Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
Dočekujemo Novu godinu po Julijanskom kalendaru
Postavljeno: 13.01.2017.


Srpska ili Pravoslavna nova godina slavi se u Srbiji, Jerusalimu, Rusiji, Gruziji, na Svetoj Gori....

Večeras se dočekuje Nova godina po Julijanskom kalendaru, koju narodi zovu još i Stara ili Pravoslavna. U Srbiji, slavi se i nakon 1919. godine kada je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca za vancrkvene svrhe usvojila novi, gregorijanski kalendar, jer je Srpska pravoslavna crkva nastavila je da svoje praznike slavi po Julijanskom kalendaru.

Pravoslavne crkve koji vreme i dalje računaju po starom, julijanskom kalendaru, a to su Jerusalimska, Ruska, Srpska, Gruzijanska patrijaršija i Sveta Gora Atonska, proslavljaju 14. januara Mali Božić ili praznik obrezanja Hristovog, zatim spomen na Svetog Vasilija Velikog – jednog od najobrazovanijih otaca hrišćanske crkve, ali i početak nove kalendarske godine.

U rang najznačajnijih hrišćanskih praznika današnji dan je svrstan zahvaljujući spomenu na obrezanje Hristovo, kojem su u osmi dan po rođenju podvrgavana sva jevrejska deca. Kako ni u čemu ne bi bio promenjen Mojsijev zakon, jer je Hristos i sam govorio da nije došao na svet da poništi zakone, Josif i Marija obrezali su Bogomladenca i dali mu ime Isus, kao što je anđeo zapovedio pre njegovog rođenja. Isus je jevrejsko ime i znači Spasitelj, a Hristos je grčka reč i znači pomazani ili osvećeni, piše pasinac.com.

U našem narodu praznik posvećen Obrezanju Gospodnjem naziva se i Mali Božić, pa se u mnogim krajevima na današnji dan ponavljaju neki obredi i radnje svojstveni praznovanju Roždestva Hristovog. U nekim krajevima, na primer, spaljuju se ostaci badnjaka. Kao što se za Božić mesi česnica, za Mali Božić se mesi poseban obredni hleb vasilica, u koji se stavlja zrnevlje mnogih žitarica, bundeve, pasulja, bobice drena –za zdravlje i metalni novčić – simbol bogatstva i sreće.

U narodu se veruje da se na ovaj dan ne treba svađati, jer u protivnom ljude će cele naredne godine „terati baksuz”, dok se u nekim krajevima veruje da se danas posebno treba čuvati da vas neko ne prevari.

Treći od današnjih spomena je praznik Svetog Vasilija Velikog, krsna slava mnogih porodica i nekih esnafa, a u našem narodu se naziva Vasiljevdan. Slavi se u spomen na jednog od najobrazovanijih otaca hrišćanske crkve, koji je 15 godina u Atini učio filozofiju, retoriku astrologiju i ostale nauke pre nego što je u tridesetoj postao hrišćanin. Iako je živeo samo 50 godina, ostavio je mnogobrojna značajna dela: bogoslovska, kanonska, apologetska i službu koja je po njemu nazvana liturgija Svetog Vasilija Velikog, koja se služi na današnji praznik i još devet puta u godini. Vasilije Veliki bio je 10 godina episkop Kesarije u Kapadokiji, a upokojio se 1. januara (po julijanskom kalendaru) 379. godine.


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 22.02.2018.
Bokseri Goše na Prvenstvu Srbije u Jagodini: (Ne)zaslužen poraz Zlatka Janjića, Dušan Janjić direktno u finalu
Mladi Kristijan Jovanović u petak uveče ima polufinalni meč
Postavljeno: 22.02.2018.
Potpisana Povelja o saradnji između opštine Čajetina i opštine Istiea - Edipsos iz Republike Grčke
Dogovorene su prijateljske i poslovne veze za naredni period
Postavljeno: 22.02.2018.
Košarkaši palanačke Mladosti dočekuju niški KK Konstantin(subota, 19 sati)
Palančani očekuju šestu uzastopnu pobedu
 

 
 
Kursna lista