Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Politika
Usvojen niz zakona: Ukida se povraćaj PDV-a na bebi opremu, ostaje TV pretplata, poskupljuju cigarete
Postavljeno: 29.12.2016.


Skupština Srbije usvojila je set zakona koji će stupiti na snagu od 1. januara.


Skupština Srbije usvojila je danas više važnih zakona, među kojima su i oni kojim se ukida se povraćaj PDV na bebi opremu, dolazi do povećanja akciza što će dovesti do poskupljenja cigareta, pretplatu za RTS i RTV plaćaćemo još dve godine a država će platiti dug i Petrohemije.Usvajanjem seta zakona završeno je i redovno jesenje zasedanje.

Skupština je danas usvojila izmene Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, kao i o izmene zakona o javnim medijskim servisima i o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis.

Usvojene su i izmene zakona o tržištu kapitala, o preuzimanju akcionarskih društava, o javnoj svojini, o akcizama, o porezu na dodatu vrednost, o poreskom postupku i poreskoj administraciji, izmenama Carinskog zakona, kao i Zakona o proceniteljima vrednosti nepokretnosti.

Skupština je usvojila i Zakona o preuzimanju obaveza akcionarskog društva za proizvodnju petrohemijskih proizvoda, sirovina i hemikalija "HIP - Petrohemija", Pančevo, prema privrednom društvu "Naftna industrija Srbije" a.d. Novi Sad i pretvaranju tih obaveza u javni dug Republike Srbije.

Usvojene su i izmene Zakona o regulisanju javnog duga SRJ po osnovu devizne štednje građana i Zakon o regulisanju javnog duga Republike Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ.

Poslanici su izglasali i izmene Zakona o uređenju sudova, koje je predložio poslanik SNS Aleksandar Martinović.

Šta sve donose izmene zakona
Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o poreza na dodatu vrednost (PDV) kojim se ukida pravo na povraćaj PDV zа kupоvinu hrаnе i оprеmе zа bеbе, ali tek nakon usvajanja Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom kojim će biti predviđena јеdnоkrаtnа isplаtа naknade za kupоvinе оprеmе zа bеbе.
Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, izjavila je ranije da će biti procenjena vrednost povraćaja PDV-a koji su roditelji zahtevali, i da će se na osnovu tog iznosa definisati nova nadoknada koju će porodice dobijati, a koja će biti dostupna svima.
Ona je navela i da zahtev za povraćaj PDV-a nisu podnosili svi roditelji, ali da će novim zakonom ipak svi dobiti tu novčanu naknadu. Novac se neće čekati kao što je to bila procedura do sada, već će roditelji novac dobiti odmah prilikom uplate roditeljskog dodatka.

U 2017. godini poskupljuju cigarete
Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o akcizama kojima je predviđeno da se u 2017. godini poveća akciza na cigarete u iznosi od 2,28 dinara. Akciza po pakli cigreta iznosiće 64 dinara, a kalendarom akcizne politike je predviđeno da se do 2020. godine svakih šest meseci akciza povećava za 1,5 dinar.

Kafa neće poskupeti
Izmene zakona o akcizama se odnose na preradu, prženje i pakovanje kafe, odnosno akcize će se sad odnositi na sve učesnike u proizvodnji, ali iznos akciza neće biti menjan i kafa neće poskupeti.

Od 1. јаnuаrа 2017. nе prеdvijа se pоvеćаnjе iznоsа аkcizе nа alkoholna pića, vеć ćе sе krајеm јаnuаrа, sаglаsnо ovom zakonu, izvršiti rеdоvnо, gоdišnjе usklаđivаnjе iznоsа аkcizе nа аlkоhоlnа pićа sа indеksоm pоtrоšаčkih cеnа u 2016. gоdini
Od 1. januara 2017. ne predviđa se povećanje akciza na pojedine derivate nafte, već će se krajem januara, saglasno Zakonu o akcizama vršiti redovno godišnje uskladjivanje iznosa akcize na bezolovni benzin, gasna ulja i tečni naftni gas sa indeksom potrošačkih cena u 2017. godini.

