Francuska 9, 11420 Smederevska Palanka
rtj@tvjasenica.rs | rtj@tvjasenica.rs
+381 (0)26 313 030
 
 
Ekonomija
Blizu 17.000 prigovora potrošača u 2014.godini
Postavljeno: 17.03.2015.
U Srbiji je u prošloj godini evidentirano blizu 17.000 prigovora potrošača na kupljene proizvode, od kojih se najveći broj odnosi na kvalitet obuće, izjavila je danas pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Vesna Novaković.

"Od ukupnog broja prigovora, oko 15 odsto se odnosi na kvalitet obuće, pre svega, sportske, a negde po 10 procenata prigovora se odnosi na mobilne telefone, telekomunikacione usluge, računare, IT opremu i usluge od opšteg ekonomskog interesa", rekla je Novaković.

Naglašavajući da su to najčešći problemi sa kojima se suocavaju potrošači u Srbiji, Novaković je rekla da je reč o sličnim prigovorima kakvi su evidentirani u razvijenim zemljama Evrope.

Na konferenciji za novinare u Kragujevcu, organizovnaoj povodom obeležavanja 15. marta - Međunarodnog dana potrošača, saopšteno je i da je u februaru počela realizacija dva projekta, vredna više od 600.000 evra, a koja finansira nemačko ministarstvo za razvoj.

Prema rečima direktora Centra za evropske politike iz Beograda Nebojše Lazarevića, reč je o projektima stvaranja Potrošačke mreže zapadnog Balkana i izradi studije o kvalitetu komunalnih sluga u tom regionu, koju taj centar radi sa nemačkim GIZ-om.
"Projekte radimo na nivou celog Zapadnog Balkana, zato što, verovali ili ne, pravni osnov gotovo je isti i u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, kao i, nažalost, problemi potrošača", rekao je Lazarević i dodao "da projekat dodatno ima smisla zato što je reč o državama članicama CEFTA sporazuma".

Na konferenciji za novinare saopšteni su i rezulati analize uzoraka devet proizvoda od meda i 22 polutrajna proizvoda od mesa koji se prodaju u "Rodi", "Tempu", Matijeviću", "Maksiju", "Idei", i "DIS-u" u Kragujevcu.

Prema rečima predstavnice Instituta za javno zdravlje Kragujevac Mirjana Milosavljevcih sve analize kvaliteta tih proizvoda su u okviru zakonom predviđenih normi i pravila, kao i da su prisustvo dijastaze u medu i proteina u mesu, u okviru zakonom predviđenih normi.
"U principu, kada imate na tržištu proizvod znatno jeftiniji uvek postoji sumnja da se radi o nekom falsifikatu, i u principu treba posumnjati kako se nekome to isplati da prodaje po toj ceni. Međutim, što se tiče ovih proizvoda, koje smo mi kontrolisali, oni su , u skladu sa zakonskom regulativom", rekla je Milosavljević.

Predsednik kragujevačke Organizacije za zaštitu potrošaca Zoran Nikolić rekao je da će se u narednom periodu raditi, kako je naveo, dublje analize u smislu da li proteini u mesu potiču od mesa ili su biljnog porekla, kao i da li u vinu ima grožđa.
"Mnogo je falsifikata na na našem tržištu, ali ne možemo izaći u javnost bez akreditovane metodologije i bilo koga okriviti, jer to je jedan jedinstven stub srama i to povlači i određene odgovornosti", rekao je Nikolić.

On je naglasio "da je plan Organizacije za zaštitu potrošača rad na poboljšanju kvaliteta namirnicima.


Poslednje vesti:
 
 
Postavljeno: 21.01.2018.
MUP: Hapšenje zbog ozbiljnih telefonskih pretnji osoblju Doma zdravlja u Palanci
U saopštenju Policijske uprave Smederevo se navodi da je T. M. (63) uhapšen zbog ugrožavanja sigurnosti
Postavljeno: 21.01.2018.
Palanački Dom zdravlja obeležava Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice(VIDEO)
Za ponedeljak, u 13 sati, u opštinskoj sali, zakazano stručno predavanje
Postavljeno: 21.01.2018.
Pobeda palanačkih košarkaša na gostovanju u Aleksincu: Napredak- Mladost 67:72
Palančani ostvarili veoma važan trijumf u borbi za najviši plasman u Drugoj ligi Srbije
 

 
 
Kursna lista