Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu privremeno zatvoren za posetioce
Postavljeno: 17.01.2017.


U toku je zaštita eksponatfa hemikalijama protiv insekata, a uporedo se radi na novim izložbama koje će biti otvorene na proleće.

Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu, jedinstvena naučna ustanova ove vrste na Balkanu, od danas je zatvoren za posetioce zbog zaštite izloženih eksponata hemikalijama protiv insekata.
 
Uporedo se, međutim radi na novim izložbama, čije se otvaranje očekuje na proleće, navode iz te ustanove.
 
Prirodnjački centar sa dinosaurusima i „strašnim gušterima” prošle godine je imao 100.000 posetilaca, uglavnom školskih ekskurzija, kaže direktorka Irena Dubravac. „Ono što posetioci mogu da vide kod nas, na jednom mestu, pomaže im da nauku dožive i zavole, i to sve na jedan inovativan i zabavan način”, rekla je Dubravac.
 
Prirodnjački centar Srbije Svilajnac predstavlja specifičan spoj nauke, obrazovanja i turizma, što je koncept koji ga čini jedinstvenim u ovom delu Evrope.
 
Izložbeni prostor čini šest tematskih izložbi na čijim postavkama su radili stručnjaci Prirodnjačkog muzeja Beograd i Rudarsko-geološkog fakulteta  Univerziteta u Beogradu.
 
Reč je o „Geološkom vremeplovu”, izložbi „Svet dinosaurusa”, izložbi „Svet minerala i stena”, izložbi „Biodiverziteta Srbije”, postavci „Paleontologija” i izložbi „Nebesko kamenje”.
 
„Geološki vremeplov“ jedna je od najatraktivnijih izložbi i predstavlja nastanak planete Zemlje i njen razvoj kroz epohe sve do postanka čoveka. Posetioci doživljavaju svojevrsno putovanje u prošlost kroz prikaze geološke istorije Zemlje od Velikog praska do pojave savremenog čoveka.
 
Postavka „Svet dinosaurusa“ smeštena je u centralnom delu zgrade. Izloženo je sedam skeleta različitih vrsta dinosaurusa koji na jedinstven način dočaravaju period mezozoika. Sve skeletne replike rađene su po uzoru na originalne fosile. Utemeljena na naučnim činjenicama ova izložba posetioce upoznaje sa osnovama paleontologije.
 
„Svet minerala i stena“  predstavlja minerale i stene od kojih je izgrađena naša planeta. Pored minerala i stena koji su karakteristični za Srbiju, postavka sadrži i primerke veoma retkih minerala. Jedan od najatraktivnijih eksponata je mineral jadarit koji je za sada pronađen jedino na teritoriji naše zemlje, a koji po svom hemijskom sastavu odgovara čuvenom kriptonitu iz Supermenovih stripova.
 
„Biodiverzitet Srbije“  predstavlja bogatstvo flore i faune Srbije. Sve vrste su prikazane kroz sva četiri godišnja doba i kroz različite delove dana.
 
Postavka „Paleontologija” pokazuje kako izgleda iskopavanje na terenu, uz osnovni alat paleontologa, kao i prave fosile dinosaurusa iz SAD, dok je izložba „Nebesko kamenje“ postavka o meteoritima, koja se sastoji od tri replike značajnijih meteorita koji su pali na teritoriju Srbije.
 
Od aprila 2016. godine Prirodnjački centar Srbije bogatiji je za još dve ekskluzivne izložbe:
 
„Bioarheologija Đerdapa” na interesantan način predstavlja posetiocima jedinstvenu kulturu Lepenskog vira. Tokom godina istraživanja na ovom lokalitetu otkriveno je naselje čija je starost oko 10.000 godina i pripada granici mezolit-neolit, kao i niz predmeta iz svakodnevnog života, umetničke tvorevine, alati, oruđa i dobro očuvani ljudski skeleti.
 
„Svedoci ledenog doba” na autentičan način prikazuje impozantne primerke megafaune koji su tokom poslednjeg ledenog doba (pre oko 16 miliona godina) živeli na prostorima današnje Srbije i koji su sa tih prostora nestali pre oko 10.000 godina.
 
Dinosvil je zabavni park smešten je na otvorenom, u nastavku zgrade Prirodnjačkog centra. Najveći deo parka zauzima jedinstvena postavka više od 20 maketa dinosaurusa, od kojih je najveća replika diplodokusa visoka 11, a dugačka 20 metara.

Izvor: www.politika.rs 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 26.04.2018.
Vitamini koji čuvaju mladost!
Na vitalnost duha i sporije starenje moždanih vijuga uticaće pravilna ishrana bez masnoća, belog brašna, rafiniranog šećera i sa što manje začina.
Postavljeno: 26.04.2018.
Omladinci FK Jasenica 2017 dočekuju ekipu Mihajlovca(nedelja, 10 sati)
Pioniri palanačkog kluba pobedili VGSK rezultatom 4:1
Postavljeno: 26.04.2018.
Vozači, pažnja: Od 27. aprila počinje merenje prosečne brzine vožnje na svim deonicama auto- puteva, kazne za prekoračenje 120 km/h
Predviđene kazne će nesavesnim vozačima stizati poštom
 

 
 
Kursna lista