Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
Novi Zakon od 1. juna: ''Ako udarite ženu, idete u zatvor''
Postavljeno: 27.02.2017.


Po novom zakonu postojaće hitna mera da se nasilnik izbaci iz kuće, privede i da mu se odredi zadržavanje.


Od 1. juna stupa na snagu novi zakon koji nosi jasnu poruku: "Udarite li ženu, ići ćete u zatvor".

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministarka pravde Nela Kuborović posetili su Sigurnu kuću, u kojoj su poručili da od 1. juna stupa na snagu novi zakon koji nosi jasnu poruku: "Udarite li ženu, ići ćete u zatvor".
 
Nebojša Stefanović je rekao da se uvek kada poseti Sigurnu kuću priseti teške situacije zbog koje su te žene dospele na to mesto. Dodaje da je ljudski ne samo pružiti im podršku već i učiniti sve što je moguće da nasilje prestane i da svi nasilnici shvate da postoji snažan stav države protiv nasilja u porodici.

Stefanović je rekao da u našem društvu često ne postoji konsenzus o važnim pitanjima, ali da treba postići jedinstvo i poslati jasnu poruku da nećemo trpeti nasilje, da će se žene u Srbiji osećati bezbedno, da će policija oštro postupati prema nasilnicima, a sudovi ih osuđivati na ozbiljne zatvorske kazne.
 
Prema njegovim rečima, zbog toga je donet novi zakon i počela obuka policajaca, tužilaca i sudija.
 
"Oni će biti spremni da od 1. juna u punom kapacitetu primenjuju zakon. Naš posao je da pružimo podršku, budemo oslonac i da budemo veoma oštri kada se govori o tim krivičnim delima, da pokažemo izvršiocima koji misle da mogu nekažnjeno premlaćivati žene da to nećemo tolerisati, da ćemo ih oštro kažnjavati i da će država biti oslonac svakoj žrtvi", poručio je Stefanović.
 
Istovremeno je istakao da je neophodan rad i na prevenciji, kako bi deca shvatila šta je nasilje, da ono nije samo fizičko već može biti i verbalno i ekonomsko, a da nasilje nije vrednost našeg društva.
 
Novi zakon je, objasnio je Stefanović, donet zbog uočenih manjkavosti ranijeg sistema.
Ukazao je da, po novom zakonu, imamo hitnu meru gde možemo nasilnika da izbacimo iz kuće, da ga privedemo i da mu se odredi zadržavanje.

Ukazao je na to da će u svakoj policijskoj stanici biti jedan do dva policajca koji su posebno obučeni za suzbijanje tog vida nasilja, i da će raditi na tome da se pošalje jasna poruka:

"Udarite li ženu, ići ćete u zatvor".

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo pravde, kako je ukazala, užurbano rade na tome da Zakon od 1. juna počne efikasno da se primenjuje.
 
Prema njenim rečima, u toku su obuke za više od 400 policijskih službenika i za više od 400 zamenika tužilaca i sudija.
 
U zajedničke radionice, koje će se sprovoditi u toku specijalističke obuke, biće uključene i nevladine organizacije kako bi se što bolje razumelo s čim se suočavaju žrtve nasilja.Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 22.01.2018.
Tri medalje za atletičare Jasenice na Otvorenom prvenstvu Beograda u dvorani
Zlatna odličja osvojili Branko Basarić i Pavle Davidović
Postavljeno: 22.01.2018.
JKP Vodovod: Počinje ugradnja nove pumpe za snabdevanje vodom Zlatiborske ulice u Palanci
Nova pumpa je kupljena i dopremljena, kako su i najavili čelnici Privremenog organa i omogućiće znatno stabilnije vodosnabdevanje Zlatiborske ulice
Postavljeno: 21.01.2018.
MUP: Hapšenje zbog ozbiljnih telefonskih pretnji osoblju Doma zdravlja u Palanci
U saopštenju Policijske uprave Smederevo se navodi da je T. M. (63) uhapšen zbog ugrožavanja sigurnosti
 

 
 
Kursna lista