Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Kultura
Završen konkurs festivala "Moje selo u pričama i pesmama": Izabrana nabolja književna ostvarenja!
Postavljeno: 16.08.2016.


Tokom konkursa stiglo preko 200 radova, 131 autora u različitim književnim formama. Završna manifestacija i dodela nagrada biće održana u Kusatku, datum održavannja biće naknadno objavljen.

Povodom završetka konkursa Prvog Festivala književnog stvaralaštva na selu i o selu u Republici Srbiji pod nazivom „Moje selo u pričama i pesmama“, čiji je nosilac Društvo za narodno prosvećivanje „SVETIONIK“ iz Kragujevca, u sali Opštine u Smederevska Palanka objavljena su imena dobitnika nagrada. 
 
Žiri na čelu sa akademikom Milovanom Danojlićem doneo je odluku da za najbolja književna ostvarenje ovogodišnjeg Festivala u kategoriji najbolje autorsko delo proglasi roman – „Kao što to samo sudbina zna“, autorke Svetlane Cece Ristić iz sela Boleč kod Beograda.
 
Najbolja književna ostvarenja na selu i o selu u Republici Srbiji za 2016. godinu, po takmičarskim kategorijama postigli su: 
 
Đaci – mladi pesnici Osnovne škole „Draža Marković Rođa“ iz sela Smoljinac– opština Malo Crniće  - za dečje stvaralaštvo na selu i o selu, 
Dragana Đurković Tošić iz sela Trnave kod Čačka, za pesmu „Seljakova zakletva“, 
Miladin Vukosavljević iz sela Ljubića kod Čačka, za zbirku pesama „Prah s leptirovih krila“, i monografiju „Prilozi za Ljubićki letopis“, 
Miroslav Pavlović iz sela Krnjeva kod Smedereva, za zbirku pesama „ Ako preživim svoje stihove“ i poemu „Bajka o rodnoj godini“, 
Ljubomir Ilić iz sela Mala Krsna kod Velike Plane - za priču „Sponzor“, 
Dragiša Marković iz sela Žitkovac kod Aleksinca - za zbirku priča „Slikali smo se na pragu kuće“ i zbirku pesama „Deci celog sveta“, 
Grupa autora Udruženja „Hronika Resnika“ iz sela Resnik kod Beograda. 
Dr Momčilo Isić iz Vinče kod Beograda - za studiju o selu– „Seljaštvo u Srbiji, 1918 – 1941 – Politički život na selu“
Tatjana Crnjanski iz Toronta – Kanada - za književni sastav autora iz dijaspore.
 
 
Festival književnog stvaralaštva na selu i o selu u Republici Srbiji pod nazivom „Moje selo u pričama i pesmama“ po prvi put organizuje se u našoj zemlji, i to baš u Opštini Smederevska Palanka, jer naši sugrađani – i u našem gradu i u našim selima, bez obzira na sve probleme i teškoće, uvek su posvećivali pažnju obrazovanju i kulturi, i uvek su u tim prilikama davali odgovarajući doprinos – pre svega, u sopstvenoj sredini, a često i znatno šire – u okvirima Podunavlja i Šumadije, pa i u Republici Srbiji u celini. Tako je i u ovom slučaju. 
 
Na osnovu Projekta „Organizovanje Prvog Festivala književnog stvaralaštva na selu i o selu u Republici Srbiji pod nazivom - `Moje selo u pričama i pesmama`“ koji je sačinjen u Društvu za narodno prosvećivanje „SVETIONIK“ iz Kragujevca, krajem prošle godine Skupština opštine Smederevska Palanka prihvatila je da Opština Smederevska Palanka bude prvi domaćin i generalni pokrovitelj ove jedinstvene kulturne manifestacije – posvećene, pre svega, književnom stvaralaštvu na selu i o selu (ali i kulturi u celini) u našoj zemlji. 
 
Tokom trajanja Konkursa pristiglo je preko 200 radova, 131 autora u različitih književnih formi i to: i to: 43 autora sa pesmama ili poemama, sedam sa zbirkama pesama i poema, 25 priča ili novela (ili zbirki priča i novela), šest romana, 12 monografija sela, 11studija o selu, jedan list – časopis čiji je izdavač na selu, dva veb sajta čiji su izdavači sa sela i 24 pesme ili prozna sastava učenika osnovnih škola sa seoskog područja. 
 
Domaćin i generalni pokrovitelj Festivala „Moje selo u pričama i pesmama“, bila je Opština Smederevska Palanka, dok su partneri na projektu bili Centar za kulturu Smederevska Palanka, Književni klub „21“ iz Smederevske Palanke, Književni klub „Pera Todorović“ i Zavičajno udruženje „Vidovača“ iz sela Vodice kao i Mesna zajednica iz Kusadaka.
 
Na čelu Organizacionog odbora ovogodišnjeg Festivala bili su: Petar Milić, predsednik SO Smederevska Palanka, u svojstvu Predsednika Organizacionog odbora, Akademik prof. dr Radenko S. Krulj Recenzent i mentor festivala, Predsednik žirija pisac - akademik Milovan Danojlić i Rukovodilac projekta, ujedno i direktor Festivala Dr Milutin Matić, sociolog sela.

Završna manifestacija i dodela nagrada nagrađenim učesnicima Prvog Festivala književnog stvaralaštva „Moje selo u pričama i pesmama“ biće održano u selu Kusadak, a o datumu održavanja javnost će biti naknadno obaveštena.
 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 20.06.2018.
Održana druga sednica SO S. Palanka
Sednica trajala 60 minuta, prisutno je bilo 42 odbornika, a sve tačke predviđene dnevnim redom su usvojene
Postavljeno: 20.06.2018.
U Galeriji Centra za kulturu Smederevo otvorena je izložba radova nastalih na 20. LIkovnoj koloniji u Grockoj
Posetioci će izložbu moći da pogledaju do 30.juna.
Postavljeno: 20.06.2018.
U četvrtak počinje leto: Najtoplije godišnje doba počinje u 12.07 časova!
U isto vreme na južnoj Zemljinoj polulopti stiže zima
 

 
 
Kursna lista