Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
Polen breze trenutno najviše muči alergične osobe!
Postavljeno: 15.03.2017.


Tokom nedelje očekuje se i povećanje koncentracije polena javora, graba, topole i vrbe.

Sezona alergija je počela. Trenutno polen breze najviše muči građane Srbije, a u vazduhu će ove nedelje biti povećane i koncentracije polena javora, graba, topole i vrbe – prognoza je Nacionalne mreže za monitoring polena u Agenciji za zaštitu životne sredine. U Srbiji se koncentracije alergena prate na 26 mernih stanica. Ove godine merenje je započeto 6. februara, a informacije sa stanica za monitoring značajne su da bi osetljive osobe na vreme počele sa terapijom.

Lekari ovim pacijentima savetuju da redovno prate rezultate merenje koncentracije polena na sajtu Agenciji za zaštitu životne sredine. Osobama koje trenutno nemaju tegobe, ali odranije znaju da će ih alergije namučiti, preporučuje da bez odlaganja započnu sa terapijom čim merenja pokažu povećane koncentracije polena na koje su alergični.

Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za praćenje državnog monitoringa alergenog polena u Agenciji za zaštitu životne sredine, navodi da trenutno sedam, osam alergena unakrsnim reakcijama alergičnim osobama stvara tegobe. Za sada, „krivac” je isključivo polen drveća, ali kada počne cvetanje trava, nevolje će biti i veće.

Nema svaki polen isti alergeni potencijal, ali breza pravi najviše problema. Tegobe alergičnih osoba počinju kada se aparatima izmeri više od 30 polenovih zrna u kubnom metru vazduha. U našem kalendaru na sajtu znakom narandžaste i pogotovo crvene boje označeni su dani kada su koncentracije polena iznad graničnih vrednosti i kada alergične osobe moraju da budu dodatno oprezne – objašnjava Mirjana Mitrović.

Ona dodaje da se u ovom periodu beleži sedam, osam polenovih zrna u kubnom metru vazduha, ali sa prvim sunčanim danima breza i ostalo drveće će intenzivnije cvetati. Produžena zima krivac je tek za male oscilacije u kalendaru cvetanja, mada, naravno, eksplozije polena nas tek očekaju sa sunčanim i toplim danima.

Predah nastupa jedino kada kiša pada dva ili tri dana zaredom, pri čemu se ne računa rosna kiša, već samo obilnije padavine, koje će „oprati” vazduh od svih zagađenja i polena, Međutim, takvi periodi predaha su tokom proleće i leta kratki, jer se čašice i krunice svake cvetale biljke brzo suše i već za nekoliko sati vazduh se ponovo ispuni alergenima – kaže Mitrovićeva.

Krajem maja i početkom juna polen drveća će posustati, ali ga smenjuje polen trava, a zatim i polen korova, pa muke alergičara ne prestaju. Savet osoba koje muče alergije jeste da se prozori zatvaraju pred jutro, da nose tamne naočare kako bi od polena zaštitili oči, a preporučene su i kape i kačketi, jer polen ostaje u kosi, da presvlače garderobu čim uđu u zatvoreni prostor.Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 27.05.2018.
Rukometaši Palanke sedmi na pionirskom Prvenstvu Srbije!
Palanački rukometaši 2005. godišta i mlađi ostvarili zapažen rezultat na državnom prvenstvu u Bačkoj Palanci
Postavljeno: 27.05.2018.
Atletičarka Jasenice Tijana Dimić osvojila bronzanu medalju na Prvenstvu Srbije zaq starije pionirk
Palančanke ostvarila veliki uspeh u sjajnoj trci na 1.500 metara. Ostalki takmičari Jasenice postigli dobre rezultate
Postavljeno: 27.05.2018.
Veliki uspeh boksera Goše i reprezentacije Srbije: Zlatna medalja za Dušan Janjića na turniru u Češkoj!!!!
Palanački bokser pobedio u finalu nemačkog takmičara i osvojio najsjajnije odličje na vrlo jakom takmičenju
 

 
 
Kursna lista