Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Kultura
Izložba palanačkog Narodnog muzeja "Između kostima i ornamenta, antropomorfne figurine vinčanske kulture" gostovaće u novembru u Italiji(VIDEO)
Postavljeno: 05.07.2017.


U piTim povodom održana je konferencija za medije

 Izložba Nardonog muzeja koja nosi naziv „Između kostima i ornamenta, antropomorfne figurine vinčanske kulture dobro je poznata Palančanima jer je bila veliki projekat ove ustanove u prethodnom periodu. Sada se ukazala prilika da deo ove izložbe bude sastavni deo jednog internacionalnog projekta. Palanačke figurine biće početkom septembra izložene u Udinama u Italiji u okviru izložbe „Žene, majke, boginje: Univerzalni jezici i metafore u praistorijskoj umetnosti“.

Tim povodom u prostorijama Narodnog muzeja upriličena je konferencija za medije na kojoj su se javnosti obratili Stevan Martinović, direktor Narodnog muzeja, Paola Vinsentini, kustos izložbe u Italiji, Vera Bogosavljević- Petrović, kustos Narodnog muzeja i Nenad Šošić, kustos izložba Narodnog muzeja u Palanci.

Palanački muzej bio je domaćin gostima iz Italije koji su tokom posete izabrali koji će to primerci kroz nepuna dva meseca putovati u Italiju. Kustos izložbe Paola Vinsentini, koja ima za cilj da prikaže figuru žene kroz praistoriju, rekla je da je Srbija odmah planirana kao saradnik na projektu jer poseduje bogatu kolekciju ženskih figurina iz perioda neolita. 

Narodni muzej u Beoghradu zapravo je bio posrednik u ovoj saradnji. Iz te ustanove kažu da iako ne rade već godinu dana, to nije razlog da ne odgovore na ovakve pozive i predlože male, lokalne muzeje sa velikim potencijalima. 

Izložba će biti otvorena u dvorcu u Udinama 9. novembra i trajaće do 11. februara 2018. godine. Prilika da palanački muzej stane rame uz rame sa mnogim evropskim kulturnim centrima omogućiće uspostavljanje kontakata i međunarodne saradnje. 


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 20.02.2018.
Tri boksera Goše na pojedinačnom Prvenstvu Srbije u Jagodini(VIDEO)
Na državnom prvenstvu od 21. do 24, februara nastupiće Dušan i Zlatko Janjić i Kristijan Jovanović
Postavljeno: 20.02.2018.
Medicina rada Doma zdravlja ponovo na meti provalnika: Obijene prostorije i načinjena materijalna šteta(VIDEO)
Provala se dogodila u noći izmedju subote i nedelje. Policijska istraga je u toku
Postavljeno: 20.02.2018.
Privode se kraju radovi na sanaciji trotoara u ulice Svetog Save u centru Palanke(VIDEO)
 

 
 
Kursna lista