Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
Od 1. juna bez overe zdravstvenih knjižica
Postavljeno: 13.01.2017.


Uvođenjem elektronskih isprava državna uprava poseduje sve podatke kao dokaz da li je građanin osiguran.


Do 1. juna ove godine ukida se overavanje zdravstvenih knjižica, a u prilog tome govori to da državna uprava već ima podatke kao dokaz da li je građanin osiguran ili ne i da li je uplaćeno ozdravstveno osiguranje za radnika.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je danas da će do 1. juna biti ukinuta overa zdravstvenih knjižica.
 
Kako je rekla, državna uprava već ima podatke kao dokaz da li je građanin osiguran ili ne i da li je poslodavac platio zdravstveno osiguranje.
 
„Sa uvođenjem sve većeg elektronskog servisa, staćemo na put „maloj korupciji”, rekla je Brnabić u ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.
 
„To je korupcija kada vi dođete i neko vam traži 20, 30, 50 evra ili 100 evra da za vas prikupi podatke brže nego za nekog drugog. Elektronska uprava nam dozvoljava mnogo veću transparentnost, da imamo mnogo veći nadzor i uvid u to kako se vode postupci na lokalu i kako se tretiraju građani, što u ovom trenutku ne znamo”, istakla je Brnabić.
 
Ona je istakla da ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ostaje otvoreno za sve sugestije građana, te da je dala nalog kabinetu da se mora odgovoriti svima.

Od 145 lokalnih samouprava, samo su 63 prebacile matične knjige u elektronski oblik, izjavila je danas ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić navodeći da će opštine koje su obavile manje od 50 odsto posla biti kažnjene.
 
„Imamo osam lokalnih samouprava koje su ispod 50 odsto, tu smo dali nalog da krene vanredni inspekcijski nadzor i da krene kažnjavanje, tako da očekujemo da će posle svih molbi, upozorenja i ponovo molbi uroditi plodom”, rekla je Brnabić.
 
Ona je dodala da je razočarana i frustrirana stavom nekih lokalnih samouprava prema poslu koji je važan za građane, a koji nije mogao da se završi sedam godina.
 
„Garantujem da ćemo to završiti u naredna tri meseca. Bez toga ne možemo da pustimo u punu implementaciju Zakon o opštem upravnom postupku”, rekla je ministarka nakon sastanka sa predsednicom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope Gudrun Mosler Tornstrom i dodala da očekuje da će još 20- ak opština i gradova do kraja januara završiti taj posao.
 
Na pitanje šta su opštine navele kao opravdanje, rekla je da lokalne samouprave u prve tri, četiri godine nisu ozbiljno shvatale taj posao, a zatim je došlo do pomeranja rokova.
 
„Mi smo sada presekli. Nema opravdanja zbog čega se to nije završiilo sedam godina i ne možemo više da odlažemo uvođenje elektronskih servisa”, istakla je.
 
Dodaje, međutim, da su lokalne samouprave ukazivale na probleme poput nedostatka softvera, licence, kapaciteta matičara...
 
„Imali smo, nažalost, primera gde su nam rekli da se matičar boji kompjutera”, objasnila je Brnabić i rekla da su to nedopustive stvari, te da to više ne sme da se dešava i da će kazne za to biti drakonske.Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 22.06.2018.
Donacija Instituta za kukuruz za ugrožena domaćinstva od nevremena dopermljena u Lozovik
Donacija obuhvata 1400 setvenih jedinica kukuruza
Postavljeno: 22.06.2018.
Počinje prodaja mesečih karata za sezonsku liniju Smederevo-Smed. Palanka-Herceg Novi
Linija počunje sa radom 30.06 i radiće do 01.09.
Postavljeno: 22.06.2018.
Sajam zapošljavanja u Palanci(ponedeljak, 10 sati)
Svoju ponudu slobodnih poslova predstaviće 24 poslodavca sa potrebama za više od 300 radnika različitih profila i stepena kvalifikacija mašinske, metalske, metaloprerađivačke ugostiteljske , trgovačke , ekonomske i drugih struka .
 

 
 
Kursna lista