ZanimljivostiNajukusnije letnje osveženje - lubenice i dinje!
Postavljeno: 05.07.2017.
Zahvaljujući velikom procentu vode, oko 90 odsto, niskom procentu šećera i odličnom ukusu i mirisu, ovo povrće je idealno za rehidraciju organizma.
Polako počinje sezona lubenica i dinja, a one su pravo osveženje tokom letnjih dana i najbolji izbor za ublaženje žeđi.
Lubenice i dinje u sebi sadrže čak oko 90 procenata vode. Zbog toga su, osim kao najbolje letnje osveženje, veoma pogodne za čišćenje organizma, a zbog niske kalorijske vrednosti (100 g samo oko 30 kcal) često su na jelovniku osoba na dijeti.
Osim što čiste bubrege od štetnih naslaga, poboljšavajući njihovu funkciju i potpomažući izbacivanje peska, lubenice i dinje utiču direktno i indirektno na čišćenje i bolju funkciju zglobova i kičme.
Prosečna porcija lubenice ima tek 46 kalorija, ali zadovoljava čak 20 odsto preporučene dnevne doze vitamina C i 17 odsto vitamina A.
Konzumiranjem ovog povrća, vaše telo se oslobađa viška soli u svim delovima organizma gde se ona skuplja zbog zdravstvenih problema ili prekomerne upoterbe. Osim toga, dinje i lubenice su korisne za creva jer pomažu i normalizaciji mikroflore i uspostavljaju pH ravnotežu.
Pored svojih lekovitih svojstava, postoje i zanimljivosti koje možda niste znali o lubenici:
- U Kini i Japanu uobičajeno je poneti lubenicu kao dar domaćinu.
- U Izraelu i Egiptu slatki ukus lubenice često se kombinuje sa slanim feta sirom.
- Botaničko ime lubenice je „Citrullus lanatus“ i pripada porodici i pripada porodici kojoj i krastavci i tikviće. Lubenica je ipak povrće.
- Rani istraživači koristili su lubenicu kao posudu za hranu.
- Prvi kuvar objavljen u Sjedinjenim Američkim Državama 1796. godine sadržao je recept kiseljenja kore lubenice, kojeg su najverovatnije u ovu zemlju doneli Grci.
- Neke kulture prže koštice lubenice i koriste ih za kao ukusnu grickalicu.
- Svaki deo lubenice je jestiv, čak i kora.
- Japanci su proizveli hibrid kockaste lubenice, prvenstveno zbog uštede prostora i pri transportu.
|