Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Ekonomija
Rastu akcize: Cigarete će poskupljivati na svakih šest meseci
Postavljeno: 25.11.2016.


Zbog uvećanja specifične akcize od dva dinara, proizvođači duvana mogli bi od Nove godine cenu cigareta da uvećaju bar za šest do sedam dinara.

Tako je bar predviđeno novim akciznim kalendarom, koji je juče urađen i kojim je predviđeno da se nakon 1. januara,sve do kraja 2020. godine, ovaj namet povećava na svakih šest meseci i to u iznosu od dinar i po. Za razliku od specifične koja će se menjati, proporcionalna akciza ostaje 33 posto.
 
Sa korekcijom akciza i proizvođači koriguju svoje cene jer im se dobit smanjuje, pa bi prema našim saznanjima pakla pušačkog zadovoljstva trebalo da bude veća bar za šest do sedam dinara. Izvor “Blica” iz Vlade Srbije kaže da je radna grupa Ministarstva finansija juče završila radnu verziju kalendara i da su ga uputili Vladi, koja treba da da saglasnost.
 
Do 2020. dostižemo standarde EU
 
- Kalendar je upućen i proizvođačima cigareta, koji su aktivno učestvovali u njegovoj izradi. Radna grupa je gotovo sve njihove zahteve uvažila i definisano je da će se postepeno uvećavaju ovi nameti kako bi se do kraja  2020. godine dostigli standardi EU. Evidentno je da je iznos specifične akcize smanjen za dinar, jer je do sada bio 2,5 dinara po pakli, a od 1.jula pa do kraja 2020. na svakih šest meseci će se uvečćavati za dinar i po . Do sada su od svake pakle proizvođači državi davali po 62 dinara, dok će od 1. januara to biti 64. Ono što treba da se zna to je da će i proizvođači svoje cene verovatno uvećati jer im se sa uvećanjem akciza smanjuje dobit, pa je gotovo izvesno da pušači moraju da računaju i na njihovu korekciju, koja sigurno neće biti manja od šest do sedam dinara -kaže naš sagovornik.
 
On dodaje da su za ovakav predlog kalendara i visine akcize urađene detaljne analize i da su one pokazale održivost.
 
- Ovakvim predlogom omogućena je predvidivost za proizvođače u naredne četiri godine, stabilnost budžetskih prihoda i smanjenje sivog tržišta duvana. Smanjenje se neće odraziti na državnu kasu i zato očekujemo da vlada prihvati ovakav predlog. Mi moramo da dostignemo standarde EU koji propisuju da je visina minimalne akcize 90 evra na 1.000 cigareta, a u Srbiji je to sada 50 evra. Tu razliku treba da premostimo u narednim godinama. Treba da se zna da se u Srbiji na cigarete plaćaju specifična i progresivna akciza - kaže naš izvor.
 
Proizvođači duvana juče nisu želeli da komentarišu saznanja “Blica” jer još uvek nisu dobili iz Ministrstva finansija predlog akciznog kalendara. Ni u Ministartvu finansija nisu bili pričljiviji.
 
- Biće postepenog povećanja akciza koje predstavlja usaglašavanje sa pravilima EU. Postepeno povećanje će obaviti svakih šet  meseci, počev od 1. januara 2017.godine a zakon će do kraja decembra biti u Skupštini-kažu u Ministrstvu finansija.

Izvor: Blic


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 24.05.2018.
Velika Plana: Produžen rok za prihavu na javni poziv Komesarijata za izbeglice
Rok za prijavu produžen do 11. juna
Postavljeno: 24.05.2018.
Apel za pomoć u lečenju Miloša Stojanovića koji boluje od tumora
Uporedo sa bolešću, porodica Stojanović se bori i sa siromaštvom
Postavljeno: 24.05.2018.
U subotu se održava drugi "Blanik kup" aero-kluba "Jasenica"
Pored Srbije učesnici takmičenja biće i susesdne države
 

 
 
Kursna lista