Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Zanimljivosti
Predstavljamo vam 10 pravila japanskog obrazovanja
Postavljeno: 18.08.2016.


Između ostalog deca u Japanu ne polažu nikakve testove pre 10. godine, a škola im počinje u aprilu.

Japanci su poznati u svijetu kao izuzetno inteligentan narod, koji se diči svojom dugovečnošću ali i ljubaznošću prema svima. Međutim, zbog čega su oni toliko različiti od ostatka sveta? Odgovor leži u njihovom obrazovnom sistemu koji decu od malih nogu uči pravim vrednostima.


Maniri pre znanja 

U Japanu, deca ne polažu bilo kakav ispit prije nego što napune deset godina. Oni do tada rešavaju samo male testove kako se ne bi previše opterećivali. Oni veruju da prve tri godine školstva đaci trebaju učiti manire i razvijati ličnost. Deca se uče da poštuju druge ljude i da budu nežni prema životinjama i prirodi. Njih takođe uče i da budu velikodušni i solidarni, ali razvijaju im i osobine poput samokontrole.


Školska godina počinje u aprilu 

I dok brojne škole u svetu počinju s radom u septembru ili oktobru, u Japanu one počinju u aprilu. Jedan od razloga je i taj što tada cveta čuvena japanska trešnja. Njima je nastava podeljena u tri semestra od 1. aprila do 20. jula, zatim od 1. septembra do 26. decembra, a potom od 7. januara do 25. marta.


Učenici obavljaju poslove domara 

U japanskim školama, đaci sami čiste učionice, kafeterije pa čak i toalete. Oni su podeljeni u male grupe i njihova zaduženja se rotiraju tokom cele godine. Njihov obrazovni sistem veruje da se oni tako uče timskom radu, ali i da im pomaže da više cene i svoj i tuđi rad.


Ručak se jede u učionicama

Njima je svakodnevno na meniju zdrava hrana isključivo prirodnih sastojaka koja se jede u učionicama. Oni jedu zajedno s profesorom, čime učvršćuju vezu s njima.


Vannastavne aktivnosti su popularne 

Većina dece nakon škole pohađa i razne kurseve kako bi se upisali na što bolje fakultete ili srednje škole. Osim što provode po osam sati u školi, na vannastavne aktivnosti potroše još četiri sata.


Ne zapostavljaju svoju istoriju 

Osim što uče tradicionalne predmete, Japanci često otkrivaju čari poezije svojoj deci, dok je i njihovo pismo veoma zastupljeno u školama. Tako se uče čuvati svoju kulturu i poštovati tuđu.


Svi nose uniforme 

Gotovo sve osnovne i srednje škole u Japanu imaju obaveznu odeću koju đaci nose. Tako se otklanjaju društvene barijere i sprečava se pojava klika. U školi su svi isti.

Dolazak na časove je na zavidnom nivou 

U Japanu gotovo niko ne izostaje iz škole, pa je tako procenat dolaska na časove nevjerovatnih 99.99 odsto! Više od 91 odsto ispitanika u Japanu je priznalo da nikada nije bežalo s časova.


Jedan test im otkriva "budućnost" 

Na kraju srednje škole, svi đaci polažu test kako bi se lakše odlučili za izbor fakulteta. Oni izaberu na koji fakultet žele ići, a ako ne ispune uslove onda obično odustaju od studiranja. Međutim, čak 76 odsto studenata upiše fakultet koji su željeli.

Odlazak na koledž im je odmor

Nakon što su u srednjoj školi izloženi većim brojem testova, Japanci se tokom fakultetskih dana većinom odmaraju. Oni obično ovaj period nazivaju "odmor pre odlaska na posao".

Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 18.02.2018.
Danas su Bele poklade, sutra počinje Vaskršnji post
Poklade su dan za praštanje i veselje
Postavljeno: 18.02.2018.
Optužbe na račun Gradonačelnice Smedereva prevazilaze lokalne okvire
Kako navode mediji, optužbe na račun Dr Jasne Avramović da preti i vrši pritisak na odbornike mogle bi se naći pred resornim Ministarstvom
Postavljeno: 18.02.2018.
Dejan Stošić kandidat za načelnika Podunavskog okruga!
Trtenutno je na funkciji jednog od poverenika Gradskog odbora SNS u Smederevu
 

 
 
Kursna lista