Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
OB "Stefan Visoki" dobila odobrenje za osnivanje stomatološke ordinacije za lica sa posebnim potrebama
Postavljeno: 17.08.2016.


Tokom letnjih meseci bolnica uobičajeno radi, ali je obim posla hiruškog dela smanjen jer se tzv. hladne operacije ne obavljaju u julu i avgustu, osim u hitnim slučajevima.

Opšta bolnica „Stefan Visoki“ tokom jula i avgusta i pored činjenice da je jedan deo lekara na godišnjim odmorima, uspeva da održi kontinuitet u radu koji postoji tokom cele godine. Ipak, nivo posla koji se sada održava je na nižem stupnju, posebno kada je reč o hiruškom delu jer se hladne ili elektivne operacije ne obavljaju tokom pomenuta dva meseca, već su ili obavljene ranije ili odložene za septembar. Lekari koji se bave hiruškim granama prate hitne slučajeve koji se dešavaju u toku dana, kaže dr Nikola Ristić, direktor OB „Stefan Visoki“.  
 
Urgentno prijemno odeljenje je relativno novi način funcionisanja u toj obrazovnoj ustanovi, a tokom letnji meseci obim posla je povećan. U toku 24 časa na tom odeljenju obavi se oko 40 pregleda. 
 
Bolnica u Smederevskoj Palanci raspolaže sa 300 kreveta za prijem pacijenata, a trenutno je popunjeno 60 do 70 procenata  kapaciteta. 
 
Palijativno odeljenje koje je otvoreno u martu mesecu raspolaže sa devet kreveta, a svi pacijenti koji zahtevaju takvu vrstu negu bivaju zbrinuti. Iz bolnice napominju da ta vrsta boravka može trajati najviše dve nedelje. 
 
Ova zdravstvena ustanova u narednom periodu otvoriće i novo ginekološko odeljenje, dok će na mestu gde je do sada bilo to odeljenje biti premešteno očno. 
 
Usavršavanje stručnog kadra imperativ je zdravstvene profesije, a sve u cilju pružanja kvalitetnije i modernije usluge pacijentu, na tom planu nedavno je napravljen pomak.  Naime, dr Ivan Popović i dr Goran Jovanović po prvi put su u toj ustanovi obavili uklanjanje ciste bubrega operativnim zavatom bez hiruškog reza, na šta su u bolnici posebno ponosni. 
 
Prema rečima, dr Nikole Ristića, palanačka bolnica ima stručni kadar koji omogućava usavršavanje u svakom pogledu, posebno su urolozi, kako on kaže, ponos bolnice i u toj oblasti je mnogo toga urađeno, a tek se planira nabavljanje aparata koji će omogućiti još modernije uslove za rad. 
 
On napominje da je svestan kritika koje mnogi pacijenti imaju na račun rada te ustanove jer je u poslednje vreme bilo i dosta negativnih kritika u medijima, ali je uveren da se samo predanim radom mogu izemniti takvi stavovi i da je za sve suštinske promene potrebno vreme. 
 
Ono što je dobra vest novijeg datuma jeste dobijanje odobrenja za osnivanje stomatološke ordinacije za lica sa posebnim potrebama. Direktor bolnice kaže da predstoji teži deo realizacije teakve ideje, a to je obezbeđivanje uslova za tu ordinaciju. 
 
Vreme čekanja na preglede kod lekara specijaliste trebalo bi da se smanji primenom informacionog sistema koji omogućava jednostavniju komunikaciju između lekara Doma zdravlja i bolnice prilikom zakazivanja pregleda, ali je čitav proces još uvek u fazi uvođenja pa se javljaju problemi u pogledu nedostatka tehničke opremljenosti. Očekuje se da informacioni sistem u potpunosti zaživi do kraja godine.
 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 26.04.2018.
Vitamini koji čuvaju mladost!
Na vitalnost duha i sporije starenje moždanih vijuga uticaće pravilna ishrana bez masnoća, belog brašna, rafiniranog šećera i sa što manje začina.
Postavljeno: 26.04.2018.
Omladinci FK Jasenica 2017 dočekuju ekipu Mihajlovca(nedelja, 10 sati)
Pioniri palanačkog kluba pobedili VGSK rezultatom 4:1
Postavljeno: 26.04.2018.
Vozači, pažnja: Od 27. aprila počinje merenje prosečne brzine vožnje na svim deonicama auto- puteva, kazne za prekoračenje 120 km/h
Predviđene kazne će nesavesnim vozačima stizati poštom
 

 
 
Kursna lista