Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Zanimljivosti
Da vas grip zaobiđe: Pet eliksira za jačanje imuniteta
Postavljeno: 10.01.2017.


Jačanje imuniteta je prvi korak u prevenciji nastanka gripa ili prehlade.

Na sreću, postoje prirodni eliksiri koji mogu da ojačaju vaš imunitet i pomognu da se izborite sa sezonskim bolestima.

Kurkuma, đumbir i ehinacea su prirodni antibiotici.
Predlažemo vam pet efikasnih mešavina koje možete pripremiti kod kuće, a vi izaberite onu čiji vam ukus najviše prija.

VITAMINSKA BOMBA
Potrebno je:
100 g suvog grožđa 
150 g oraha 
100 g badema 
kora od 2 limuna 
100 g suvih kajsija 
100 g suvih šljiva 
300 g domaćeg meda

Priprema:
Sameljite na mašini za mlevenje mesa suvo grožđe, orahe, bademe i limunovu koru. U smesu dodajte i sok od dva limuna, čiju ste koru prethodno upotrebili. Promešajte, pa ubacite samlevene suve šljive i suve kajsije. Na kraju dodajte med i opet promešajte. Ostavite da odstoji na tamnom mestu 48 sati, pa stavite u frižider.

NAPOMENA:
Deca starija od tri godine mogu da uzimaju kašičicu eliksira dva puta dnevno, a odrasli 1–2 kašike tri puta dnevno. Teglu sa eliksirom čuvajte u frižideru.

JUTARNJI NAPITAK S KURKUMOM
Potrebno je: 
šoljica tople vode 
četvrtina kašičice kurkume 
sok od pola limuna 
prstohvat cimeta 
osmina kašičice meda 
kašičica kokosovog ulja

Priprema:
Nakon što zagrejete vodu, dodajte kurkumu, limunov sok i med, kašičicu kokosovog ulja i dobro promešajte. Kurkuma će se smestiti na dnu šoljice, pa nastavite da mešate vodu dok pijete da biste iskoristili sve njene prednosti. Pobrinite se da vodu popijete dok je još topla.

ĐUMBIROVA SNAGA
Potrebno je: 
kašičica jabukovog sirćeta 
jabuka 
kašičica svežeg, izrendanog đumbira 
na vrh kašičice cimeta 
kašičica meda 
250 ml vode

Priprema:
U sokovnik zajedno ubacite jabuku i komadić đumbira. U isceđeni sok dodajte jabukovo sirće, cimet, med i vodu i sve dobro promešajte da se sjedini.

MELEM ZA JAČANJE ORGANIZMA
Potrebno je: 
1 l mleka 
100 g integralnog pirinča 
50 g suvog grožđa 
6 suvih šljiva bez koštica 
20 g lanenog semena 
malo prirodne vanile 
200 g bundeve 
dunja, kašičica cimeta, šaka brazilskog oraha

Priprema:
Kuvajte na laganoj vatri u litru mleka pirinač, suvo grožđe, suve šljive i laneno seme dok ne bude gusto kao sutlijaš. Dodajte i malo vanile radi boljeg ukusa. Već skuvanoj smesi dodajte bundevu i dunju, dinstanu ili prethodno ispečenu u rerni. Smesu u završnoj fazi dobro umešajte, pa pospite cimetom i iseckanim brazilskim orahom.

MOĆNA EHINACEA
Potrebno je: 
100 g suvih cvetova ehinacee 
50 g matičnjaka 
50 g propolisa 
500 ml sedamdesetoprocentnog alkohola

Priprema:
Pomešajte u većoj staklenoj tegli cvetove ehinacee, matičnjak, propolis i alkohol. Zatvorite teglu i ostavite je na tamnom mestu 14 dana. Procedite sadržaj i čuvajte ga u dobro zatvorenoj flaši. Triput na dan uzimajte po 30 kapi.
 
 

Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 23.03.2017.
Košarkaški vikend: Seniori Mladosti u Kragujevcu, kadeti dočekuju Čačane
košarkašice Palanačkog sistema nastavljaju takmičenje u ligama mladjih kategorija
Postavljeno: 23.03.2017.
Osamnaest godina od NATO agresije na Srbiju
NATO je 24. marta 1999. godine u 19.45 časova započeo vazdušne udare krstarećim raketama i avijacijom, na više mesta u Srbiji i Crnoj Gori.
Postavljeno: 23.03.2017.
Svetski dan meteorologije: Palanka zvanično najtopliji grad u Srbiji!
Od kada se obavljaju meteorološka merenja u Srbiji, u Smederevskoj Palanci zabeležena najviša temperatura - živa u termometru 24. jula 2007. godine pokazivala čak 44,9 stepeni Celzijusove skale.
 

 
 
Kursna lista