Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Ekonomija
Rekordan prinos kukuruza ove godine
Postavljeno: 24.10.2016.


Ovogodišnji rod koji će premašiti 8 tona po hektaru, nadmašio je i berbu iz 2014. godine, koju su stručnjaci ocenili kao jednu od boljih u proteklih deset godina.Skinuto 70 odsto najzastupljenije žitarice, rod obara rekord. Potrebe Srbije oko 4,5 tona, očekuje se da ostatak ode u izvoz. Sa berbom ne žure, da bi se zrno osušilo.


Berba kukuruza na poljima u Srbiji polako odmiče, prekidana kišama. Ratari su, i pored toga, kako se procenjuje, obrali oko 70 odsto od ukupno zasejenih milion hektara kukuruza, a prosečan rod, kako stvari stoje, premašiće osam tona po hektaru. Srbija će, slažu se ratari i stručnjaci, gotovo sigurno imati više od osam miliona tona ove najzastupljenije žitarice, 10 odsto više nego do sada rekordne 2014. godine.

Potrebe Srbije su, inače, oko 4,5 miliona tona kukuruza, tako da bi naša zemlja mogla da ima i vrlo solidnu izvoznu poziciju, sa izvozom većim od tri miliona tona.

Ratari, međutim, i pored vrlo visokog roda, nisu zadovoljni jer se, kako kažu, i inače preniska cena kukuruza, koja se kreće između 14 i 15 dinara po kilogramu, dodatno smanjuje kada se zrno suši. Vlažnost zrna, zbog mnogo kiša, još je prilično visoka.

Usporen "ritam" berbe, kako navodi Vukosav Saković, iz Udruženja "Žita Srbije", pogoduje i trgovcima kukuruzom, jer su, zbog niskog vodostaja Dunava, izvozni poslovi i dalje usporeni, tako da su silosi gotovo puni.

 'Kukuruz najviše izvozimo rečnim putem, a vodostaj Dunava je nizak, pa se barže umesto do punog kapaciteta, pune sa 60 odsto', ističe Saković. - Verujem da problema sa smeštajem roda neće biti, jer imamo i dosta podnih skladišta, a i poljoprivrednici, zbog veće vlažnosti, ali i niske cene, ne žure mnogo sa berbom. Samim tim, mesta za ovogodišnji rod bi trebalo da bude, tim pre što je berba počela znatno ranije, a u pravilu je trajala i do decembra.

ROBNE REZERVE
POLjOPRIVREDNIKE je obradovala i najava da bi Robne rezerve mogle da kupe 50.000 tona kukuruza, po ceni od 16 dinara za kilogram. Detalji ovog posla, kako je "Novostima" potvrđeno na novosadskoj Produktnoj berzi, koja bi za račun Robnih rezervi trebalo da kupi kukuruz, biće poznati sledeće nedelje.

IDEALNO
GODINA je, kako je ranije ocenio dr Goran Bekavac, sa novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, bila idealna za kukuruz.

- Imalo smo red kiše, red toplog vremena - naveo je Bekavac. - Gotovo da i nisam video lošu njivu sa kukuruzima, a stvarno sam prošao znatan deo Srbije.


 
 Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 18.06.2018.
ePodunavlje: Zbog velike štete, Palančani neviđeno nevreme nazvali "Kena"
Postavljeno: 18.06.2018.
U Rači je organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi
Ovu akciju organizovao je "Crveni krst" u saradnji sa "Udruženjem boraca Šumadije"
Postavljeno: 18.06.2018.
Koja su najekstremnija mesta na svetu?
NAJTOPLIJE, NAJHLADNIJE, NAJVLAŽNIJE: Ovo su naj mesta na Zemlji
 

 
 
Kursna lista