Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Ekonomija
6600 novih radnih mesta u 7 gradova Srbije
Postavljeno: 13.10.2016.


Srbija će u naredne dve godine dodeliti ukupno 22,8 miliona evra za otvaranje 6600 radnih mesta, odnosno prema računici Ministarstva privrede, 3.461 evro po jednom radnom mestu.

U naredne dve godine država Srbija dodeliće 22,8 miliona evra za otvaranje 6.600 novih radnih mesta u sedam gradova u zemlji. Podsticajna sredstva će, po računici Ministarstva privrede, iznositi 3.461 evro za jedno radno mesto.

Ovakvu odluku pre dva dana doneo je Savet za ekonomski razvoj Vlade Srbije, a novac će otići u Beograd, Sombor, Niš, Kruševac, Prokuplje, Jagodinu i Pećince. Kako za “Blic” kažu u Ministarstvu privrede, ukupna vrednost svih investicija kompanija koje će dobiti novac je oko 90 miliona evra, na šta država daje podsticajna sredstva za novootvorena radna mesta.

Ukupan iznos podsticaja za otvaranje radnih mesta, ulaganje i iznos bruto zarada za zaposlene u dvogodišnjem periodu iznosi 22.86 miliona evra, a prosečan iznos podsticaja po zaposlenom za investicije ovih kompanija 3.461 evro - kažu u Ministarstvu privrede.

Podsticajna sredstva će dobiti pet inostranih i jedna domaća kompanija. Zahvaljujući ovom novcu svoje poslovanje širiti “Kromberg” u Kruševcu, “Leoni” u Nišu, “Pretty Group” u Somboru, “Endava” u Beogradu, “Coficab” u Pećincima i “Aunde” u Jagodini.
 
Sistem i kriterijumi za dodelu podsticaja promenjeni su i unapređeni u odnosu na vreme kada je država počela sa ovom merom. Danas se prilikom dodele podsticaja, za razliku od ranije prakse kada je kriterijum bio samo broj novootvorenih radnih mesta, uzimaju u obzir i visina ulaganja, broj novih radnih mesta i iznos bruto plata svih zaposlenih u dvogodišnjem periodu - navode u Ministarstvu gde kažu da se podsticajna sredstva dodeljuju u skladu sa Zakonom o ulaganjima.

Odluke o dodeli donose se na predlog Saveta za ekonomski razvoj koji čine ministri privrede, finansija, rada i zapošljavanja, predstavnici Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije. Posle Saveta, ugovori idu na mišljenja državnih organa, uključujući i Komisiju za kontrolu državne pomoći, nakon čega Vlada Srbije donosi odluku o potpisivanju ugovora.

Kome ide novac

“Kromberg”
U Kruševcu planira da gradi fabriku za proizvodnju kablova za automobilsku industriju i da u narednih nekoliko godina zaposli 2.500 novih radnika. Vrednost investicije je oko 26 miliiona evra.

“Leoni AG”
Planira izgradnju novog pogona u Nišu, otvaranje 2.200 radnih mesta i ulaganje od 22 miliona evra u proizvodnju autokablova. “Leoni” u Srbiji posluje od 2009. godine i ima pogone u Prokuplju i Doljevcu.

“Pretty Group”
Ova firma iz Bangladeša ima nameru da otvori pogon za pletenu trikotažu u Somboru, u šta će uložiti od oko 14,4 miliona evra i zaposliti 1.100 ljudi u narednih nekoliko godina.

„ENDAVA D.O.O. BEOGRAD“
Kompanija se bavi računarskim programiranjem, ali planira da investira u uvećanje apaciteta za razvoj softvera, odnosno novu opremu, prostor i radnike od 4,4 miliona evra, sa idejom zapošljavanja 324 nova radnika u narednih nekoliko godina.

“Coficab”
Firma je u procesu otvaranja nove fabrike žica i kablova za automobilsku industriju u Pećincima, gde je za ove potrebe kupila braunfild lokaciju “Rolomatik” u ovom mestu. Već je počela sa radom i zapošljava 69 radnika. U narednih nekoliko godina planira da uloži 12,4 miliona evra i zaposli još 111 novih radnika.

“Aunde”
Kompanija je prisutna u Srbiji, odnosno u Jagodini od 2012. godine, gde se proizvode presvlake za sedišta za automobilsku industriju i zapošljava 254 radnika. Planiraju investiciju u Kočinom selu od 3,4 miliona evra i zapošljavanje novih 370 radnika.
 
 Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 14.12.2017.
U malom broju zgrada u Palanci obavljen izbor upravnika i registracija: Rok za prijavu se produžava
U predviđenom roku u Palanci je prijavljeno 45 stambenih jedinica. U kancelariji 213 u zgradi opštine mogu se dobiti neophodni obrasci i obaviti regisitracija.
Postavljeno: 14.12.2017.
Narodni muzej: Predavanje "Srpska stradanja u 20. veku (petak, 18 sati)
Tom prilikom će se svima nama predstaviti Muzej žrtava genocida, na čelu sa direktorom dr Veljkom Ćuriđem Mišinom, Nemanja Devic sa svojom knjigom "Smederevski kraj u II svetskom ratu, žrtve rata", kao i Bojan Arbutina.
Postavljeno: 14.12.2017.
Biblioteka "Milutin Srećković" proslavila Dan bibliotekara: Najvernijim čitaocima na poklon knjige i članska karta za 2018. godinu
Ideja je bila da se nagradi ljubav prema knjizi i da se privuku novi članovi. Najmlađi nagrađeni citalac je Đorđe Đorđević, učenik četvrtog razreda OŠ HIM.
 

 
 
Kursna lista