Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
Parkiranje glavobolja vozača u Palanci: Prošle godine registrovano oko 10.100 putničkih vozila
Postavljeno: 06.02.2017.


Prema nezvaničnim informacijama, u gradu ima oko 300 parking mesta, a prema podacima saobraćajne policije, tokom 2016. godine registrovano oko 10.100 putničkih vozila u okviru cele opštine.

Vozači u Palanci svakodnevno imaju problem da pronađu parking mesto za svoje vozilo. Nedovoljan broj označenih parking mesta je jedan od razloga što se učesnici u saobraćaju neretko odlučuju da svoj automobil ostave na najbližoj slobodnoj javnoj površini. Predstavnici policije u slučajevima kada je vozilo nepropisno parkirano, po svojoj nadležnosti, reaguju i, kako kažu, prekršaji takve vrste su vrlo česti. Tvrde da saobraćajna policija svakodnevno ažurno obavlja svoj posao što se može videti i po broju izdatih kazni u odnosu na gradove u okruženju. Ipak, svesni su činjenice da vozači vrlo često zbog nedostatka javnog parkinga nemaju drugog izbora, ali se vozači koji zaustavljanjem vozila ometaju normalno funkcionisanje saobraćaja u gradu moraju sankcionisati. 
 
„Što se tiče aktivnosti i rada saobraćajne policije, u toku prošle godine sankcionisali smo oko 800 prekršaja nepropisno parkiranih vozila, što je u odnosu na ukupan broj svih otkrivenih prekršaja, izuzetno dobar rezultat, što se nas tiče. Međutim, ono što jeste – to je da se i dalje svakodnevno vrše takvi prekršaji. Naši statistički podaci pokazuju da je u Palanci na prošlogodišnjem nivou registrovano oko 10.100 putničkih vozila, bez teretnog saobraćaja. Što se tiče broja mesta za dozvoljena parkiranja, ja ne znam tačno, za to je lokalna samouprava zadužena, ali je to izuzetno mali broj i predstavlja problem za sve vozače koji hoće da dođu do grada da završe svoje poslove jer jednostavno nemaju gde da parkiraju propisno svoje vozilo“, kaže Miloš Mihailović, pomoćnik komandira za saobraćaj. 
 
Kako TV Jasenica nezvanično saznaje, u gradu ukupno ima oko 300 parking mesta što je nedovoljno, ako se ta cifra uporedi sa brojem registrovanih vozila (10.100 putničkih vozila). 
 
Građani vrlo često nisu dovoljno informisani koji segmenti regulisanja parkiranja su u čijoj nadležnosti. Kada je reč o predstavnicima policije, oni reaguju samo u slučaju kada je vozilo parkirano na neoznačenom mestu za tu namenu. 
 
„U slučaju nepropisnog parkiranja mi to vozilo fotografišemo, sačinjavamo učiniocu prekršaja prekršajni nalog, a propisana kazna je 5.000 dinara, sa svojim pravima i obavezama da ukoliko plati u roku od osam dana, uplaćuje pola kazna. Takođe, svakodnevno vršimo fotografisanje nepropisno parkiranih vozila gde kasnije kroz pozive dostavljamo vlasnicima vozila obrazloženje da se izjasne ko je upravljao vozilom i kao takve njima sačinjavamo te iste prekršajne naloge“, objašnjava Mihailović. 
 
Vozači, za razliku od policije, nisu naročito raspoloženi da pričaju o parkiranju i poštovanju pravila parkiranja. Ipak, jedan vozač rekao je da je činjenica da Palanka ima veliki problem kada je uređenost parkiranja u pitanju.
 
„Evo pogledajte ovu uličicu, i sa jedne i sa druge strane ima parkiranih vozila, retko kad mogu da se mimoiđu dva automobila“, rekao je vozač, pokazujući na deo ulice I srpskog ustanka, od završetka pešačke zone do dispanzera Doma zdravlja. 
 
Parkiranje u Palanci jeste glavobolja svih vozača, i uprkos činjenici da mnogo toga u ovoj oblasti nije uređeno na adekvatan način, svakako je bezbednost pojedinaca imperativ za sve učesnike u saobraćaju. Nedostaci u regulisanju parkiranja ne bi trebalo da budu izgovor da se narušava nečija bezbednost i normalno odvijanje saobraćaja u gradu, a hoće li biti promena na bolje u ovoj oblasti, ostaje da vidimo...
 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 22.01.2018.
Centar za kulturu Smederevo: Predavanje "Srbija- nastanak kraljevine" Dr Radivoja Radića (utorak, 19 sati)
Predavanje će biti upriličeno u okviru 29. Smederevskih svetosavskih svečanosti
Postavljeno: 22.01.2018.
Gosti na Svetog Savu u školi u Vodicama biće mališani iz "Dečjeg sela" u Sremskoj Kamenici(VIDEO)
Tradicionalno, deca i učitelji područnog odeljenja OŠ Olga Milošević će ugostiti drugare i decu bez roditeljkog staranja iz Dečjeg sela
Postavljeno: 22.01.2018.
Tri medalje za atletičare Jasenice na Otvorenom prvenstvu Beograda u dvorani
Zlatna odličja osvojili Branko Basarić i Pavle Davidović
 

 
 
Kursna lista