Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
Projekat ''Pokrenimo našu decu'': U školi svakog dana 15 minuta vežbanja
Postavljeno: 22.02.2017.


Pilot-projekat u svim školama kreće od marta, da bi se stekli preduslovi da od naredne školske godine uđe u škole kao obavezne petnaestominutne vežbe.

Čak 70 odsto đaka u Srbiji nije dovoljno fizički aktivno, svaki četvtrti je gojazan, a svaki peti ima loše držanje, istaknuto je nakon potpisivanja Protokola.
 
Programom "Pokrenimo našu decu" uvodi se svakodnevna petnaestominutna fizička aktivnost za učenike od prvog do četvrtog razreda, u svih 1.206 osnovnih škola u Srbiji, u cilju prevencije lošeg držanja, deformiteta kičme, gojaznosti i neaktivnosti kod mlađih učenika.

"Naša želja je da sport u školi bude što prisutniji", rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je dodao da je sa Ministarstvom zdravlja dogovoreno da se u okvir predmeta Fizičkog vaspitanja uvede i zdravstveno obrazovanje, te da se predmet zove Fizičko i zdravstveno vaspitanje.

"Bilo pokušaja da se formira i predmet Zdravstveno obrazovanje i da u škole 'uđu i lekari'. Mislim da su profesori fizičkog vrlo stručni, da se to uči na fakultetu. Lekari su dobrodošli kao mentori i savetnici", naglasio je Šarčević i dodao da škole sada imaju solidne uslove za sportske aktivnosti.

Kako kaže, to što radi kompanija "Knjaz Miloš" je "odlična stvar za decu Srbije, jer pomažu da se školama obezbede bolji rekviziti, a u novim zakonima predviđena je uloga sporta na drugačiji način".

Generalni direktor kompanije "Knjaz Miloš" Miloš Stojisavljević naglasio je da programom "Pokrenimo našu decu" želi da podigne svest javnosti o problemu i posledicama nedovoljne fizičke aktivnosti kod dece školskog uzrasta.

On je dodao da će se značaj tog programa videti tek u godinama koje dolaze, a da su zdrava deca i porodica osnov svakog društva.
 
"Želimo da (program) podigne svest u javnosti o posledicama nedovoljne fizičke aktivnosti. Statistika je postala zabrinjavajuća i ukazuje da su se promenile navike naše dece, a posledica toga je gojaznost, nepravilno držanje", naglasio je Stojisavljević.
 
Program je namenjen osnovcima od prvog do četvrtog razreda, a "Akva Viva" je obezbedila obuku za učitelje iz svih osnovnih škola u Srbiji, kreativne materijale za vežbanje i stručnu podršku iz naučnih, prosvetnih i medicinskih oblasti.
 
Učenici će sa svojim učiteljima od marta svakodnevno vežbati po 15 minuta, prema raznovrsnim modelima vežbi koje je za potrebe programa osmislio Srpski savez profesora fizičkog vaspitanja i sporta.
 
Predstavnik Saveza profesora fizičkog vaspitanja i sporta Goran Petrović kaže da je cilj projekta promovisanje fizičke aktivnosti i dobrih stilova žiivota.
 
Pilot-projekat u svim školama kreće od marta, da bi se stekli preduslovi da od naredne školske godine uđe u škole kao obavezne petnaestominutne vežbe.
 
Nema oslobađanja od fizičkog 
 

Učenici petog razreda osnovne škole ubuduće će imati dva časa Fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i čas i po sportskih aktivnosti, saznaje Tanjug u Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, koji radi predlog nastavnog plana i programa.
 
Škola je u obavezi da realizuje taj čas i po sportskih aktivnosti u skladu sa svojim mogućnostima.
 
Sportske aktivnosti se neće posebno ocenjivati već će uticati na ocenu iz fizičkog i zdravstvenog vaspitanja.
 
Novina je i to što učenici više neće moći da budu oslobođeni fizičkog. Za one koji zbog bolesti nisu u stanju da rade vežbe, predviđeno je da rade prezentacije ili da na drugi način, u skladu sa mogućnostima, učestvuju na času.
 
U okviru Fizičkog vaspitanja biće uvedeno i zdravstveno obrazovanje, a predmet će se zvati Fizičko i zdravstveno vaspitanje.
 
"U okviru tog predmeta učiće se o zdravim stilovima života, pravilnoj i zdravoj ishrani. Neće biti obuhvaćeno reproduktivno zdravlje, jer će se o tome učiti u okviru biologije", kažu u Zavodu.Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 23.01.2018.
Stručno predavanje palanačkog Doma zdravlja o prevenciji raka grlića materice(VIDEO)
Veliko interesovanje učenica palanačkih srednjih škola
Postavljeno: 23.01.2018.
Biblioteka "Radoje Domanović" i PU "Dečje carstvo" u Velikoj Plani organizuju promociju dve knjige
Reč je o knjigama "Moje veliko ja u porodici i školi" i "U vrtiću rastu ljudi" autora Slobodanke Matić Radosavljević. Početak zakazan u 18 sati u četvrtak, 25. januara.
Postavljeno: 23.01.2018.
Opšta bolnica Stefan Visoki: Nema novih slučajeva malih boginja, epidemija i zabrane poseta bolesnicima i dalje na snazi
U palanačkoj bolnici je stanje stabilno, a zbog morbila i povećanog broja respiratornih i virusnih infekcija zabranjene su posete pacijentima
 

 
 
Kursna lista