Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Politika
Velika Plana učestvuje u projektu prikupljanja podataka o energetskim svojstvima javnih zgrada
Postavljeno: 17.10.2016.


Od oktobra 2015. godine, GIZ realizuje projekat pod nazivom “Energetska efikasnost u javnim zgradama” koji pruža podršku pri izradi zakonodavnih akata, proceni troškova i potencijala mera za unapređenje energetske efikasnosti u javnim zgradama u Srbiji.

Zajedno sa više od 160 gradova i opština u Srbiji i opština Velika Plana će biće uvrštena u projekat prikupljanja podataka o energetskim svojstvima javnih zgrada, sa akcentom na škole i vrtiće, koji kroz Nemačko - srpsku razvojnu saradnju sprovodi GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike i uz podršku Univerziteta u Beogradu.

Predsednik opštine Igor Matković prisustvovao je konferenciji u Beogradu „Energetska efikasnost javnih zgrada u Srbiji – Prikupljanje podataka o javnim zgradama“  na kojoj su učestvovali i Miloš Banjac, pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku, Jovanka Atanacković, pomoćnik ministra za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu, Aleksandra Tomić, predsednica skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet I kontrolu trošenja javnih sredstava I potpredsednica skupštinskog Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku i Jirgen Šmit, prvi sekretar nemačke ambasade za ekonomske odnose.

Učesnicima su prezentovani važnost i benefiti ovog projekta, čiji će rezultati će imati višestruki značaj po budžet opštine Velika Plana. Prikupljeni podaci o energetskim svojstvima javnih zgrada na teritoriji Republike Srbije biće iskorišćeni za izradu studije „Nacionalna tipologija škola i vrtića“, koja će uz ove pokazatelje sadržati i konkretne predloge za unapređenja eneretskih svojstava zgrada uz procenu mogućih ušteda u energiji. Pokazatelji do kojih će se doći  treba da posluže nadležnim institucijama kao osnov za dobijanje finansijskih sredstava za rekonstrukciju objekata.

„Škole i vrtići su nesumnjivo najvažnije institucije za razvoj naše dece, a samim tim ovi objekti moraju biti u perfektnom stanju, kako bi se deca u njima dobro osećala i imala odlične uslove za učenje i razvoj. Proračuni o najoptimalnijim investicijama do kojih će se doći na osnovu ovih prikupljnih podataka, pomoćiće nadležnim institucijama da apliciraju za brojna finansijska sredstva čija namena je konkrektno, renoviranje objekata“ – izjavila je na ovom skupu  Renate Šindlbek, vođa GIZ projekta „Energetska efikasnost u zgradarstvu“


Od oktobra 2015. godine, GIZ realizuje projekat pod nazivom “Energetska efikasnost u javnim zgradama” koji pruža podršku pri izradi zakonodavnih akata, proceni troškova i potencijala mera za unapređenje energetske efikasnosti u javnim zgradama u Srbiji. Projekat prikupljanja podataka o javnim zgradama počeće u oktobru, dok će se u narednom periodu podaci softverski preraditi u centralnu bazu podataka javnih zgrada, što je polazna tačka za dalji razvoj.Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 24.04.2018.
Predstava OŠ Stanoje Glavaš iz Glibovca pobednik festivala "Velika školska pozornica u Topoli(VIDEO)
Za predstavu Braća Grim i princeza Luiza nagrađeni reditelj Miroslav Stanić i glumci Ksenija Zrnić i Marko Golubović
Postavljeno: 24.04.2018.
Održan okrugli sto u MZ Donji Grad na temu obrazovanja i zapošljavanja mladih Roma
Razmatrane mogućnosti da predstavnici romske zajednice od 18 do 26 godina steknu obrazovanje i mogućnosti zapošljavanja
Postavljeno: 24.04.2018.
Palanački bokser Dušan Janjić učestvuje na "Beogradskom pobedniku"
Bokser Goše će biuti u sastavu reprezentacije Srbije, na medjunarodnom turniru od 25. do 28. aprila
 

 
 
Kursna lista