Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Ekonomija
Kako do besplatnog putnog osiguranja?
Postavljeno: 23.05.2017.
Ako nameravate da putujete na godišnji odmor u inostranstvo potrebno je da obezbedite zdravstveno osiguranje. Taj se posao obavlja brzo u nekoj agenciji za osiguranje, dovoljno je da kod sebe imate pasoš i novac. Novac biste mogli da uštedite jer građanima Srbije posebno putno osiguranje za većinu evropskih zemalja ne treba.

Dve vesti za sve koji planiraju putovanje: Dobra je da Srbija ima potpisan sporazum sa 20 zemalja u kojima se može besplatno koristiti zdravstveno osiguranje; loša je da se jedino u Poljskoj i Velikoj Britaniji može samo sa pasošem kod državnog lekara. Za sve ostale zemlje neophodna je dvojezična potvrda o osiguranju. A dobijanje te potvrde traje.

Da biste dobili potvrdu o besplatnom osiguranju u inostranstvu prva adresa na koju treba da se obratite je dom zdravlja. Ali ovde procedura tek počinje, jer sa ovim jednim papirom odlazite na pregled kod izabranog lekara. 
 
A lekar će više pregledati zdravstveni karton nego vas.
 
"On izvuče vaše bolesti ako bolujete, onda idu hronične bolesti ako bolujete, a onda bolesti od kojih ste bolovali u zadnjih 12 meseci. Plus zbog stomatoloških problema, nosite karton na uvid stomatologu gde se upisuje stanje vaših zuba", kaže dr Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja Palilula.
 
I tu nije kraj. Sa popunjenim obrascem i knjižicom idete pred komisiju RFZO-a. Procedura je složena zbog zloupotreba polisa. Fond je prošle godine izdao 26.000 putnih osiguranja.
 
Dušan Uzelac iz "Kamatice" kaže da je to, na nivou prosečne porodice koja letuje, na primer, u Grčkoj, 5.000 do 6.000 dinara.
 
"Trebalo bi pojačati pritisak na te procedure koje treba da budu jednostavnije", rekao je Uzelac.
 
"RFZO je, kao i Zavod za socijalno osiguranje, inicirao nekoliko puta promenu procedure izdavanja dvojezične potvrde, ali kako Zakon o zdravstvenom osiguranju predlaže resorno Ministarstvo, nadamo se da će nakon naredne izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju procedura biti lakša i brža za naše osiguranike", kaže v. d. direktora RFZO-a dr Verica Lazić.
 
A dok se to ne dogodi, građanima je zbog nedostatka vremena i dalje jednostavnije da kupe osiguranje, jer da bi ga obezbedili besplatno – potreban im je još jedan mini-godišnji odmor.

Izvor: www.rts.rs 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 11.12.2017.
Rekonstrukcija krova na zgradi MZ Centar u Palanci
Vrednost radova iznosi 434.700,00 dinara i finansira se iz budžeta lokalne samouprave.
Postavljeno: 11.12.2017.
Dnevni boravak "Puž" dobio na korišćenje specijalizovano kombi vozilo(VIDEO)
Donacija Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zahvaljujući saradni sa lokalnom samoupravom
Postavljeno: 11.12.2017.
Opšta bolnica Stefan Visoki: Nema novih slučajeva malih boginja, devet obolelih pacijenata u procesu oporavka
I dalje su na snazi zabrane poseta pacijentima u palanačkoj bolnici
 

 
 
Kursna lista