Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Zanimljivosti
Koja su zanimanja budućnosti?
Postavljeno: 15.08.2016.


Neki od poslova potpuno će izaći iz upotrebe, dok će ih zameniti nova i revolucionarna zanimanja.

Pre samo 10 godina poslovne pozicije kao što su vozač drona, planer kraja života, direktor održivosti ili programer mobilnih aplikacija bile su samo gomila nepoznatih reči.

Davne 2006. Fejsbuk je bio u začeću, Tviter se tek pojavio, niko nije imao „ajfon“, a milenijalci, generacija posle 1980. godine, koji su tada bili u školi, za nekoliko godina će činiti 35 odsto radne snage.

Prema istraživanju Svetskog ekonomskog foruma, pretpostavlja se da će 65 odsto dece koja danas pohađaju osnovnu školu jednog dana raditi na pozicijama koje još uvek ne postoje, isto kao što je danas roditeljima nejasno šta njihovo dete koje je poznati vloger zapravo radi.

Godišnji izveštaj „Indeks ljudskog kapitala“ pokazuje da će tempo promena biti sve brži zahvaljujući brzom napretku u oblasti robotike, transporta, veštačke inteligencije, biotehnologije i genetike.

Kako objašnjava Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku, nova radna mesta će se pojaviti u svim industrijama i sektorima, ali posebno u oblasti održavanja novih izuma jer na jednog radnika u planiranju dođu dva u proizvodnji, a čak četiri do osam u održavanju.

On kao primer brzine promena navodi to što stariji ljudi zanatske poslove i dalje zamišljaju kao prljave, a ne znaju da se danas dosta toga obavlja na CNC mašini, koja se koristi pomoću njenog računara.


U Srbiji, prema poslednjim podacima, stopa nezaposlenosti mladih žena je viša od stope koja se odnosi na muškarce i iznosi 35,8 naspram 27,3 odsto.

Mladi sa osnovnim obrazovanjem čekaju u proseku 41 mesec od škole do zaposlenja.

PROGRAMER MOBILNIH APLIKACIJA

Ajfon je stigao 2007. godine, a Android ubrzo posle toga, a danas skoro 50 odsto odraslih na nivou svetske populacije ima telefon. Programer zna programske jezike i alate dizajnirane za operativne sisteme Ajos, Android ili Vindouz, koji danas pokreću praktično sve pametne telefone. Prosečna plata u Srbiji je 1.000 evra, a ukoliko radite honorarno za inostrane poslodavce, možete da zaradite mnogo više.


KOMJUNITI MENADŽER

Ova pozicija nije samo puko objavljivanje statusa na Fejsbuku ili tvitovanje. Menadžer je odgovoran za celokupan nastup kompanije na društvenim mrežama, od pravljenja planova i kreiranja sadržaja do postavljanja statusa i odgovaranja na pitanja. On treba da kreira brend i poveže se sa odgovarajućom ciljnom grupom. Plata u Srbiji kreće se od 450 evra pa naviše.


DIREKTOR ODRŽIVOSTI

Direktor održivosti nastoji da njegova kompanija primenjuje i otkriva nove, inovativne i ekonomične načine da što bolje i efikasnije pazi na okolinu. Ovo zanimanje je još nepoznato u Srbiji, ali u Americi, koja veoma vodi računa o ekologiji, godišnje može da se zaradi i do 115.000 dolara.


BLOGER I VLOGER

Bloger je osoba koja piše blog, nešto nalik ličnom dnevniku ili novinama, samo što se nalazi na internetu, putem kojeg deli svoje ideje, misli, stručno znanje ili interesovanja.

Vloger je isto zanimanje, samo se odvija putem video-snimka. Srpska modna blogerka Zorannah je svojevremeno izjavila da kada ima jaču kampanju mesečno zaradi i do 5.000 evra. Kada vaš blog ili video-blog postane dovoljno popularan, moći ćete klijentima da prodate prostor na svom sajtu, pominjanje u članku ili video-snimku.


VOZAČ DRONA

Prema procenama stručnjaka Američke federalne vazduhoplovne agencije, do 2018. godine svetskim nebom će patrolirati čak 30.000 ovakvih letelica, a to znači da će biti mnogo posla za one koji umeju njima da upravljaju. Američke kompanije nude platu od minimum 100.000 dolara na godišnjem nivou.


POSLOVI KOJI ĆE NASTATI DO 2030.

1. Genetski dizajner - dizajner dece
2. Proizvođač delova tela - 3D printeri i genetski inženjering biće komercijalizovani
3. Menadžer za zdravlje radnika
4. Hirurg za povećanje kapaciteta mozga
5. Planer kraja života koji će pomagati ljudima da isplaniraju svoju smrt
6. Stručnjak za upravljanje klimatskim promenama
7. Vertikalni farmer za razvijanje vertikalnih farmi koje zauzimaju manje prostora
8. Prodavci prava na korišćenje pustinja jer će se tamo razvijati solarna energija
9. Trgovci vodom jer će postojati tržište vode, kao što je danas nafte


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 18.06.2018.
ePodunavlje: Zbog velike štete, Palančani neviđeno nevreme nazvali "Kena"
Postavljeno: 18.06.2018.
U Rači je organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi
Ovu akciju organizovao je "Crveni krst" u saradnji sa "Udruženjem boraca Šumadije"
Postavljeno: 18.06.2018.
Koja su najekstremnija mesta na svetu?
NAJTOPLIJE, NAJHLADNIJE, NAJVLAŽNIJE: Ovo su naj mesta na Zemlji
 

 
 
Kursna lista