Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Ekonomija
Rast BDP-a u 2017. godini 2,7 odsto
Postavljeno: 04.11.2016.


U prilog ovoj činjenici govori i povećanje proizvodnje u nedavno privatizovanoj železari, gde su najavljene velike investicije i proizvodni planovi.


Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije će ove godine porasti za 2,5 odsto, a naredne za 2,7 odsto, posle snažnog zamajca rasta od 2,9 odsto na godišnjem nivou u prvom polugođu 2016, navodi se u danas objavljenom izveštaju Evropske banke za obnovu i razvoj.

Time je EBRD poboljšao svoje projekcije iz maja, podigavši ovogodišnju procenu rasta Srbije za 0,7 odsto za ovu i za 0,4 odsto za 2017. godinu.

Kako se navodi u novembarskom izveštaju EBRD-a pod naslovom "Regionalne ekonomske perspektive", privatne investicije će nastaviti da budu ključni pokretač privrednog rasta Srbije, potpomognute oporavkom potrošnje koja će delimično kompenzovati manji doprinos neto izvoza.

Glavni pozitivan efekat po projekciju bi, kako se dodaje u izveštaju, moglo biti unapređenje proizvodnje u nedavno privatizovanoj velikoj železari, u kojoj je kineski vlasnik najavio ambiciozne investicije i proizvodne planove.

Istovremeno, budući razvoj situacije sa cenama nafte i mogućnost slabe spoljne tražnje, naročito na automobilskom tržištu, mogli bi da, prema EBRD-u, ugroze privredni rast Srbije u narednoj godini.

Srednjoročne perspektive su povoljne, ali će zavisiti od tempa reformi predviđenih programom Međunarodnog monetarnog fonda, daljeg poboljšanja investicione klime, podrške rešavanju problema loših zajmova (NPL), korporativnog restrukturiranja kako bi se odblokirao kreditni rast, ali i ubrzane implementacije vodećih infrastrukturnih projekata - navodi se u izveštaju.

Kada je reč o zemljama regiona, EBRD predviđa da će Bosna i Hercegovina ostvariti rast od 2,7 odsto u 2016, a naredne godine rast od 3,0 odsto, dok će Hrvatska u ovoj godini zabeležiti rast od 2,3 procenta a naredne od 2,0 odsto.

Sloveniju u ovoj godini, po prognozi EBRD-a, čeka rast od 2,2 odsto, odnosno 2,3 odsto u 2017, Bugarsku od po 2,8 odsto u obe godine, Makedoniju od 2,1 odsto u 2016. i 3,0 procenta dogodine, a Crnu Goru od 4,0 odsto ove i 3,5 odsto iduće godine.

Privredni rast u zemljama jugoistočne Evrope bi, prema procenama EBRD, trebalo da dostigne 2,8 odsto u 2016. godini, podržan pre svega značajno boljim perspektivama u Srbiji i snažnim rastom u Rumuniji. 

Taj region bi u 2017. godini trebalo da ostvari dodatno ubrzanje, i da ostvari prosečan rast od 3,0 odsto, navodi se u izveštaju EBRD-a.

Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 29.03.2017.
U četvrtak od 9 do 14 sati bez struje delovi MZ Donji Grad u Palanci
Kako je saopšteno iz Elektrodistribucije razlog su radovi na trafostanici 20. juli- rampa
Postavljeno: 29.03.2017.
Drugi dan štrajka radnika FŠV Goša: Čeka se vlasnik iz Slovačke i konkretni potezi rukovodstva (VIDEO)
Više od 200 radnika istrajno u svojim zahtevima za isplatu oko zaostalih 30 plata i dalju sudbinu fabrike. Razgovori sa predsednikom Opštine
Postavljeno: 29.03.2017.
Zvučnici koji lebde osvajaju tržište
LG bežični zvučnici koji lebde iznad levitirajućeg postolja pružaju zvuk vrhunskog kvaliteta, a uz to primamljivim dizajnom predstavljaju i pravi vizuelni ugođaj. Osim upečatljivog izgleda, zvučnici pružaju korisnicima i mogućnost da slušaju muziku i drugi audio sadžaj kako u kući, tako i van nje.
 

 
 
Kursna lista