Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
Najavljena zamena zdravstvenih knjižica putem E-uprave
Postavljeno: 24.10.2016.


Građani koji do sada nisu podneli zahtev za zamenu stare zdravstvene knjižice za elektronsku će od sredine novembra to moći da urade preko interneta, na portalu eUprava (www.euprava.gov.rs).

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ana Brnabić, je najavila da će se zamena starih zdravstvenih knjižica obavljati i preko E uprave: 
"Rok je 31. decembar da se zamene stare zdravstvene knjižice. Evo nas skoro na početku novembra, a samo jedna trećina građana je to do sada završila. Nova vlada Srbije, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Ministrastvo zdravlja su izašli u susret građanima i zahteve za zamenu zdravstvenih knjižica stavili su u hitne prioritete u elektronsku upravu", rekla je Brnabićeva.

Ona je precizirala da će posao biti završen do sredine novembra i da će građani moći preko E-uprave da podnesu zahtev za zamenu papirnih zdravstvenih knjižica karticama zdravstvenog osiguranja.

 ''Preko portala E-uprava će elektronski moći da se prijave za zamenu zdravstvenih knjižica za nove kartice. Mi kao dva ministarstva apelujemo na građane da nema potrebe da čekaju u redovima i prave gužve na šalterima, da ćemo ovo obezbediti kao novu elektronsku uslugu'', naglasila je ministarka.

Ona je podsetila da je ovo druga elektronska usluga koja se uvodi posle projekta "Bebo dobrodošla na svet", kojom se elektronski iz porodilišta omogućava prijava bebe, prijava prebivališta i dobijanje zdravstvene knjižice.

Kako kaže inicijativa da se prijava za zamenu zdravstvenih knjižica uvede kao elektronski servis stigla je od građanina baš iz Novog Sada.

Procedura podnošenja zahteva:
-  Otvorite nalog i ulogujete se na njega:
na portalu eUprava, zatim pronađete uslugu RFZO - Podnošenje zahteva za karticu zdravstvenog osiguranja;

- Pronađete filijalu RFZO u opštini na kojoj ste prijavljeni i popunite elektronski obrazac za izdavanje nove knjižice

- Korisnik dobija automatski generisanu uplatnicu od 400 dinara za plaćanje takse
- Uplatnica sadrži jedinstveni poziv na broj koji je neophodno navesti prilikom plaćanja takse. U ovom trenutku ona može biti plaćena putem eBenkinga, mBenkinga ili odlaskom na šalter pošte ili banke;

- Kada informacija o izvršenoj uplati stigne u RFZO počinje se sa izradom kartice zdravstvenog osiguranja

- Korisnik dobija obaveštenje putem SMS-a kada može podići dokument u svojoj filijali RFZO-a.

Ministarstvo ističe i da korisnici treba da vode računa da će, ukoliko preko njihovog osiguranja pravo na zdravstveno osiguranje ostvaruje još neki član porodice, taksa biti uvećana za još 400 dinara po osobi.

“Važno je napomenuti da ukoliko ne izmire novčanu nadoknadu za sve članove porodice za koje su uneti podaci, a koji se vode na korisnika osiguranja, korisnik će morati da ode lično u filijalu RFZO kako bi kompletirao predaju zahteva za članove porodice”.

Nacionalni portal eUprava nalazi se na adresi www.euprava.gov.rs od 2010. godine.Trenutno broji više od 400.000 aktivnih korisnika. Pristup portalu je besplatan i otvoren za sve građane Srbije, a snalaženje je lako i prilagođeno ljudima sa osnovnim poznavanjem rada na računaru.


 
 Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 19.04.2018.
U Palanačkoj gimnaziji održana akcija dobrovoljnog davanja krvi
Akciji se odazvali i učenici sve tri palanačke srednje škole
Postavljeno: 19.04.2018.
EPS Distribucija: U petak bez struje deo Kusatka
Potrošači u traforeonu "Kosovac" biće isključeni zbog radova na zameni brojila.
Postavljeno: 19.04.2018.
Humanitarni koncert folklora "Kad dečija srca zaigraju" u Velikoj Plani
Sav prihod ide u humanitarne svrhe za lečenje dece obolele od raka.
 

 
 
Kursna lista