Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Ekonomija
Rekordna sredstva iz budžeta za pomoć malih i srednjih preduzeća
Postavljeno: 11.10.2016.


U ovoj godini je za tu vrstu pomoći bilo izdvojeno čak 16 milijardi dinara, dok će za narednu ta sredstva biti znatno uvećana.

Vlada Srbije je u Godini preduzetništva opredelila oko 16 milijardi dinara za podršku malim i srednjim preduzećima u 2016, a za sledeću godinu obezbediće znatno više, rekao je ministar privrede Goran Knežević.

Oko 350.000 malih i srednjih preduzeća (MSP) zapošljavaju oko 850.000 ljudi. Knežević kaže da je zbog njihove važnosti i potrebe da se podrže država je opredelila nikad veća finansijska sredstva.

"Od 16 milijardi, 4,4 milijarde dinara u ovoj godini su nepovratna sredstava. Do sada je odobreno 9,5 milijardi dinara, ali još imamo zahteve i pretopostavljam da ćemo do kraja godine realizovati sav novac za MSP", rekao je Knežević na konferenciji o malim i srednjim preduzećima koju je organizovala Švajcarsko-srpska trgovinska komora.
Prema njegovim rečima, više od 28 državnih i evropskih institucija i udruženja učestvuje u Godini preduzetništva.

Knežević je ocenio da je srpska ekonomija na pravom putu, navodeći da je budžetski suficit 300 miliona evra, a privredni rast 2,9 odsto, uz rast industrijske prioizvodnje od pet procenata i rast izvoza.

"Naša želja je da rast bude tri odsto u naredne četiri godine, kako bismo uspeli da standard naših građana bar približimo standardu zemalja Evropske unije", rekao je ministar privrede.
Napomenuo je i da je stopa nezaposlenosti smanjena na 15,2 odsto, a očekuje se da u narednom periodu bude spuštena na 11 odsto.

Investitorima je poručio da Srbija nudi sigurno i izvesno poslovno okruženje, uz uređen regulatorni okvir, navodeći da je Švajcarska među 10 najvećih investitora u Srbiji u protekloj deceniji, sa uloženih 500 miliona evra.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge ukazao je da MSP čine 99 odsto kompanija u Švajcarskoj i napomenuo da su jaka MSP osnova za ekonosmki razvoj i rast.
On je ukazao na izazove biznisa, sa kojim su suočena švajcarska preduzeća koja posluju u Srbiji - pristup izvorima finansiranja, vladavina prava, fleksibilnost radnog zakonodavstva i efikasnost javne administracije. 
Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 26.03.2017.
Podunavska okružna fudbalska liga: Pobeda bolja od Cerovca, Azanjcima bod u Miloševcu
Ratarci ubedljivo poraženi u Lozoviku. Udovičani dali 12 golova Rkinčanima
Postavljeno: 26.03.2017.
U Selevcu održano Opštinsko takmičenje recitatora osnovnih i srednjih škola
Učestvovalo 59 učenika palanačkih škola, a najuspešniji se plasirali na Okružno takmičenje, koje će biti održano u Velikoj Plani
Postavljeno: 26.03.2017.
OŠ HIM domaćin Okružnog takmičenja iz tehničkog i informatičkog obrazovanja
Učestvovalo 48 osnovaca iz Podunavskog okruga
 

 
 
Kursna lista