Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Ekonomija
Kako do besplatnog putnog osiguranja?
Postavljeno: 23.05.2017.
Ako nameravate da putujete na godišnji odmor u inostranstvo potrebno je da obezbedite zdravstveno osiguranje. Taj se posao obavlja brzo u nekoj agenciji za osiguranje, dovoljno je da kod sebe imate pasoš i novac. Novac biste mogli da uštedite jer građanima Srbije posebno putno osiguranje za većinu evropskih zemalja ne treba.

Dve vesti za sve koji planiraju putovanje: Dobra je da Srbija ima potpisan sporazum sa 20 zemalja u kojima se može besplatno koristiti zdravstveno osiguranje; loša je da se jedino u Poljskoj i Velikoj Britaniji može samo sa pasošem kod državnog lekara. Za sve ostale zemlje neophodna je dvojezična potvrda o osiguranju. A dobijanje te potvrde traje.

Da biste dobili potvrdu o besplatnom osiguranju u inostranstvu prva adresa na koju treba da se obratite je dom zdravlja. Ali ovde procedura tek počinje, jer sa ovim jednim papirom odlazite na pregled kod izabranog lekara. 
 
A lekar će više pregledati zdravstveni karton nego vas.
 
"On izvuče vaše bolesti ako bolujete, onda idu hronične bolesti ako bolujete, a onda bolesti od kojih ste bolovali u zadnjih 12 meseci. Plus zbog stomatoloških problema, nosite karton na uvid stomatologu gde se upisuje stanje vaših zuba", kaže dr Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja Palilula.
 
I tu nije kraj. Sa popunjenim obrascem i knjižicom idete pred komisiju RFZO-a. Procedura je složena zbog zloupotreba polisa. Fond je prošle godine izdao 26.000 putnih osiguranja.
 
Dušan Uzelac iz "Kamatice" kaže da je to, na nivou prosečne porodice koja letuje, na primer, u Grčkoj, 5.000 do 6.000 dinara.
 
"Trebalo bi pojačati pritisak na te procedure koje treba da budu jednostavnije", rekao je Uzelac.
 
"RFZO je, kao i Zavod za socijalno osiguranje, inicirao nekoliko puta promenu procedure izdavanja dvojezične potvrde, ali kako Zakon o zdravstvenom osiguranju predlaže resorno Ministarstvo, nadamo se da će nakon naredne izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju procedura biti lakša i brža za naše osiguranike", kaže v. d. direktora RFZO-a dr Verica Lazić.
 
A dok se to ne dogodi, građanima je zbog nedostatka vremena i dalje jednostavnije da kupe osiguranje, jer da bi ga obezbedili besplatno – potreban im je još jedan mini-godišnji odmor.

Izvor: www.rts.rs 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 19.02.2018.
Još jedna interaktivna tabla u OŠ Olga Milošević u Palanci
U ovoj obrazovnoj ustanovi navode da je nova pametna tabla kupljena uz pomoć prijatelja i donatora
Postavljeno: 19.02.2018.
Optužbe na račun Gradonačelnice Smedereva prevazilaze lokalne okvire
Kako navode mediji, optužbe na račun Dr Jasne Avramović da preti i vrši pritisak na odbornike mogle bi se naći pred resornim Ministarstvom
Postavljeno: 19.02.2018.
Uputstvo za sprovođenje lokalnih izbora u Palanci raspisanih za 25. mart i rokovnik za vršenje izbornih radnji
Ovi važni zakonski dokumenti objavljeni su na sajtu opštine S. Palanka
 

 
 
Kursna lista