našoj opštini ima 19, i to ukrupnjavanjem ili samostalnim izlaskom na tržište gde će preduzeća poslovati isključivo od svojih prihoda. U prilog tome ide i novi zakon o lokalnoj samoupravi koji stupa na snagu u decembru.
 
„Moram da naglasim, da sve ovo što radimo vezano za Javna preduzeća, njihov izlazak iz krize i uvođenje u normalne tokove poslovanja gde bi ona na osnovu svojih prihoda mogla sebe da izdržavaju, je zbog toga što u decembru stupa novi Zakon o lokalnoj samoupravi. Taj Zakon ne predviđa pomoć iz budžeta opštine Javnim preduzećima, drugim rečima ta preduzeća će opstati ukoliko su sposobna da sama ostvaruju dobit“, rekao je Petar Milić.
 
Ipak, bez obzira na sve probleme sa kojima se novoformirana vlast u Palanci susrela, predsednik Opštine je optimističan kada je u pitanju saradnja sa vrhom države i resornim ministarstvima koja je ključna za rešavanje problema ali i za realizovanje starteških planova kako bi se celokupno stanje u opštini poboljšalo.
 

Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 19.04.2018.
U Palanačkoj gimnaziji održana akcija dobrovoljnog davanja krvi
Akciji se odazvali i učenici sve tri palanačke srednje škole
Postavljeno: 19.04.2018.
EPS Distribucija: U petak bez struje deo Kusatka
Potrošači u traforeonu "Kosovac" biće isključeni zbog radova na zameni brojila.
Postavljeno: 19.04.2018.
Humanitarni koncert folklora "Kad dečija srca zaigraju" u Velikoj Plani
Sav prihod ide u humanitarne svrhe za lečenje dece obolele od raka.
 

 
 
Kursna lista