Srbija preuzla 105 miliona evra duga Petrohemije
Srbija je preuzela 105 miliona duga Petrohomije koje je imala prema Naftnoj industriji Srbije, utvrđeno je danas zakonom o pretvaranju duga Petrohemije u javni dug koji je usvojila Skupština Srbije.

Poslanici su usvojili Zakon o preuzimanju obaveza akcionarskog društva za proizvodnju petrohemijskih proizvoda, sirovina i hemikalija "HIP - Petrohemija", Pančevo, prema privrednom društvu "Naftna industrija Srbije" a.d. Novi Sad i pretvaranju tih obaveza u javni dug Republike Srbije.

Taj dug biće isplaćen iz državnog budžeta u šest rata do juna 2019. godine.

Ostaje TV pretplata
Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine finansiraće se u naredne dve godine i iz državnog budžeta i od takse od 150 dinara, utvrđeno je izmenama zakona koje je danas usvojila Skupština Srbije. Ta rešenja precizirana su usvojenim izmenama zakona o javnim medijskim servisima i o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis.

Usvojen Zakoni o zaposlenima u javnom sektoru
Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru koje predviđaju odlaganje roka za donošenje zakona o platama zaposlenih u organima autonomne pokrajine i lokalnim samoupravama i o platama zaposlenih u javnim službama.

Izmenama tog zakona rok za donošenje tih zakona pomeren je za godinu dana.
Precizirano je da se se rok za donošenje Zakon o platama u AP i lokalnim samoupravama pomera za 1. jul 2017. godine, kao i rok za donošenje Zakona o platama zaposlenih u javnim službama za 1. januar 2018. godine.

Prema ranijim najavama iz Vlade, paket pet sektorskih zakona o zaposlenima u javnom sektoru, koji će obuhvatiti 500.000 zaposlenih u jedinstvenu matricu platnih grupa i razreda, biće donet u 2017. i počeće da se primenjuju od 1. janura 2018. godine.

Paket sektorskih zakona obuhvata: Zakon o platama zaposlenih u javnom službama, javnim agencijama i drugim organizacijama, Zakon o platama u organima, organizacijama i službama AP i lokalnim samoupravama, Zakon o platama zaposlenih u državnim organima, Zakom o platama policijskih službenika i Zakon o platama profesionalnih pripadnika Vojske.
Skupština je danas usvojila i izmene i dopuna zakona o uredjenju sudova, o tržišnom kapitalu, o javnoj svojini i o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Skupština je usvojila i izmene Zakona o upisu javne svojine koje omogućavaju svim subjektima da najkasnije do 31. decembra 2017. godine podnesu naknadni zahtev za upis.
Usvojene su i izmene zakona o tržištu kapitala i o prezumanju akcionarskih društava.
Skupština je danas, posle skoro 19 sati, završila raspravu o oko 1.400 amandmana podnetih na te zakonske predloge. Na početku današnjeg rada, pre glasanja, parlament je konstatovao mandat novoj poslanici SPS Ivani Dinić, koja je položila zakletvu. Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 23.04.2018.
Nagrade za palanačke glumce u predstavi "Kokoška" na Festivalu glumačkih ostvarenja u Loznici
Za najboljeg glumca festivala proglašen Aleksandar Stošić, dok je Dejan Gligorijević proglašen za glumca večeri. Publika ovacijama ispratila predstavu u režiji Pavla Jozića
Postavljeno: 23.04.2018.
Elektrodistribucaija: Deo Ratara bez struje u utorak od 9 do 14 sati
Razlog su radovi na elektroenergetskoj mreži
Postavljeno: 23.04.2018.
Obeležavanje Dana opštine Velika Plana od 24. do 30. aprila
Svečana sednica SO zakazana za petak, 27. april
 

 
 
Kursna lista