Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Društvo
Pojačana kontrola brzine u saobraćaju
Postavljeno: 18.04.2017.


Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u okviru međunarodne organizacije TISPOL – mreža saobraćajnih policija, sprovodiće akciju pojačane kontrole brzine kretanja vozila.

Akcija će se sprovoditi u svim državama koje sarađuju u okviru TISPOL-a  u 28 zemalja članica Evropske unije, Švajcarskoj, Norveškoj i Srbiji.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja rekao je za RTS da je policija na putevima u Srbije počela kontrolu brzine i da će to u narednih sedam dana biti prioritet.
 
Prema njegovim rečima to se prvenstveno radi zbog bezbednosti građana.   
 
"Ukoliko samo deset kilometra vozite brže od dozvoljenog zaustavni put se produžava za osam metara, ili, ako udarite pešaka tom brzinom šanse da preživi su 80 odsto, ako ga udarite sa samo 10 kilometara brže, šanse da preživi su samo 20 odsto. Dakle tih 10 kilmetra su često pitanje života ili smrti, inavalidnosti i razlika da li ćete otići u zatvor ili nećete", kaže Okanović, koji je apelovao na strpljenje zbog današnjih gužvi na ulazu u gradove i gužvi na putevima i naplatnim rampama.
 
U okviru akcije, u sredu 19. aprila, biće sprovedena i akcija "Spid Maraton", tokom koje će se brzina meriti 24 časa neprekidno ručnim radarima, radarima u sistemima video nadzora i uređajima za merenje brzine u vozilima bez obeležja policije - presretačima.
 
"Kontolisaćemo sve učesnike u saobraćaju kontolisaćemo vozače autobusa, jer je u poslednje vreme primećeno da mnogi od njih voze autobus i koriste mobilni telefon i time ugrožavaju putnike", kaže načelnik Saobraćajne policije Nebojša Arsov. 
 
Svaki kontrolisani vozač biće alko-testiran, dok će saobraćajna policija takođe prilikom zaustavljanja svakog motornog vozila koje prekorači dozvoljenu brzinu obaviti i kontrolu korišćenja pojaseva za vezivanje kako vozača tako i putnika, na način koji je predvideo proizvođač vozila.
 
"Ono što posebno apleujem na vozače je da bezbedno prevoze svoju decu jer ona često stradaju kao putnici, da ne voze pod dejstvom alkohola, da ne voze umorni, i da gde god krenu jednako vode računa o svim učesnicima u saobrćaju", kaže direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević.
 
Prema istraživanjima koja je objavio Evropski savet za bezbednost saobraćaja, povećanje brzine kretanja za samo pet odsto dovodi do povećanja broja saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom za više od 20 odsto.
 
Prema istom istraživanju, korišćenje sigurnosnih pojaseva smanjuje rizik od smrtnog stradanja u saobraćajnim nezgodama za oko 50 odsto. 

Izvor: www.rts.rs


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 24.06.2017.
Do kraja juna pravo tropsko vreme: Temperatura i do 40 stepeni u četvrtak i petak!
Samo će u ponedeljak temperatura biti ispod 30 stepeni
Postavljeno: 23.06.2017.
P.O. Lasta, Smederevska Palanka: Od 30. juna svakog veče polasci ka crnogorskom primorju!
Karte se mogu kupiti radnim danima od 8 do 16 sati i subotom od 8 i 30 do 12 i 30 časova.
Postavljeno: 23.06.2017.
TV Jasenica nezvanično saznaje: Jedan od radnika Goša FŠV pokušao samoubistvo, ali je van životne opasnosti
Radnici nastavili štrajk i blokadu saobraćaja, uz podršku Industrijskih sindikata iz evropskih zemalja
 

 
 
Kursna lista