Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
Konkurs za stipendije mladim naučnicima
Postavljeno: 28.02.2017.


Dodeljuje se osam stipendija i grantova u vrednosti od po 600 000 dinara, u okviru konkursa ''Pokreni se za nauku''


Centar za razvoj liderstva drugu godinu zaredom dodeljuje osam stipendija i grantova u vrednosti od po 600.000 dinara, u okviru nacionalnog konkursa „Pokreni se za nauku“.

Ove godine, u cilju pružanja podrške održivom razvoju u Srbiji, konceptu usmerenom ka dugoročnom razvoju i napretku društva, program  „Pokreni se za nauku“ obezbedio je stipendiranje za fundamentalnu i primenjenu nauku u oblastima: obnovljivi izvori energije i očuvanja životne sredine; smanjenje štetnosti i socio-ekonomska održivost.

„Kako je Srbija, kao potpisnica Agende Ujedinjenih nacija za održivi razvoj do 2030. godine,  na sebe preuzela obaveze da između ostalog poveća udeo obnovljivih izvora energije i efikasnost potrošnje resursa u različitim sektorima, ideja ovogodišnjeg programa Konkursa je da promovišemo principe održivog razvoja u skladu sa Agendom, kao i da podržimo mlade naučnike i naučnice u tendencijama da se posvete istraživanjima i projektima u ovim oblastima“, objasnila je Ljubica Maksimović iz Centra za razvoj liderstva.

„S obzirom na to Srbija za nauku izdvaja svega 0,3 odsto bruto domaćeg proizvoda, dok je evropski prosek dva odsto, partnerstva sa korporativnim sektorom, kao što je slučaj sa projektom „Pokreni se za nauku“, imaju poseban značaj u pružanju podrške novim generacijama naučnih radnika iz Srbije koji u međunarodnim okvirima, uprkos svim poteškoćama, kontinuirano ostvaruju zavidne rezultate“, ocenio je prof. dr Aleksandar Jovović, jedan od članova komisije Konkursa Pokreni se za nauku, profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu, i član Akademskog odbora Čovek i životna sredina SANU.

Stipendije Konkursa namenjene su naučnicama i naučnicima koji su doktorirali nakon 1. januara 2010. godine, a zaposleni su u naučnim ustanovama u Srbiji za fundamentalna naučna istraživanja iz pomenutih oblasti, dok su grantovi namenjeni organizacijama civilnog društva, pojedincima, neformalnim grupa i institucijama za finansiranje projekata od značaja za lokalnu zajednicu, u navedenim oblastima održivog razvoja. Konkurs za stipendije Programa „Pokreni se za nauku“ traje do 1. aprila 2017. godine. Sve informacije i prijavni formulari dostupni su na sajtu www.pokrenisezanauku.rs.
 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 29.04.2017.
Dobitnici nagrada na "Nušićevim danima" u Smederevu: Predstava "Mister dolar" i glumac Irfan Mensur
Nagradu za životno delo dobila glumica Milena Dravić
Postavljeno: 29.04.2017.
Bokser Goše Dušan Janjić namučio evropskog prvaka na Beogradskom pobedniku: Sudije pomogle Abramovu!
Jedan od najtalentovanijih boksera u zemlji bio u najmanju ruku ravnopravan ruskom asu, ali su sudije bodovala 3:2 za Abramova. Janjić ozbiljan kandidat za Evropsko prvenstvo
Postavljeno: 29.04.2017.
IN MEMORIAM: Bora Vrbljanac (1936- 2017)
Poznati i priznati profesor, društveni i sportski radnik biće sahranjen u nedelju u 12 sati na Novom groblju Kamenac u Palanci
 

 
 
Kursna lista