Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Ekonomija
Odluku o poskupljenju putarina donosi Ministarstvo finansija
Postavljeno: 23.08.2016.


Javno preduzeće Putevi Srbije je Vladi Srbije još početkom ove godine uputilo zahtev za poskupljenje putarine za 10 odsto uz obrazloženje da cena nije menjana još od 2008, a u međuvremenu su porasle cene materijala, energenata i opreme za održavanje puteva.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da odluku o poskupljenju putarina u Srbiji donosi Ministarstvo finansija koje odlučuje i o tome u kom procentu treba da se menja iznos putarina.
 
Ona je u intervjuu agenciji Beta kazala da putarina u Srbiji nije poskupela od 2008. godine, iako se od njene naplate održavaju putevi.
 
"Taj novac je potreban za održavanje puteva. Za razliku od drugih država koje naplaćuju putarinu na svim putevima, mi to u Srbiji ne možemo da uradimo, jer je stanje na Ibarskoj magistrali takvo da ništa ne sme da se naplati", naglasila je Mihajlovićeva.
 
Javno preduzeće Putevi Srbije je Vladi Srbije još početkom ove godine uputilo zahtev za poskupljenje putarine za 10 odsto uz obrazloženje da cena nije menjana još od 2008, a u međuvremenu su porasle cene materijala, energenata i opreme za održavanje puteva.
 
U Srbiji se primenjuje sistem naplate putarine po pređenom kilometru koji je, kako navode u tom preduzeću, u skladu sa smernicama EU.
 
U Srbiji je putarina 0,03 evra po kilometru, i duplo je jeftinija u odnosu na Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Portugaliju gde je 0,06 evra, dok je u Turskoj 0,039 evra, u Grčkoj 0,045 evra, Italiji 0,05 evra, Španiji 0,085 evra, a u Francuskoj 0,095 evra.
 
Mihajlović je kazala i da se potpun završetak Koridora 10, ka jugu i ka istoku, očekuje do kraja 2017, a da će građani sledeće godine ići i autoputem do Čačka.
 
Ona je u intervjuu Beti kazala da su na Koridoru 10 ostale teže stvari da se urade, kao što je Grdelička klisura gde će neki delovi biti mnogo ranije gotovi, dok će središnji deo, koji je najteži i bez njega ne može da se poveže cela deonica, biti gotov do kraja naredne godine.
 
"Kada je reč o Koridoru 11, uređena je deonica Ub-Lajkovac, sa kineskim partnerima Šang dongom se radi Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig, trenutno imamo dosta tehničkih problema na deonici Obrenovac-Ub zbog stalne vode koja se tamo nalazi, ali je plan da naredne godine to bude završeno kako bismo se povezali sa deoninicoom Ljig-Preljina, a koja će sigurno kasniti zbog nekih tehničkih problema i problema u izradi tunela", naglasila je Mihajlovićeva.
 
Ona je dodala i da je potpisan komercijalni ugovor za deonicu Surčin-Obrenovac koja je takođe važna deonica Koridora 11, naglasivši da se do kraja  godine očekuje potpisivanje ugovora o njenom finasiranju jer Ministarstvo finasija već razgovara sa Eksim bankom i od 1. marta 2017. bi trebalo da počne izgradnja te deonice.
 
"Sve to kad govorimo o Koridoru 11 i povezivanju sa Čačkom upućuje na to da će građani Srbije sledeće godine ići autoputem do Čačka", kazala je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.
 
Mihajlovićeva, koja je i potpredsednica Vlade Srbije, kazala je odgovarajući na pitanje zašto se kasni sa pripajanjem Koridora Srbije preduzeću Putevi Srbije, da je nakon razgovora sa svim finansijskim institucijama zaključeno da je najbolje da se ta dva preduzeća spoje nakon završetka koridora.
 
"Odluku o tom spajanju je donela Vlada Srbije pre dve godine. Razgovarajući sa svim finansijerima i međunarodnim finansijskim institucijama došli smo do zaključka da imamo dve do tri godine do završetka koridora. Sačekamo završenje Koridora 11 i da nakon toga praktično imamo jedno preduzeće koje će se samo baviti izgradnjom novih deonica", kazala je ona.

Izvor: Beta 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 24.05.2018.
Velika Plana: Produžen rok za prihavu na javni poziv Komesarijata za izbeglice
Rok za prijavu produžen do 11. juna
Postavljeno: 24.05.2018.
Apel za pomoć u lečenju Miloša Stojanovića koji boluje od tumora
Uporedo sa bolešću, porodica Stojanović se bori i sa siromaštvom
Postavljeno: 24.05.2018.
U subotu se održava drugi "Blanik kup" aero-kluba "Jasenica"
Pored Srbije učesnici takmičenja biće i susesdne države
 

 
 
Kursna lista