Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Kultura
"Teatar u tvrdjavi" u Smederevu od 8. do 12. jula
Postavljeno: 30.06.2017.


Pokrovitelj festivala je grad Smederevo, a realizuje ga Centar za kulturu

Četvrti pozorišni festival „Teatar u tvrđavi“, spoj kulture i tradicije u Malom gradu smederevske tvrđave, održaće od 8. do 12. jula. Na obali Dunava, gde je bio smešten dvor despota Đurđa Brankovića, posetioci festivala biće i ovog leta u prilici da uživaju u autentičnom ambijentu i kvalitetnom pozorišnom repertoaru.

Gradsku manifestaciju otvara predstava u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Novosadskog pozorišta „Violinista na krovu“. Atila Bereš, režiser mjuzikla, na uzbudljiv i zabavan način predstavlja sudbinu siromašnih Jevreja u carskoj Rusiji. Važan element dela je muzika zasnovana na narodnom melosu ruskih i poljskih Jevreja tog doba. 

Naredne večeri posetioci festivala biće u prilici da prate porodični mjuzikl za decu i odrasle „Vilinska zavrzlama“. Moderna bajka, bez scenografije u predstavi, podstiče mališane da i sami budu kreativni i maštoviti. Kroz interakciju sa glumcima motivisani su da spoznaju sebe, da uče o svojim strahovima i načinima za njihovo prevazilaženje.

Trećeg dana festivala Mali grad ugostiće članove pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja, sa predstavom „Ruža uvela“. Komad je napisala Jelena Mijović prateći motive, likove i radnju iz proze Bore Stankovića oslanjajući se na pripovetku „Ruža uvela“. Kako sama autorka ističe „ovo je predstava o nekadašnjim ljudima u današnjem svetu“. 

Za ljubitelje klasičnih komada sledi izvođenje predstave Itaka art centra i Šabačkog pozorišta „Perikle“. Ovo ljubavno-avanturističko delo Vilijama Šekspira adaptirao je i režirao jedan od vodećih pozorišnih reditelja i dobitnik svih relevantnih priznanja za režiju u našoj zemlji, Nikita Milivojević. „Perikle“ spada u najređe igrane Šekspirove komade i ovo će biti prvo izvođenje u srpskoj pozorišnoj produkciji. 

„Teatar u tvrđavi“ zatvara Kruševačko pozorište sa predstavom „Buzdovan“, poznatom i pod nazivom „Komedija o jubavi kapetana Nikole Ivulića“ . Ovo postrenesansno delo nastalo je pre više od 200 godina, a kako napominje glavni glumac Dejan Tončić, komad sugeriše da se vekovima neki elementi nisu promenili.

Ovogodišnji programski repertoar pod otvorenim nebom revijalnog je karaktera. Ulaznice za četvrti pozorišni festival u Smederevu prodaju se po ceni od 200 dinara za pojedinačne predstave, osim za predstavu „Vilinska zavrzlama“ gde je ulaz slobodan. Karte se prodaju na  bilet servisu Centra za kulturu Smederevo i na ulazu u Mali grad, dva sata pred početak predstave. 

Pokrovitelj festivala je grad Smederevo, a realizuje ga Centar za kulturu Smederevo.
 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 14.12.2017.
U malom broju zgrada u Palanci obavljen izbor upravnika i registracija: Rok za prijavu se produžava
U predviđenom roku u Palanci je prijavljeno 45 stambenih jedinica. U kancelariji 213 u zgradi opštine mogu se dobiti neophodni obrasci i obaviti regisitracija.
Postavljeno: 14.12.2017.
Narodni muzej: Predavanje "Srpska stradanja u 20. veku (petak, 18 sati)
Tom prilikom će se svima nama predstaviti Muzej žrtava genocida, na čelu sa direktorom dr Veljkom Ćuriđem Mišinom, Nemanja Devic sa svojom knjigom "Smederevski kraj u II svetskom ratu, žrtve rata", kao i Bojan Arbutina.
Postavljeno: 14.12.2017.
Biblioteka "Milutin Srećković" proslavila Dan bibliotekara: Najvernijim čitaocima na poklon knjige i članska karta za 2018. godinu
Ideja je bila da se nagradi ljubav prema knjizi i da se privuku novi članovi. Najmlađi nagrađeni citalac je Đorđe Đorđević, učenik četvrtog razreda OŠ HIM.
 

 
 
Kursna lista