Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Ekonomija
Gas za domaćinstva ostaje po staroj ceni
Postavljeno: 17.02.2017.


Potrošači će do 1. aprila plaćati kubik oko 40 dinara u proseku.


Iako je distributerima prirodnog gasa iz JP „Srbijagas” stigla faktura s višom cenom tog energenta za količine isporučene u januaru, korisnici/potrošači tu promenu neće osetiti  na svojim računima za potrošnju u tom mesecu. Kako sada stvari stoje, potrošači će i dalje, barem do 1. aprila, plaćati kubik oko 40 dinara u proseku. Naime, da bi do promene došlo, potrebno je da novu cenu odobri Agencija za energetiku, a potom i da potrošači o tome budu obavešteni 30 dana pre nego što ona počne da važi.
 
Dakle, do kraja grejne sezone oni ne bi trebalo da očekuju da će kubik prirodnog gasa biti skuplji, a izgleda da je šum u komunikaciji nastao između JP „Srbijagas” i javnih snabdevača/distributera. Naime, njima je za gas isporučenu januaru stigao račun po ceni od oko 266 dolara za 1.000 kubika, što je u odnosu na prethodni, kada je cena bila oko 240 dolara, 10,84 odsto više.
 
Po rečima predsednika Stručnog udruženja za distribuciju prirodnog gasa Milana Gavrana, distributeri su preuzeli gas i imaju obavezu da plate isporučene količine, ali naglašava da su gotovo svi dobavljači JP „Srbijagas” vratili fakture kao neispravne zbog ispostavljene više cene.
– Tražili smo da nam se obrazloži nova, viša cena gasa, a obratićemo se i AERS-u i Ministarstvu rudarstva i energetike zbog toga – kaže Gavran. – Što se tiče cene gasa za individualne potrošače, pre aprila ne bi trebalo očekivati promenu, ali koliko bi kubik mogao koštati sada je teško reći jer prvo AERS mora da odbori plansku cenu, a onda distributeri na osnovu odgovarajućih parametara utvrđuju cenu kubika za potrošače, koju, takođe, odobrava AERS.
 
S druge strane, iz JP „Srbijagas“ oglasili su se saopštenjem u kojem ističu da javni snabdevači znaju kako se obračunava cena prirodnog gasa i da se cena po kojoj ih JP „Srbijagas“ snabdeva sastoji od promenljive jedinične cene za 1.000 kubnih metara gasa vezane za kvartalno kretanje cena derivata nafte na berzi i fiksne dodate vrednosti, koja sadrži sve opravdane troškove poslovanja, i da zavisi od zvaničnog srednjeg kursa dolara koji utvrđuje Narodna banka Srbije. Iz tog preduzeća ukazuju na to da su u fakturama za januar javni snabdevači obavešteni da je kurs dolara značajno viši i da, u skladu s tim, prodajna cena za januar ove godine iznosi 30,71 dinara po kubiku, što je i fakturisano.
 
Skuplji kubik – manje potrošača
 
Predsednik Udruženja za zaštitu prava potrošača „Prosperitet” Radomir Ćirilović kaže da se potvrdilo da su distributeri dobili uvećane fakture za januar te da je procenat povećanja nešto niži od najavljenog. 

– Distributerima je stigao oko deset odsto viši račun, što je manje nego što je bilo bilo najavljeno jer je bilo reči da će cena biti 14 odsto viša – kaže Ćirilović.
 
– Međutim, pošto oni ne mogu da povećaju cenu u istom procentu, imaće gubitak u poslovanju. Po svemu sudeći, do kraja grejne sezone potrošači neće plaćati višu cenu kubika, ali je to, sasvim sigurno, najava da će potrošnja gasa u sledećoj biti skuplja. Zbog toga očekujem da će se mnogi potrošači ponovo isključivati s mreže jer neće moći da plaćaju račune. Iako poskupljenje nikada nije dobra vest, već sad je izvesno da će gas poskupeti i ne vidim razlog da se o tome ćuti.


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 18.06.2018.
ePodunavlje: Zbog velike štete, Palančani neviđeno nevreme nazvali "Kena"
Postavljeno: 18.06.2018.
U Rači je organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi
Ovu akciju organizovao je "Crveni krst" u saradnji sa "Udruženjem boraca Šumadije"
Postavljeno: 18.06.2018.
Koja su najekstremnija mesta na svetu?
NAJTOPLIJE, NAJHLADNIJE, NAJVLAŽNIJE: Ovo su naj mesta na Zemlji
 

 
 
Kursna lista