Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
17. mart: Romska slava Tetka Bibija
Postavljeno: 17.03.2017.


Centar za razvoj romske zajednice "Amaro drom" čija je zastupnica u Palanci Zdravka Simić čestita romskoj zajednici Bibiju pozdravom "Bibijako Sastipe"!

Danas se obeležava romska slava Tetka Bibija koja važi za čudotvorno biće koje čuva Rome od teških bolesti, pre svega kuge, a posebno se veruje da je naklonjena deci i predstavlja žensko božanstvo koje poštuju i slave.

"Svake godine, trećeg petka posle Belih poklada, romska zajednica u čitavom svetu slavi ovaj praznik. Ono što je za pravoslavce sveti Vasilije Ostroški, to je za Rome Kali Sara ili Bibija.

Tetka Bibija nije kanonizovana, jer je bila nepismena i neuka. Ipak, zabeležena su njena čuda. Romi veruju u svoju sveticu, i dolaze da joj se obrate za pomoć kada ih nedaće savladaju.

Po predanju, tetka Bibija je živela početkom 19. veka, kada su bolesti odnosile mnoge dečije živote. Nemajući gde da se skloni, jedne hladne zimske večeri, lutala je sa svoja dva jareta, sve dok je u kuću nije primila jedna siromašna porodica. Dali su joj poslednju koru hleba koju su imali, i ponudili prenoćište. Deca koja su živela u toj kući bolovala su od kolere, a tetka Bibija ih je tokom noći izlečila svojim travama. Tetka Bibija važi za čudotvorno biće koje spasava Rome od teških bolesti, pre svega kuge, a posebno se veruje da je naklonjena deci i predstavlja žensko božanstvo koje poštuju i slave. Kao i svake godine  i ove godine proslaviće se slava na svim zapisima u naseqima oko svetog drveta. Svaki član donosi hranu , slatkiše, pale se sveće za zdravlje dece i ukućana, deca dobijaju slatkiše, paketiće, pevaju Bibiji u slavi za svoje zdravlje i tog dana se u naseljima okupljaju građani romske zajednice i svaki gost je dobro došao i tako se čuva tradicija Roma i Romkinja u svetu.

Isključivo je posna hrana u Srbiji jer nam u susret dolazi veliki pravoslavni praznik Uskrs. U drugim zemljama postoji i mrsna i posna hrana.

Svako naselje posećuje sveštenik seče kolač kao za svaku pravoslavnu slavu i kolač predaje drugom domaćinu za narednu godinu i tako svake godine po jednu porodicu koja uzima kolač čuva ikonu u svojoj kući za zdravlje dece i bolesnih članova porodice. Mnoge majke koje nisu imale decu su slavile Bibiju kako bi ostale trudne i dobile decu gde postoji još dan danass takva verovanja.

Ovom prilikom Centar za razvoj romske zajedncie "Amaro drom" čija je zastupnica Zdravka Simić čestita romskoj zajednici Bibiju pozdravom Bibijako Sastipe! Što znaci u zdravlje Bibiji!",
navodi se u saopštenju Centra za razvoj romske zajednice "Amaro drom" u Smederevskoj Palanci. 
Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 22.06.2018.
Donacija Instituta za kukuruz za ugrožena domaćinstva od nevremena dopermljena u Lozovik
Donacija obuhvata 1400 setvenih jedinica kukuruza
Postavljeno: 22.06.2018.
Počinje prodaja mesečih karata za sezonsku liniju Smederevo-Smed. Palanka-Herceg Novi
Linija počunje sa radom 30.06 i radiće do 01.09.
Postavljeno: 22.06.2018.
Sajam zapošljavanja u Palanci(ponedeljak, 10 sati)
Svoju ponudu slobodnih poslova predstaviće 24 poslodavca sa potrebama za više od 300 radnika različitih profila i stepena kvalifikacija mašinske, metalske, metaloprerađivačke ugostiteljske , trgovačke , ekonomske i drugih struka .
 

 
 
Kursna lista