Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Ekonomija
Dobre vesti za sezonske radnike: Priprema se Zakon o sezonskim poslovima
Postavljeno: 17.08.2016.


Za one koji nemaju posao, sezonski rad je dobra prilika da nešto zarade, a uskoro će kako stvari stoje, i njihov radni status biti zakonski regulisan što znači da će svi koji koriste vaučere imati pravo na to da im se obračuna radni staž.


Trenutno se priprema zakon o sezonskim poslovima kojim će biti regulisano to "područje" rada i pozdrazumevaće uvođenje vaučera kako bi se zaštitila prava radnika i poštovali propisi.

Pomoćnik ministra rada Zoran Lazić rekao je da se do kraja godine očekuje radni nacrt tog zakona koji bi potom išao na javnu raspravu.

On je dodao da će radna grupa nakon toga izaći sa prvim tekstom, odnosno radnim nacrtom zakona. Kako je rekao cilj zakona je da zaštiti sve one koji se bave sezonskim poslovima.

"Odnosi se na sve one sa kojima poslodavci nisu imali interes da zaključuju ugovor o radu već su radili na crno ili su se na drugi nacin dovijali kako to da bude u skladu sa zakonom. Na ovaj način ćemo olakšati poslodavcima samu tu proceduru", rekao je Lazić.
 

Vaučeri, odnosno markice koje će poslodavci kupovati biće dokaz da su uplaćeni porezi i doprinosi ma koliko dana radnik radio.

"Poslodavac će ih kupovati u onom broju koji mu treba za taj dan, ili određeni broj dana koliko će radnika angažovati. Takođe ili za neki naredni perod i svaki zaposleni će imati svoju knjižicu koja će predstavljati ugovor između poslodavca i zaposlenog”, objasnio je Lazić.

Vaučer će poslodavac lepiti u samu radnu knjižicu i upisati podatke i sve ostalo što se odnosi na iznos ili naknadu koju zaposleni dobija kao dnevnice, kako bi mu se staž evidentirao u PIO fondu. Lazić kaže da ministarstvo nema precizne podatke koliko se sezonskih radnika angažuje u proseku godišnje, ali da se procenjuje da ih je u poljoprvredi prevashodno između 60.000 do 100.000.

Lazić ističe i da će rad agencija za privremeno zapošljavanje biti regulisan posebnim zakonom.

Oni neće moći da koriste sistem vaučera obzirom na to da moraju angažovati radnike po ugovoru o radu.

Kao i za zakon o sezonskom radu, donošenje i ovog propisa očekuje se do kraja godine i na njemu se intenzivno radi.

U NSZ čiji predstavnici učujestuju u radnoj grupi za izradu Zakona o privremenom radnom angažovanju na sezonskim i kućnim poslovima, kažu da prema raspoloživim podacima iz evidencije NSZ, u periodu od 1. marta ove godine do 13. juna poslodavci su filijalama dostavili prijave potreba za anagžovanjem 414 izvršilaca na poslovima u oblasti poljoprivrede, proizvodnje i prerade hrane.
Za te radove se kako kažu, može pretpostaviti da su sezonski, a na njima su angažovana 123 lica sa evidencije NSZ.

U NSZ se slažu da pored uticaja kvaliteta radnih mesta na rast zapošljavanja i održivo povećanje zaposlenosti, svako pojedinačno radno angažovanje koje se realizuje i na kraći vremenski period značajno doprinosi kako očuvanju i unapređenju radnih sposobnosti pojedinaca i poboljšanju njihovog materijalnog polažaja tako i ostvarivanju strateških ciljeva aktivne politike zapošljavanja.


 

 Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 24.05.2018.
Velika Plana: Produžen rok za prihavu na javni poziv Komesarijata za izbeglice
Rok za prijavu produžen do 11. juna
Postavljeno: 24.05.2018.
Apel za pomoć u lečenju Miloša Stojanovića koji boluje od tumora
Uporedo sa bolešću, porodica Stojanović se bori i sa siromaštvom
Postavljeno: 24.05.2018.
U subotu se održava drugi "Blanik kup" aero-kluba "Jasenica"
Pored Srbije učesnici takmičenja biće i susesdne države
 

 
 
Kursna lista