Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
Počinje akcija ''Negujmo srpski jezik''
Postavljeno: 24.02.2017.


Cilj ove akcije je da se skrene pažnja na neke jezičke probleme i kulturu govora, sa smislom da se obrati pažnja na kulturu govora.

Akcija "Negujmo srpski jezik" zvanično počinje i u Srbiji, a njom se želi da se pažnja javnosti usmeri ka jezičkoj kulturi i opštoj pismenosti, izjavio je danas ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

"Predviđeno je da se u gradovima Srbije održi prvo promocija postera "Negujmo srpski jezik", gde veliki broj poznatih ličnosti iz javnog i kulturnog života afirmišu tačne odgovore na neke jezičke nedoumice koje su vrlo česte, akcija je bila na nivou grada Beograda, mnogi su se odazvali našem pozivu, a sad smo je podigli na viši nivo", rekao je Vukosavljević.
Napominje da akcija, koja počinje u Nišu, podrazumeva obilazak 17 okruga u Srbiji, a predviđeno je da traje u dva dela, do juna meseca, pa nakon letnje pauze.

Akcija "Negujmo srpski jezik", koja je trajala u glavnom gradu, bila je inicijalna faza akcije, kaže ministar, u kojoj je želja bila da se skrene pažnja na neke jezičke probleme i kulturu govora, sa smislom da se obrati pažnja na kulturu govora.

Vukosavljević kaže da se tom akcijom želi staviti tema jezičke kulture, opšte pismenosti na dnevni red, pod pažnju javnosti, koja je kao i druge javnosti u svetu pod uticajem duha vremena, globalnog duha i zatrpana je različitim sadržajima.

Dodao je da je postignut dogovor sa REM-om, da se himna akcije, koju izvodi hor "Čarolija" emituje na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

"To nije rat ćirilice i latinice, niti teorija zavere"

Govoreći o ćirilici, Vukosavljević kaže da je donekle zadovoljan njenim statusom u javnom prostoru, za koji ocenjuje da je relativno dobar, budući da u javnom saobraćaju između institucija Republike Srbije postoji obaveza korišćenja ćiriličnog pisma.

Prema njegovim rečima, latinično pismo praktično je u globalnoj upotrebi, dominira u medijima, na internetu, nameće se samo zbog okolnosti, te da pojedini izdavači knjiga, zbog relativno razumnih komercijalnih razloga, većinu naslova štampaju na latinici i objašnjavaju da moraju da nastupe i na drugim tržištima.

Međutim, kaže ministar, ako se ne bude vrlo pažljivo insistiralo i bilo uporno da se ćirilica koristi što je više moguće, "preti strašna opasnost da se za dve-tri decenije neko probudi i shvati da niko ne koristi ćirilicu".

"Vrlo je važno da se u razumnoj meri, koliko god možemo, trudimo da očuvamo naše tradicionalno pismo, da bude što više u upotrebi, i na ulici, u imenima radnji, poslovnih prostora, svuda gde je moguće, to je suštinska stvar za očuvanje jezičke kulture i uopšte kulture jednog naroda", rekao je Vukosavljević.

Strategija kulturnog razvoja praktično gotova
On je napomenuo da je Strategija kulturnog razvoja praktično gotova, da je to jedan od najtemeljnih dokumenata kulture jednog naroda.
 Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 20.04.2018.
Najava uređenja zelenih, javnih površina, obale Kudrečkog jezera i iznošenja kabastog smeća(VIDEO)
Nikola Vučen, predsednik Privremenog organa je najavio je ove radove
Postavljeno: 20.04.2018.
Opšta bolnica Stefan Visoki: U nedelju besplatni preventivni pregledi za građane
Predviđeno je da pregledi traju od 8 do 16 sati
Postavljeno: 20.04.2018.
Košarkaši palanačke Mladosti dočekuju Proleter iz Zrenjanina(subota, 19 sati)
To je utakmica poslednja kola Druge lige Srbije
 

 
 
Kursna lista