Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
Projekat Podsticanje zapošljavanja mladih: Institut Goša i GIZ dodelili sertifikate polaznicima kursa zavarivanja
Postavljeno: 26.12.2016.


12 polaznika kursa sada su u prilici da lako pronađu željeni posao jer su zavarivači obučeni za tri konvencionalna postupka zavarivanja deficitarno zanimanje na tržištu rada.

Institut Goša u saradnji sa Nemačkom organizacijom za tehničku saradnju poznatijom kao GIZ, a u okviru projekta "Podsticanje zapošljavanja mladih" realizovao je obuku za tri konvencionalna postupka zavarivanja za 12 kandidata iz Sremskog, Južnobanatskog, Niškog i Jablaničkog okruga. U prostorijama centra za obuku Instituta Goša u Smederevskoj Palanci upriličena je svečana dodela sertifikata mladima koji su uspešno završili tromesečnu obuku za zavarivanje. Na svečanoj dodeli prisutni su bili i predstavnici GIZ-a. 

"Bio sam veoma ponosan kada mi je direktor rekao da nikada nisu imali tako dobru grupu kao sada. Osim zavarivanja mi radimo i podršku drugim stručnim obukama, takođe. Sutra ćemo imati jednu ceremoniju uručivanja u Leskovcu i nastavljamo sa svim ovim do sada. Vi ste prva grupa, dakle sa vama smo počeli i vi ste probili led, a takođe imamo u planu da nastavimo dalje. O nastavku saradnje ćemo razgovarati sa direktorom.  Siguran sam da ste stekli različite veštine koje će vam omogućiti da pronađete posao i zaradite novac. Mnogo kompanija je zainteresovano da vas zaposli, međutim, neke plaćaju više, neke manje, moj savet je da idete u one koje plaćaju više. Pre nekoliko nedelja smo bili u Vranju i takođe bih hteo da dodam jednu kompaniju. Ono što bih mogao da vam preporučim, ukoliko ste stpremni da se preselite, kompanija Alfa Plam u Vranju može odmah da zaposli dosta zavarivača i imam informaciju da je plata dobra.“ - ovim rečima, prisutnim zavarivačima, obratio se Heinz Dieter Harbers, viši menadžer programa za Održivi razvoj i zapošljavanje u okviru GIZ-a. 

Mladi su ovu priliku koju je projekat pružio prepoznali i izrazili veliko interesovanje za pohađanje obuke za koju su se u velikom broju prijavili, potvrđujući time da su svesni potreba tržišta rada i profesija koje su deficitarne i koje im mogu olakšati put do zaposlenja. 


Goran Radovanović iz Niša, jedan od zavarivača koji su pohađali kurs u Smederevskoj Palanci kaže da je veoma zadovoljan znanjem i praksom koju su stekli i da će zbog zaposlenja biti spreman da se preseli u grad u kojem bude imalo posla za zavarivače. 

Institut Goša i GIZ do sada su uspešno realizovali četiri slična projekta, a očekivanja su da se takva saradnja nastavi i ubuduće. Do sada su realizovana dva projekta za edukaciju nastavnog kadra, kao i kurs iz oblasti ispitivanja materijala i zavarenih spojeva nedestruktivnim metodama ispitivanja i četvrti projekat prekvalifikacije mladih kadrova u rasponu od 18 do 35 godina starosti koji su na evideniciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Upravo za polaznike ovog kursa organizovana je dodela sertifikata. 

Direktor Instituta Goša, Mirko Ličina rekao je za TV Jasenica da je grupa polaznika koji su završili ovaj kurs bila najbolja do sada i da već ima ponuda za njihovo zapošljavanje od strane čak 14 kompanija. On kaže da to dovoljno govori o kvalitetu kursa i tome koliko je u skladu sa potrebama tržišta rada. 

Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 22.04.2018.
NBS: Za prva tri meseca 1.182 falsifikovane novčanice
Najviše lažnih novčanica je u apoenima od 500, 1.000 i 2.000 dinara, pokazuje kvartalni izveštaj o otkrivenim falsifikovanim novčanicama Narodne banke.
Postavljeno: 22.04.2018.
Elektrodistribucija: U ponedeljak bez struje deo Selevca od 9 do 14 sati
Razlog su radovi na mreži
Postavljeno: 22.04.2018.
Košarkaši palanačke Mladosti završili sezonu u Drugoj ligi Srbije na trećem mestu na tabeli
U poslednjem kolu Palančani pobedili ekipu Proletera iz Zrenjanina rezultatom 84:74
 

 
 
Kursna lista