Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
Od 1. novembra obavezne zimske gume na vozilima
Postavljeno: 28.10.2016.


Prema Zakonu o saobraćaju i Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila u saobraćaju, prevozna sredstva moraju biti pripremljena ako se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica.

Od 1. novembra na putevima Srbije obavezna je zimska auto oprema. Prema Zakonu o saobraćaju i Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila u saobraćaju, prevozna sredstva moraju biti pripremljena ako se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica.

Pored zimskih pneumatika obavezni su i lanci. Za neposedovanje zimske opreme predviđene su sankcije, a ukoliko se zbog njenog nedostatka izazove saobraćajna nezgoda, kazne se kreću do 40 hiljada dinara i 45 dana zatvora.


Utvrđeni propusti zbog opreme donose kaznene poene, pa čak i zabranu vožnje tri meseca.


Zimski pneumatici načinjeni su od specijalne smese koja se bolje ponaša na niskim temperaturama i tako pruža bezbednu i udobniju vožnju.


Za razliku od letnjih, zimske gume se ne stvrdnjavaju na niskim temperaturama, zato ih je bitno koristiti ne samo na snegu i ledu već i na suvoj podlozi kada temperatura padne ispod 7°C. Jer ispod te temperature, letnje gume gube svoje prvobitneperformanse.


Potrebno je staviti zimske pneumatike na sva četiri točka. U suprotnom može doći do zanošenja, proklizavanja pa čak i zaokretanja vozila u krivinama ili prilikom kočenja. Cene zimskih guma u proseku su oko 5 hiljada dinara.


Vožnja u zimskim uslovima je veoma zahtevna. Ipak, pre bilo kakvog polaska na put, radi sopstvene i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju, mogu se rizici smanjiti na minimum.


Vozilo u zimskim uslovima mora biti tehnički ispravno, odnosno kočnice, uređaje za osvetljenje, akumulator, brisače i temperaturu smrzavanja tečnosti neophodno je proveriti na startu zimske sezone.


Zbog obaveze posedovanja lanaca pri vožnji van naseljenog mesta savetuje se da se poput pneumatika, pripreme odmah.

Oprez tokom vožnje u jesenjim i zimskim uslovima se podrazumeva. U naseljenim mestima savetuje se posebna pažnja na pešačkim prelazima koji su zbog oznaka često klizavi i opasni kako za pešake tako za vozače.

Pravila su donela i obavezu da se za neočišćene prozore od snega plaća kazna od 3 hiljade dinara, ako su zavejane tablice čak 5 hiljada.

Ventilacija se proverava takođe, a kazne za neispravna svetla tokom vožnje u zimskim uslovima dostižu sumu od 15 hiljada dinara.

I bez novčanih kazni, briga o bezbednosti je i odraz saobraćajne kuluture, koja se primera radi striktno poštuje u inostranstvu, pa ukoliko se putuje u zemlje Evropske Unije, bez opreme bolje je i ne pokrenuti vozilo.Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 27.07.2017.
Građani Srbije su u inostranstvu sa bankomata podigli 74 miliona evra gotovine tokom prošle godine
Istovremeno su na raznim prodajnim mestima, trgovinama, hotelima, benzinskim pumpama i drugim mestima, plaćajući karticama ostavili još 295 miliona evra, pišu Večernje novosti.
Postavljeno: 27.07.2017.
Orijentiring klub Jasenica uspešno organizovao medjunarodni "Kopaonik open": Svetska elita hvali organizatore(VIDEO)
U petodnevnom nadmetanju, koje se bodovalo za Svetsku rang listu učestvovalo 120 orijentiraca
Postavljeno: 27.07.2017.
JKP Vodovod: Večernja i noćna isključenja vode od 23 do 5 časova ujutru
Situacija sa dotokom vode i smanjenom potrošnjom nešto povoljnija, ali i dalje nema dovoljnih količina vode za uredno vodosnabndevanje
 

 
 
Kursna lista