Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
Inovativni lekovi u apotekama početkom naredne godine
Postavljeno: 29.11.2016.


23 vrste lekova, koje se koriste u lečenju u oblasti pedijatriji, hematologiji, onkologiji i prilikom transplatacije, biće direktno uključeno na pozitivnu listuU bolnice i apoteke trebalo bi da početkom naredne godine stignu inovativni lekovi, a reč je o 23 leka koji se koriste u pedijatriji, hematologiji i onkologi i prilikom transplantacije.
U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje privodi se kraju potpisivanje posebnih ugovora sa 11 farmaceutskih kompanija za 18 inovativnih lekova, dok će još pet inovativnih lekova namenjenih pedijatriji biti direktno uključeno na pozitivnu listu.

Kako je ranije objasnila vršilac dužnosti direktora RFZO Verica Lazić, procedura nalaže da nakon potpisivanja ugovora sa farmaceutskim kompanijama, paraf treba da stave i Centralna komisija za lekove, UO RFZO, Ministarstvo zdravlja i konacno Vlada Srbije, nakon čega se onda raspisuje tender za nabavku tih lekova.

Ona očekuje da se sve te procedure oknčaju do kraja ove godine, te da se lekovi u apotekama i bolnicama nađu početkom naredne godinePosebni ugovori sa farmaceutskim kompanijama potpisani su za lekove iz četiri grupe: za pedijatriju, transplantacije, hematologiju i onkologiju.
U tom smislu deca će ubuduće dobijati novu terapiju za plućnu hipertenziju, za hronično preopterećenje gvožđem usled transfuzije, a biće im dostupan i lek za usporen rast.

Za program transplantacije planirana su četiri inovativna leka, uglavnom za prevenciju i suzbijanje gljivičnih i drugih infekcija.

Novi lek koji u Srbiji ranije nije bio u upotrebi dobiće i oboleli od Hočkinovog limfoma, mijelofibroze (hronično oboljenje koštane srži), hronične trombocitopenije.
Inovativna terapija biće dostupna i obolelima od melanoma, karcinoma jetre, jajnika i karcinoma prostate.

Poslednjih pet godina nijedan inovativni lek nije stavljen na pozitivnu listu, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je struka odredila koji će lekovi biti uvedeni na tu listu, pri čemu su prioriteti u odabiru tih lekova bili deca, mladi, oboleli od karcinoma.
On je ranije objasnio da će struka odrediti i dinamiku uvođenja inovativnih lekova u naredne četiri godine, jer je za pacijente, ali i proizvođače, kako je naveo, važna predvidivost.
Uvođenje 23 inovativna leka koštaće RFZO 996,5 miliona dinara, a rečje o potpuno novim, patentom zašticenim farmakološkim formulama.

Lekovi sadrže aktivnu supstancu koja do njegove proizvodnje nikada nije korišćena u humanoj medicini ili pak sadrže novu kombinaciju aktivnih supstanci, koje se u medicini pojedinačno koriste, ali nikada ranije u takvoj kombinaciji.


 Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 24.05.2017.
Veliki uspeh palanačkih osnovaca iz OŠ HRŠ na Školskom prvenstvu Srbije u atletici: Zlatna medalja za Tamaru Ivković, srebrna za Milu Milosavljević
Maja vićentijević zauzela peto, a Novak Janković šesto mesto.
Postavljeno: 24.05.2017.
Svetski dan orijentiringa (WOD) 2017 u Palanci: Očekuje se preko 1000 učenika koji će se okušati u orijentiringu!
Svetski dan orijentiringa je manifestacija u kojoj ove godine učestvuje oko 100 zemalja, članica Međunarodne orijentiring federacije. Uključen je i Orijentiring savez Srbije.
Postavljeno: 24.05.2017.
Palanka domaćin Prvenstva Srbije za rukometašice 2002. godišta u subotu i nedelju!
Državno prvenstvo biće održano u hali OŠ Vuk Karadžić, a učestvuje 12 najboljih ekipa u zemlji
 

 
 
Kursna lista