Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Ekonomija
Prinosi kukuruza biće prepolovljeni
Postavljeno: 01.08.2017.


Kukuruz bi mogao da se oporavi pod uslovom da padne od 90 do 120 litara kiše po kvadratnom metru - procenjuje je Milisav Stojaković, rukovodilac Odseka za kukuruz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu

Suša je prepolovila rod useva, kiša je preko potrebna, slažu se stručnjaci. Ipak, u najtežoj situaciji je kukuruz, kojim su, tradicionalno već, zasejane najveće površine obradivog zemljišta. I mada se situacija razlikuje od regiona do regiona, podaci govore da je tom poljoprivrednom kulturom zasejano, u proseku, oko 50.000 hektara u svakom kraju. Ukupne površine pod kukuruzom kreću se oko milion hektara, što je nešto manje nego prehodnih godina. Bez obzira na to kukuruz i dalje dominira u setvenoj strukturi i trebalo bi da donese i najveće prihode, pa su razumljive strepnje proizvođača. Da je strah ratara opravdan o tome svedoče procene poljoprivrednih stručnih službi, prema kojima kukuruz sporo napreduje.

- U ovom trenutku teško je sa većom preciznošću prognozirati kakav će prinos kukuruza biti. Prosečan rod bi mogao da se kreće oko 4,5 tone po hektaru, pri čemu treba imati u vidu da su njive pored velikih vodotokova kakvi su reke Sava, Dunav, Morava i Tisa, u boljoj kondiciji. Neću preterati ako kažem da se čak 50 odsto oranica pod kukuruzom suočava sa velikim deficitom vode. Ipak, ohrabrujuće deluje činjenica da bi ova ratarska kultura mogla da se oporavi pod uslovom da padne od 90 do 120 litara kiše po kvadratnom metru - procenjuje je Milisav Stojaković, rukovodilac Odseka za kukuruz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.

Nedostatak padavina u periodu vegetacije kukuruza kreće se, u proseku, oko 200 milimetara, a trenutni deficit vlage već sada premašuje pomenutu količinu, pa su procene da će ovogodišnji rod kukuruza biti prepolovljen u odnosu na prošlogodišnji. Zato je proizvođačima, koji za to imaju mogućnosti, savetovano da navodnjavaju kukuruz u julu i avgustu. Male količine snega u zimskom periodu, izostanak kiše u proleće i dugo, sušno leto faktori su koji su najviše uticali na smanjenje prinosa jesenjih useva.

 

- Ne može se još uvek pouzdano prognozirati kako će se kukuruz dalje razvijati. Ima područja gde je ova biljka u dobroj kondiciji, ali i suprotnih primera. Najgore su prošli ratari koji su posle izmrzavanja presejali useve, kao i oni gde nije obavljena kvalitetna obrada zemlje i data prihrana. Ove godine će, po visini prinosa, u prednosti biti hibridi iz rane grupe zrenja. U celini gledano, kukuruznim poljima bi dobrodšla kiša, ali kukuruzu koji je već požuteo a da prethodno nije formiran klip, ne bi pomoglo ni 50 litara kiše po metru kvadratnom. Neki proizvođači neće imati kukuruz ni za silažu i oni ga tarupiraju - ocenila je posle obilaska oranica u Srednjoj Bačkoj, Dragana Latković, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

izvor: danas.rsPoslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 09.12.2018.
Uspešan start rukometaša Palanke u Ligi mladjih kategorija 2004. godišta: Dve pobede u Smederevu!
Palančani ubedljivo pobedili Udarnik iz Lozovika i Jedinstvo iz Krnjeva
Postavljeno: 09.12.2018.
Nastavljena Liga lokalnih samouprava u malom fudbalu u SC Kolonija u Palanci
Ekipa palanačke Opštinske uporave poražena od planjana rezultatom 7:2
Postavljeno: 09.12.2018.
Nova grupa dece iz vrtića Petar Pan posetila muzičku školu "Božidar Trudić" u Palanci(VIDEO)
Deca su se upoznala sa instrumentima, nastavnicima, muzičkim zabavištem
 

 
 
Kursna lista