Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Zanimljivosti
Običaji i tradicija bojenja vaskršnjih jaja na Veliki petak!
Postavljeno: 14.04.2017.


Prvo jaje se farba u crvenu boju i čuva se tokom čitave godine kako bi štitilo porodicu od bolesti i svakog zla. U zavisnosti od podneblja ono se zove "čuvarkuća", "krstaš" ili "stražar".

Priču o jajetu gotovo je nemoguće upotpuniti bez prethodnog osvrta na praznik za koji ga vezujemo, a to je Uskrs, najveći i najradosniji hrišćanski praznik. Uskrs pripada grupi pokretnih praznika, a to znači da se datum njegovog praznovanja pomera u granicama intervala od pet nedelja. Ono što je sigurno je da pada u prvu nedelju posle punog meseca iza prolećne ravnodnevice, najranije 4. aprila, a najkasnije 8. maja po novom kalendaru.

Sve legende o postanku crvenih i šarenih jaja vezuju se za Hristovo uskrsnuće. U boljevačkom kraju bila je poznata legenda po kojoj, kada su Isusa Hrista mrtvog skinuli sa krsta i sahranili, Bogorodica je došla na njegov grob i na njemu ostavila nekoliko obarenih belih jaja. Kada je Hristos vaskrsao u nedeljuu, ona jaja što su bila na grobu su pocrvenela, pa u spomen tome hrišćani za uskrs boje jaja crvenom bojom.

Uskršnja jaja boje se i šaraju tokom Velike nedelje, najčešće na Veliki četvrtak i Veliki petak. Tehnika bojenja jaja je starija od šaranja. Bojenje se smatra svetom radnjom i pristupa mu se sa pobožnošću i čistotom. Ono je bilo određeno obrednim pravilima koje određuju dan, doba dana kada se boji, kao i da taj posao može da obavi samo ritualno čista osoba, tj. stara žena ili nevina devojka.

Među jednobojnim jajima najčešće se sreću crvena koja su atribut samog Uskrsa. Da je crveno jaje najvažnije, potvrđuje i običaj da se prvo jaje boji u crveno. Ono se čuva tokom cele godine, do narednog uskrsa, a u zavisnosti od podneblja se zove „čuvar“, „čuvarkuća“, „čuvadar“, „krstaš“, „strašnik“, „stražar“. Ovom jajetu se pridodaje osobita magijska moć, to jest moć da brani ljude od bolesti i svakog zla, da čuva stoku i useve. Po narodnom verovanju, ako ovo jaje pukne to predskazuje nesreću: rasturiće se kuća, podeliće se sinovi, umreće neko u familiji.

KAKO DOBITI PRIRODNO OBOJENO VASKRŠNJE JAJE?

CRVENA BOJA- Čitavu paletu crvene boje daju bakam, ruj, metvica, šljivova kora, kora od nara, kuvana lipovina, trešnjeva i jovova kora.
ŽUTA BOJA- ako hoćete da farbate jaja u žuto kuvajte ih u mlečiki (Euphorbia).
PLAVA BOJA-da dobijete plavu boju: na sitno naseckati crveni kupus (onaj tamniji, koji inače odmah pusti lјubičastu boju, ali kad kasnije stavite jaja, trebalo bi da se ofarbaju u plavu...). Dolijte vodu, toliko da ga malo prekrije i stavite da se kuva približno 30 minuta. Ostavite ga tako jedan dan i sledeći dan procedite i u ofarbanu vodu stavitekuvana jaja i ostavite ih tako pola sata.
ZELENA BOJA - Od lјuske belog luka dobija se zelena boja.
MRKA BOJA- Tamno mrka boja jaja se dobija njihovim farbanjem u cerovoj kori.

Najprostiji način šaranja jaja, je šaranje voskom kada se komadić voska zagreje i nakaplje na jaje ili pomoću šaralice se iscrtaju zanimljivi motivi. Šaralica može biti pero, zašiljeno drvce, glava čiode ili specijalno izrađene šaraljke sa metalnim perom. Takođe, jaje mogu krasiti i cvetni motivi. Naime, lišće i cvetovi se belancetom ili uljem lepe za jaje, potom se jaje stavi u tanku čarapu i kuva u željenoj boji. Najrasprostranjenija je upotreba deteline (koja donosi sreću), ruže, jagode, pelina, navale (koja ima privlačnu moć).

Šare na jajima mogu se postići i obrnutim postupkom, skidanjem boje sa već obojenog jajeta. To se postiže upotrebom nožića, britve ili nekim drugim oštrim predmetom, kao i sumpornom, azotnom ili sonom kiseliom.

U severnim krajevima Srbije, pod uticajem Zapada, razvile su se tehnike plastičnog ukrašavanja jaja vunicom, srmenim žicama, pantljikama i slično. Ovi ukrasi se lepe ili našivaju na ispražnjeno jaje, obično neobojeno,a takvo jaje daruje devojka momku ili se čuva u kući da visi pored kandila ili na lusteru tokom cele godine.


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 17.11.2019.
Otvorena izložba "Karavan za klimu- Osvajanje obnovljivih izvora energije"(VIDEO)
Izložba u foajeu Kulturnog centra otvboreno do 25. novembra
Postavljeno: 17.11.2019.
Podunavska okružna fudbalska liga: Ubedljiva pobeda Jasenice 2017 u Kusatku
Radnik i Pobeda iz Goloboka igrali bez golova, trijumf Cerovca u Saraorcima
Postavljeno: 17.11.2019.
Novi ubedljiv trijumf palanačkih košarkašica: Sistem 2000- Hisar (Leskovac) 81:53
Palančanke ostvarile petu pobedu i sa maksimalnim učinkom zadržale prvo mesto na tabeli Prve ženske regionalne lige-Jug
 


 
 
Kursna lista