Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
Savet roditelja OŠ Olga Milošević: Strah za bezbednost dece u saobraćaju
Postavljeno: 03.11.2016.


Ni u jednoj ulici u neposrednom okruženju škole nije na pravi način, kako su to rešile savesne opštine, rešeno fizičko usporavanje saobraćaja, stoji u saopštenju Saveta roditelja

Savet roditelja OŠ Olga milošević iz Palanke je, u saopštenju, koje je dostavljeno redakciji TV Jasenica, reagovao na bezbednost dece u saobraćaju. U saopštenju, koje je potpisao Sladjan Adžić, predsednik Saveta roditelja, se navodi:

"Roditelji učenika škole Olga Milošević u svakodnevnom su strahu zbog saobraćajnih problema koji se nalaze neposredno i u samoj zoni škole. U blizini škole nalazi se najfrekventnija raskrsnica u gradu na kojoj se ukrštaju dva regionalna putna pravca R-107 i R-109. Samo saobraćajno okruženje škole čine dve ulice: Ulica Francuska koja se nalazi na regionalnom pravcu i jednosmerna Ulica Olge MIlošević koja je nekada bila obeležena saobraćajnim znakom osim za autobuse...Svima je poznato da je Lastina autobuska stanica u neposrednoj blizini škole, kao i pijac u koji većina kupaca želi da uđe autom.
Velika većina vozača vozi savesno, ali na žalost ona manjina nesavesnih i razuzdanih vozača mogu, ne daj Bože, da ugroze nečiji život pa je zbog te situacije Savet roditelja škole veoma zabrinut. Naime, ni u jednoj ulici u neposrednom okruženju nije na pravi način, kako su to rešile savesne opštine, rešeno fizičko usporavanje saobraćaja. Odgovor koji daje Ministarstvo Unutrašnjih Poslova R. Srbije jeste da ne postoji mogućnost da se na regionalnom pravcu postave „ležeći policajci“, dok za jenosmernu ulicu Olge Milošević niko ne daje odgovor zašto nema ležećih policajaca i zašto se od horizontalne signalizacije vidi samo š. I zašto nema vertikalnih upozoravajućih i obaveštavajućih znakova kao i znak za jednosmernu ulicu od pravca autobuske stanice. Što se tiče vertikalnih saobraćajnih znakova u Francuskoj ulici od pravca raskrsnice prema školi postoji znak obaveštenja da je u blizini škola, ali je on okrenut prema ulazu u pijac a ne prema licu vozača koji dolazi iz tog smera. Iza gustog drvoreda slabo se uočavaju znaci upozorenja da su pešaci na putu. Dodatni je problem što su oskudno obeleženi i pešački prelazi kao i nepostojanje znakova za zakonom propisanu maksimalnu brzinu kretanja u zoni škole.
Škola je uradila sve što je u njenoj moći i nadležnosti da bi povećala bezbednost učenika. Ispred oba ulaza i službenog i učeničkog postavljena je rampa. Profesor Darko je posle samo dva meseca od postavljenja na funkciju v.d. direktora škole promenio celokupnu ogradu, čvršću i višu za pola metara kako učenici ne bi mogli ni na koji način da izlete na ulicu. Nastavnici svakodnevno podsećaju decu na pešačka pravila i obaveze u saobraćaju. Škola radi sve što je u njenoj moći, ali kada neko u snažnom autu pri brzini preko 100 km/h u svom zanosu materijalne važnosti i neopravdanim komplekisma superiornosti - demistifikuje sav trud i oprez 99% ostalih savesnih vozača, koji stvarno vode računa.
Sav taj „ludi“ i „neiživljeni“ svet, koji seda za volan, mora da se kazni da ne bi doveo u pitanje života jednog mlađanog đačića naše škole ili bilo kog drugog učesnika u saobraćajaju u ovom delu grada. Ako ne može ležeći policajac, koji bi bio najefikasnije rešenje, onda može bolja signalizacija i kamera koja će snimiti i sankcionisati svakog siledžiju koji seda za volan.
Rešenja uvek ima, samo je pitanje, hoćemo li da reagujemo ili nećemo. Finansije jesu problem, ali su roditelji spremni da podrže dobre akcije pogotovu one koje deluju u pravcu podizanja opšte bezbednosti učenika u saobraćaju."


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 22.06.2018.
Donacija Instituta za kukuruz za ugrožena domaćinstva od nevremena dopermljena u Lozovik
Donacija obuhvata 1400 setvenih jedinica kukuruza
Postavljeno: 22.06.2018.
Počinje prodaja mesečih karata za sezonsku liniju Smederevo-Smed. Palanka-Herceg Novi
Linija počunje sa radom 30.06 i radiće do 01.09.
Postavljeno: 22.06.2018.
Sajam zapošljavanja u Palanci(ponedeljak, 10 sati)
Svoju ponudu slobodnih poslova predstaviće 24 poslodavca sa potrebama za više od 300 radnika različitih profila i stepena kvalifikacija mašinske, metalske, metaloprerađivačke ugostiteljske , trgovačke , ekonomske i drugih struka .
 

 
 
Kursna lista