Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Kultura
Humanitarni koncert "Zidanica u vremenu" za obnovu manastira Pinosava (ponedeljak, 19 sati)
Postavljeno: 24.08.2017.


Koncert će biti održan u porti ovog manastira u Kusatku

Iz Kabineta predsednika opštine S. Palanka, a i posredstvom zvaničnog sajta palanačke Opštine, dobili smo obaveštenje i najavu humanitarnog koncerta, čiji je prihod namenjen obnovi manastira Pinosava u Kusatku:

"U ponedeljak 28. avgusta 2017. godine, na praznik Uspenja Presvete Bogorodice u narodu poznatiji kao Velika Gospojina, krsne slave manastira Pinosava, biće održan koncert Srbskih pravoslavnih pojaca. Koncert tradicionalne i duhovne muzike Srbskih pravoslavnih pojaca zakazan je za 19 časova u porti manastira Pinosava u Kusatku.
 
U organizaciji Opštinske turstičke organizacije a u saradnji sa Ustanovom Kulturni centar i pod pokroviteljstvom opštine Smederevska Palanka, «Zidanica u vremenu», kako je nazvana ova manifestacija, ima za cilj prikupljanje sredstava za obnovu jedinog manastira na teritoriji opštine Smederevska Palanka.
 
Na skrovitom mestu u gustoj hrastovoj šumi, nalazi se današnji manastir Pinosava, posvećen Svetom Arhangelu Gavrilu. Manastir je građen na temeljima predhodne crkve, koja je bila posvećena Uspenju Presvete Bogorodice.
 
Pod zavetnim hrastom pričešćivana je vojska, a meštani iz svih sela u okolini su pod istim hrastom davali zavet na krstu i Jevanđelju da će ostati verni Pravoslavlju. Manastir je kroz vekove opstajao, ali zub vremena ipak uzima svoj danak. Krov je u jako lošem stanju, prilazni put je urušen, a nisu ni zvona u funkciji. 
 
Predsednik opštine Smederevska Palanka, Toplica Pintorović i iguman manastira Pinosava pozivaju sve ljude dobre volje da se odazovu ovoj humanitarnoj akciji i svi zajedno pomognemo obnovu manastira Pinosava.
 
Dođite da na veliki praznik i krsnu slavu manastira, Veliku Gospojinu, uživamo u prelepoj duhovnoj i tradicionalnoj muzici Srbskih pravoslavnih pojaca."


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 17.02.2018.
Pobeda palanačkih košarkaša u Arilju: Klik- Mladost 71:77
Palančani ostvarili petu uzastopnu pobedu u nastavku drugoligaške sezone i sve su bliži višem rangu- Košarkaškoj ligi Srbije
Postavljeno: 17.02.2018.
Produžen rok za podnošenje zahteva za jednokratnu novčanu pomoć najtalentovanijim učenicima i studentima u palanačkoj opštini do ponedeljka u 15 časova
Razlog za dodatni dan za podnošenje prijava je državni praznik, saznali smo iz Opštinske uprave
Postavljeno: 17.02.2018.
Poraz palanačkih košarkašica u Kragujevcu: Radnički- Sistem 76:62
Palančanke pružile solidan otpor kvalitetnijem rivalu
 

 
 
Kursna lista